Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/)
-   -   Gazeteciler ve Basın Bayramı ile İlgili Genel Bilgi - Gazeteciler ve Basın Bayramı Ha (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/3315-gazeteciler-ve-basin-bayrami-ile-ilgili-genel-bilgi-gazeteciler-ve-basin-bayrami-ha.html)

Belirli Gunler 12.11.10 19:57

Gazeteciler ve Basın Bayramı ile İlgili Genel Bilgi - Gazeteciler ve Basın Bayramı Ha
 
Gazeteciler ve Basın Bayramı ile İlgili Genel Bilgi - Gazeteciler ve Basın Bayramı Hakkında Genel Bilgi - Gazeteciler ve Basın Bayramı


Her mesleğin kendine özgü bir günü var. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmış. “İlk gazetenin çıktığı günü belirleyelim” demişler. Ama iki ayrı görüş ortaya çıkmış. Türkiye’de ilk gazetenin çıkışı, tabii Osmanlı’dan sonraki Cumhuriyet döneminde kalan topraklar üzerinde. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışı. İlk Türkçe gazete ama onu, resmi gazete olduğu için ilk gazete saymayan görüştekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ileri sürmüşler. Bu anlaşmazlık nedeniyle o konuda bir görüş birliği olmamış. Bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, Akşam gazetesinde 24 Temmuz’u ortaya atmış. 24 Temmuz bildiğiniz gibi II. Meşrutiyet’te 1908’de Anayasa’nın yeniden yürürlüğe girmesinin ertesinde çıkan gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden, gösterilmeden çıkarılmış olduğu birgün. Yani bir başkaldırı simgesi. Bu nedenle 24 Temmuz kabul edilmiş ve tabii Basın Bayramı olarak belirlenmiş.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.