Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/)
-   -   Uluslararası Aile Günü ile İlgili Genel Bilgi - Uluslararası Aile Günü Konulu Genel (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/3354-uluslararasi-aile-gunu-ile-ilgili-genel-bilgi-uluslararasi-aile-gunu-konulu-genel.html)

Belirli Gunler 14.11.10 00:12

Uluslararası Aile Günü ile İlgili Genel Bilgi - Uluslararası Aile Günü Konulu Genel
 
Uluslararası Aile Günü ile İlgili Genel Bilgi - Uluslararası Aile Günü Konulu Genel Bilgi - Uluslararası Aile Günü


Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Eylül 1993 tarih ve 47/231 sayılı kararı ile 15 Mayıs’ı Uluslararası Aile Günü olarak ilan etmiş ve 1994 yılından başlamak üzere her yılın 15 Mayıs tarihinin Aile Günü olarak kullanılacağını, kutlamanın Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde olduğu gibi, dünyadaki tüm ülkelerde de yaygınlaşacağı umudunda olduğunu belirtmiştir. 15 Mayıs’ın Uluslararası Aile Günü ilan edilmesinin temelinde; toplumun tüm kesimlerinin aile konusundaki farkındalığının artırılması, aileleri destekleyici faaliyetlerinin teşvik edilmesi, ailelerin toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmesine yardım edilmesi ile ailelere yönelik mümkün olan tüm korumaların ve yardımların sağlanması yatmaktadır. Uluslararası Aile Yılı olması nedeniyle birincisi 15 Mayıs 1994 tarihinde gerçekleştirilen Aile Günü, Aile Yılı’nın “Aile; değişen bir dünyada kaynaklar ve sorumluluklar” ve “Aile: Toplumun kalbindeki en küçük demokrasi birimi” şeklinde belirlediği temalar çerçevesinde kutlanmıştır.

1995 yılının Birleşmiş Milletlerce Hoşgörü Yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle, o yıl Aile Günü’nün teması “Hoşgörü Ailede Başlar” şeklinde belirlenmiştir. Uluslararası Aile Günü, toplumun temel birimi olan aileye ilişkin konulara kamuoyunun dikkatini çekmeyi ve bu yöndeki eylemleri öne çıkarmayı hedeflemektedir. O tarihten itibaren her 15 Mayıs’ın Aile Günü olarak kutlanması, evrensel bir nitelik kazanması ve günümüz ailesinin gereksinimlerinin, güçlerinin, sorunlarının ve işlevlerinin daha iyi anlaşılması yönünde çalışmalalar yürütülmektedir.

Birleşmiş Milletler’in 22-23 Mayıs 1995 tarihlerinde Viyana’da yaptığı toplantıda, 1996-2000 yılları arasındaki Aile Günü kutlamaları için aşağıdaki temalar seçilmiş ve B.M. üyesi ülkelere tavsiye edilmiştir. 2001 ve 2002 yılı temaları ise yine BM tarafından belirlenerek üye ülkelere gönderilmiştir.

1996: Fakir, Evsiz Aileler (Fakirliğin ve Evsizliğin Kurbanı Aileler)

1997: Ailelerin Eşitlik ve Adalet İlkeleri ile Oluşturulması

1998: Aile: İnsan Hakları Eğitiminin Kaynağı

1999: Tüm Yaşlardaki Aileler

2000: Aileler: Kalkınma ve Sosyal Gelişme Birimleri

2001: Aileler ve Gönüllüler: Toplumsal Dayanışmanın Tesisi

2002: Aileler ve Yaşlılık: Fırsatlar ve Engeller

2004 yılının Aile Günü ilan edilmesinin 10. yılı olması nedeniyle özel öneme sahiptir. 2004 yılında, 10 yılda kaydedilen gelişmelerin gözden geçirilmesi, aileye duyarlı politikalar, programlar oluşturulması, uygulanması ile ailelerin özel ihtiyaçlarının tanımlanmasına yönelik bir eylem planı hazırlanması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda BM tarafından üye ülkelere çalışmalara başlamaları için çağrı yapılmaktadır.

Belirli Gunler 14.11.10 00:13

ULUSLARARASI AİLE GÜNÜ (15 Mayıs)
 
ULUSLARARASI AİLE GÜNÜ (15 Mayıs)

Toplumun en küçük birimi olarak tanımlanan aile, evlilik sözleşmesi ile kurulan bir birlik olup toplum hayatının önemli kurumlarındandır. Aile kurumu, bu önemine bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yerini almış ve anayasa devlete aileyi koruma görevi yüklemiştir. Anayasamızın 41. maddesi aileyi Türk toplumun temeli saymakta ve eşler arasında eşitliğe dayandığını ifade etmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 20 Eylül 1993 tarih ve 47/231 sayılı kararı ile 15 Mayıs’ı Uluslararası Aile Günü olarak ilan etti ve 1994 yılından itibaren her yılın 15 Mayıs tarihi “Aile Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Toplumları ayakta tutan ailelere dikkat çekmek ve aile kavramı üzerinde daha fazla değer üretilmesini sağlamak amacıyla belirlenen bu gün, Batı’dan Doğu’ya doğru bozulmaya başlanan aile düzeninin yeniden kurulması amacını taşıyor.
İlki 15 Mayıs 1994 tarihinde gerçekleştirilen Aile Günü, Aile Yılı’nın “Aile, değişen bir dünyada kaynaklar ve sorumluluklar” ve “Aile: Toplumun kalbindeki en küçük demokrasi birimi” şeklinde belirlediği temalar çerçevesinde kutlanmıştı.

Fakir, Evsiz Aileler (Fakirliğin ve Evsizliğin Kurbanı Aileler), Ailelerin Eşitlik ve Adalet İlkeleri ile Oluşturulması, Aile: İnsan Hakları Eğitiminin Kaynağı, Tüm Yaşlardaki Aileler, Aileler: Kalkınma ve Sosyal Gelişme Birimleri, Aileler ve Gönüllüler: Toplumsal Dayanışmanın Tesisi, Aileler ve Yaşlılık: Fırsatlar ve Engeller gibi başlıklar altında gerçekleştirilen etkinlikler, daha sonra “Aile Haftası”na dönüştürüldü ve 15 Mayıs’ı içine alan hafta “Aile Haftası” olarak kutlanmaya başlandı.

Toplumu oluşturan bireylerin bir arada yaşadığı aile, bütün milletlerde olduğu gibi Türkiye’de de çok önemli bir yer tutar. Aile, toplumun temel taşıdır. İyi yetişmiş bireyler iyi kurulmuş ailelerden yetişir. Aile bireyleri arasında dayanışma, işbirliği ve fedakarlık da toplumun diğer alanlarına yansır. Bu yüzden ailemizin değerini bilmek, bu topluluğun çıkarlarını korumak ve gelecekte yararlı insanlar olabilmek için aile kavramı üzerine daha fazla düşünmeli ve aile bireylerimizi daha yakından tanımalıyız.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.