Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Güncel Kültür ve Sanat Haberleri (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/)
-   -   Metin Asağ-Fransa'da Ünlü Ressam Metin Asağ'ın Eserlerine Büyük İlgi (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/1622-metin-asag-fransada-unlu-ressam-metin-asagin-eserlerine-buyuk-ilgi.html)

Tualim 22.11.09 14:55

Metin Asağ-Fransa'da Ünlü Ressam Metin Asağ'ın Eserlerine Büyük İlgi
 
Fransa'da Ünlü Ressam Metin Asağ'ın Eserlerine Büyük İlgi

Ünlü ressam Metin Asağ, Fransa ‘da Türkiye Mevsimi etkinlikleri çerçevesinde `Les turkomanies de Metin Asag` konulu resim sergisini açtı. Sergi için özel olarak hazırlanan asağ, Türkiye ve Harikaları ile fransız sanatseverlerin ilgisini çektiği sergi kokteyline aralarında UNESCO Türkiye daimi büyükelçiliği,Türkiye Paris Büyükelçiliği,Fransa Kültür ve İletişim Bakanlığı Kültür Müsteşarlığı, Kültür ve Turizm bakanlığı Paris Kültür Ateşeliği, Fransa Türkiye Mevsimi Komiserliği,Fransa-Türk işadamları dernek ve vakıfların temsilcileri,Nant ve sorbon Üniversitesi sanat bölümü ,Louvre ve Orsay Müzesi yetkilileri bazı özel sanat galerileri temsilcileri sivil toplum kuruluşları,vakıf ve derneklerin üst düzey temsilcileri ile birlikte siyaset ve sanat camiasından üst düzeyde tanınmış simaların katılımı ile gerçekleşti. Fransa Paris’te bulunan Galerıe Celal, 2009 Türkiye Mevsiminde ünlü ressam Metin Asağ`ın “les turkomanies de metin Asag”konulu sergisi ile Fransız sanatseverlerin ziyaretine açıldı. İlk Defa Bir Türk Sanatçısının bu kadar zengin koleksiyonu ile katıldığı sergi, 'Geçmiş ve Geleceğe dair Mesajlar' ile sanatseverlerin önünde, T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Fransa’da Türkiye Mevsimi” İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Culturesfrance ile ortak düzenlenen , “les turkomanies de Metin Asag” konulu sergi açılışı Paris’in görkemli tarihi atmosferinde Türkiye’yi sanatın merkezine taşır gibiydi, Türkiye Mevsimi Etkinliklerinde , Asağ’ın eserleri büyük ilgi gördü. her iki ülkenin de içinde bulunduğu çok sayıda üst düzey konuklar ile açılışı yapılan sergi, fransız sanatseverler tarafında büyük beğeni ile gezildi, Ünlü ressam Metin Asağ`ı bu heyecanlı gününde Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Erez, "Fransa'da Türkiye Mevsimi" çalışmalarının komiserliğini üstlenen Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret,UNESCO Türkiye Daimi Büyükelçisi Hüsnü Gürcan Türkoğlu ve Türkiye Paris Kültür ve Tanıtma ateşesi Dr.Hasan Yavuz,Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr.Demir Fitrat Onger, Nant’tan Prof.Marc Soleranskı gibi isimler yalnız bırakmadı. Türkiye Unesco daimi büyükelçisi Hüsnü Gürcan Türkoğlu sergileri yakından takip eden biri olarak bu kadar zengin içerikli bir sergiyi ilk dafa gördüğünü ve çok şaşırdığını belirtti Kültürün doğduğu Fransa’da Ülkemizden bir sanatçının burada böylesine çok çeşitli ve zengin içerikli sergi açması yalnızca bizi değil,buradaki tüm sanatseverleri sevindirmiştir. Nant’tan sanat tarihçisi Prof Marc Soleranskı ise çalışmaları iki saat boyunca incelediğini ve sanatçının eserlerinde tarih kendi atmosferinde önümüzde duruyor gibi sonuç olağanüstü dedi Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret türk tarihi asağ’ın fırçasından hayat bulmuş dedi ressam metin asağ’da gördüğü ilgiden memnun olduğunu belirtti. Açılışın ardından Asağ, Konuklara"a sergiyi gezdirerek, tabloları hakkında bilgi verdi.

http://img142.imageshack.us/img142/8384/metinasa3.jpg
Fransa'da Devam Eden "Türkiye Sezonu" Etkinlikleri Kapsamında Sergilenen, Metin Asağ'ın “les turkomanies de metin Asag “ Projesi İçin Fransız yetkililer “Ortak paydada kültürleri buluşturan eserler için" Muhteşem "ve "olağanüstü" gibi İfadeler ile tanımlamaya çalıştılar.Fransa'da devam eden "Türkiye Sezonu" etkinlikleri kapsamında sergilenen,” les turkomanies de Metin Asag” projesi, fransızları büyüledi. Bazı sanat galeri ve tarihçileri, demeçlerinde "olağanüstü" derken Asağ’ın projesine ilişkin olarak Fransa'daki Türkiye yılı dolayısıyla bu sergi, 21. yüzyılda Doğu-Batı, Roma- Bizans,Türk ve İslam eserlerinin birlikte oluşturduğu cazibeye dikkat çekerken, sanat çevreleri “Bütün bunlar muhteşem zenginliği ve çeşitliliği oluşturuyor,aynı dönemde farklı kültürlere ve bütün mesafelere rağmen sanatçı ortak paydada buluşturuyor”yorumunu yaptılar.

http://img687.imageshack.us/img687/673/metinasa1.jpg



http://img218.imageshack.us/img218/2962/metinasa9.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/9770/metinasa8.jpg
Metin Asağ’ın farklı kültürleri ve medeniyetleri olağanüstü harmanladığını kaydeden yetkililer,”sonuç sürprizlerle dolu”diye konuştular. Ancak sürpriz, son 30 yıldır Fransa ‘da hiç yapılmayan Napolyon’a ait tablo ile geldi Napolyon’un Mısır seferinin yorumlandığı çalışma bir hayli ilgi çekti.Bu tablo ile karşılaşan kimi sanat tarihçileri Türkiye’nin Avrupa Birliğine Girmesi yolunda Türkiye’den Fransa’ya bir jest mi soruları ile karşılaşan asağ bir hayli şaşırmış. Sanatçının usta firçasından çıkmış "Kırım Savaşı’nın anlatıldığı üçlü ittifak(Fransız,İngiliz ve Osmanlı)tablosunun verdiği anlamlı mesaj ile , Roma, Bizans, Osmanlı" medeniyetleri ile "Ayasofya ve Mozaikleri" gibi mimarlık, tarih ve sanatın buluştuğu tabloları da sergilenen eserler arasında yer aldı. sergi fransız sanatseverlerin Anadolunun zengin tarihini topraklarında ev sahipliği yaptığı birçok uygarlığı işlemesi ile ilgi odağı oldu Kaftan,Miğfer,Mozaik ve çinilerin ilgi gördüğü sergi için yeni teklifler var serginin Paris Belediyesi sergi salonu ve espace pierre Cardin Sergi salonlarında da 6 ay sergilenmesi ve bazı tabloların değişik müzelere alınması gibi gelişmeler var. Metin Asağ’ın gözüyle Türkiye ve Harikaları fransızları şaşırttı.

http://img163.imageshack.us/img163/1927/metinasa5.jpg
Sergilenilen eserleri "Türkiye ve Harikaları" konseptiyle dikkatleri üzerine çekerken sanatçının eserleri her gün fransız sanatseverler tarafından ilgi ile geziliyorTürkiye ve harikalarını kendi penceresinden konu alan `Les turkomanies de Metin Asag` sergisi asıllarını aratmayan bir göz alıcılığa sahip.30`u büyük, 10`u küçük toplam 40 tablodan oluşan sergide yer alan eserler, Saray ve Müzelerdeki mevcut eserlerin renk, desen ve form özelliklerinin bire bir yansıtıldığı resimler olmanın yanında, orijinalleri kadar da alımlı. Topkapı Sarayı,Askeri Müze,Çinili Köşk,Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin en önemli koleksiyonlarından olan `eserler’ dönemin kültürü olarak önemli ipuçları vermektedir. Sözkonusu Müzelerdeki sanat eserlerini yakından incelediğini ve çalışmalarını orjinallerine uygun tasarlamanın kendisi için çok önemli olduğunu ifade eden Asağ, Bence tüm sanat eserleri çok kıymetli, Kanuni Sultan Süleyman`ın saray törenlerinde giymesi için özel dokunan tören giysisi kaftanı ile birlikte, 16yy`a ait miğferin kendisine daha ilginç geldiğini söyledi.
http://img22.imageshack.us/img22/5246/metinasa2.jpg

http://img691.imageshack.us/img691/47/metinasa4.jpg





http://img218.imageshack.us/img218/8227/metinasa7.jpg








http://img687.imageshack.us/img687/1525/metinasa6.jpg
Biyografi
1973 Muradiye doğumlu olan sanatçı,1994-2009 yılları arasında birçok proje üzerinde çalıştı.Sanatçı geçmiş farklı uygarlıklar ve yaşanan coğrafyada; Desen,türk sanatı,hat,tezhip,çini,minyatür,mozaik ve eskitme sanatı üzerine özgün çalışmalar yaptı.Türk resminin en önemli isimlerinden biri olan Asağ, bugüne kadar birçok sergiye imza attı. eserleri, dünyada bazı özel koleksiyon ve müzelere giren, Metin Asağ’`ın 2007`de Türkiye’yi Sanat ile tanıtım çerçevesinde Ayasofya Ana Mekanda açtığı ``Üç Dönem Ayasofya `` resim sergisini 25 günde 262 bine yakın kişi ziyaret etmiş, Türkiye’de ilk dafa bir sanatçı bu kadar kısa bir sürede en çok ziyaretçi ağarlamakla en dikkat çeken sanat etkinliğini gerçekleştiren sanatçı olmuştur. 2009 Fransa’da Türkiye Mevsimi etkinlikleri için eserleri 2000 proje arasında seçilen Asağ`ın hayalinde yine bu coğrafyanın renklerinden biriktirdiği pek çok büyük proje var.O önümüzdeki yıllarda,yine çok konuşulacak sergilerin ard arda geleceğini söylüyor. Ressam Metin Asağ`ın `Les turkomanies de Metin Asağ` adlı resim sergisi, Paris Galerie Celal`de devam ediyor.sanatçının kişisel sergisinde tabloların fiyatları 4 bin euro ile 12 bin euro arasında değişiyor Toplam 40 eserinin yer aldığı Metin Asağ`ın gözüyle Türkiye ve Harikaları sergisi, 29 Ekim tarihine kadar gezilebilir.

METİN ASAĞ –RESSAM

“LES TURKOMANIES DE METIN ASAG”

SERGİ SÜRESİ : 3 EYLÜL 2009-29 EKİM 2009
YER : 45,RUE ST HONORE PARIS 75001
GALERIECELAL.COM DE 14H0 A 19H00, DU MARDI AU SAMEDI,OU SUR RDV. CONTACT : ERIKA ELO
E-MAİL:anadolumedeniyeti@gmail.com
metinasag@gmail.com


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:33.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.