Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Belirli Günler ve Haftalar Genel Bilgi (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/)
-   -   1 Mayıs İşçi Bayramı Tarihçesi - 1 Mayıs İşçi Bayramının Tarihçesi (http://www.tualim.net/belirli-gunler-ve-haftalar-genel-bilgi/7435-1-mayis-isci-bayrami-tarihcesi-1-mayis-isci-bayraminin-tarihcesi.html)

Belirli Gunler 01.05.13 12:52

1 Mayıs İşçi Bayramı Tarihçesi - 1 Mayıs İşçi Bayramının Tarihçesi
 
1 Mayıs İşçi Bayramı Tarihçesi - 1 Mayıs İşçi Bayramının Tarihçesi

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Chicago (Şikago)'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonrahttp://www.tualim.net/images/nkt.jpghep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 1889`da toplanan İkincihttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgEnternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:05.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.