Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Güncel Sanat Haberleri > Güncel Kültür ve Sanat Haberleri

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri Sanatsal Yayınlardan Güncel Haberler,Duyurular

Türk seramiğinde japon tekniği!

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri kategorisinde açılmış olan Türk seramiğinde japon tekniği! konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Türk seramiğinde japon tekniği!
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1569

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11.10.09, 10:03   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Türk seramiğinde japon tekniği!

Türk seramiğinde japon tekniği!


Yaklaşık 5 bin yıldır çömlekçilik yapan Nevşehir'in Avanos ilçesindeki seramik ustaları, seramikte dünya lideri Japonya'dan gelen ustaların kullandığı tekniği öğreniyor.




Kapadokya Meslek Yüksek Okulu (MYO) Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010'un, ''Türkiye'de Japonya Yılı'' ilan edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı himayesinde Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla Japonya ile iş birliği projesi gerçekleştirildiğini belirtti.
Proje kapsamında, Kapadokya MYO'nun, Türk-Japon seramik ve çömlek ustalarını bir araya getirdiğini anlatan Alatlı, yaklaşık 5 bin yıldır çömlekçilik yapılan bölgedeki seramiğin kalitesini ve dayanıklılığını artırmayı amaçladıklarını bildirdi.
Seramikte kaliteyi hedeflediklerini ifade eden Alatlı, ''Bu amaçla 3 aydır ilçede bulunan 4 Japon seramik ustası, bölgedeki çömlekçiliğin nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesini sağlayacak'' diye konuştu.

''AVANOS SERAMİĞİ DAHA DAYANIKLI OLACAK''
Japon kil ve sır ustası Norinao Matsayama da Kapadokya MYO'da seramik eğitiminin geliştirilmesi ve mükemmelleştirilmesi amacıyla yapılan iş birliği kapsamında yöreye geldiklerini ve 3 aydır öğrencilere ve buradaki ustalara seramik tekniği konusunda eğitim verdiklerini söyledi.
Alev Alatlı'nın davetiyle 3 yıl önce Kapadokya'ya geldiğini anlatan Matsayama, ''Bizim buraya gelmemizdeki amaç, düşük ısıda pişirilen Avanos çömleğinin yerine Japonya'daki gibi yüksek ısıda pişirilen daha dayanıklı ve kaliteli seramik geliştirmek'' dedi.
Matsayama, ''Kapadokya'da kırmızı kilden yapılan seramik, düşük ısıda pişirildiği için kullanım süreleri kısa oluyor. Japonya'da ise yapılan seramik, yüksek ısıda pişirildiği için daha dayanıklı'' diye konuştu.
Anadolu'daki seramik ustalarının, seramik yapımında yüzyıllardır kırmızı kil kullandığını belirten Matsayama, 3 yıl önce Avanos'ta yaptığı incelemede seramik yapımında kullanılabilecek 8 çeşit kil tespit ettiğini ifade etti.
Avanos'ta tespit ettiği 8 çeşit kilin belli oranlarda birleştirilerek, seramik yapılabileceğini belirten Matsayama, bu seramiklerin pişirilmesi için klasik Japon Anagama ve Nobarigama tipi fırınlar yaptıklarını söyledi.
Matsayama, şöyle konuştu:
''Türkiye'deki seramik fırınlarında seramik, 750 derecede elektrikle pişiriliyor. Oysa bizim fırınlarda seramik, odun ateşiyle 1400 derecede pişiriliyor. Yüksek ısıda pişen seramik de daha sert ve beyaz oluyor. Bu da seramiğin daha dayanıklı ve kaliteli olmasını sağlıyor. Biz de burada, Japonya'da seramik pişirmede kullandığımız klasik Japon Anagama ve Nobarigama tipi fırınlar yaptık. Bu fırınlarda pişirilmek üzere daha dayanıklı seramik yapma tekniklerini buradaki seramik öğrencilerine ve ustalarına öğrettik.''
''Avanos seramiği artık daha dayanıklı olacak'' diyen Matsayama, dünyada çok az üniversite tarafından bilinen ''zeger'' yöntemini yani farklı killerin belli oranlarda karıştırılarak seramik yapmayı ilçedeki ustalara öğrettiklerini kaydetti.
AA
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
japon, seramiğinde, tekniği, türk


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Japon Mitolojisinde Daikokuten - Daikokuten Kimdir - Japon Mitolojisi Daikokuten Kim Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 02.11.12 01:51
Japon Mitolojisinde Fukurokuju - Fukurokuju Kimdir - Japon Mitolojisi Fukurokuju Kim Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 31.10.12 15:39
Japon Mitolojisinde Ezeli Ananın Ölümü - Japon Mitolojisinde İzanami'nin Ölümü Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 31.10.12 00:53
Japon Mitolojisinde Ateş Tanrısı - Japon Mitolojisi Ateş Tanrısı Kimdir Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 31.10.12 00:51
Japon Mitolojisinde İzanami - Janus İzanami - Japon Mitolojisi İzanami Kimdir Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 31.10.12 00:44


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.