Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Güncel Sanat Haberleri > Güncel Kültür ve Sanat Haberleri

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri Sanatsal Yayınlardan Güncel Haberler,Duyurular

El Yapımı Kemanın Direnişi

Güncel Kültür ve Sanat Haberleri kategorisinde açılmış olan El Yapımı Kemanın Direnişi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
El Yapımı Kemanın Direnişi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2103

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17.10.10, 20:19   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart El Yapımı Kemanın Direnişi

El Yapımı Kemanın Direnişi

Efsun Yılmaz - Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Çalgı Yapım Yaylı Sazlar Bölümü Mezunu Luthier (çalgı Yapımcısı) Hakan Volkan Korkmaz ve Ahmet Hakan Kalkan, Çankaya'da Kurdukları Atölyede El Yapımı Kemanlar Üretiyor.





Efsun Yılmaz -Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Çalgı Yapım Yaylı Sazlar Bölümü mezunu luthier (Çalgı yapımcısı) Hakan Volkan Korkmaz ve Ahmet Hakan Kalkan, Çankaya'da kurdukları atölyede el yapımı kemanlar üretiyor.


Hakan Volkan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankaya'da Kardıçalı Hanı'ndaki 'Atölye f'yi 6 yıl önce kurduklarını ve keman ailesinin tüm fertlerini ürettiklerini, bakım ve onarımını da yaptıklarını belirtti.


Türkiye'de el yapımı keman işiyle uğraşanların sayısının bir elin parmakları kadar az olduğunu, okullu olarak bu işi yapanların daha da az olduğunu ifade eden Korkmaz, Türkiye'de el yapımı keman konusunda açık bulunduğunu anlattı. Okullu olarak keman ürettiklerini, araştırmacı olduklarını ve kullandıkları malzemeyi tanıdıklarını ifade eden Korkmaz, bilgilerinin çalgının sesine yansıdığını, el yapımı bir kemanla fabrikasyon üretim bir kemanın asla yarışamayacağını söyledi. Kemanın ön kapağını ladin, diğer bölümlerde ise akçaağaçtan yaptıklarını, vurgu ve klavyedeyse abanoz ağacından faydalandıklarını belirten Korkmaz, bir kemanın yapımının 1,5 ya da 2 ay sürdüğünü, cilalama işleminin ise 1 ayda tamamlandığını ifade etti.


- FİYAT VE KALİTE FARKI VAR-


Keman çalıcısının maddi olanağı kısıtlıysa ucuz enstrüman tercih ettiğini söyleyen Korkmaz, fabrikasyon ürünlerde grup çalışması yapıldığını, ağaç niteliği ve ses kalitesinin ön planda tutulmadığını, vernik gibi ucuz malzemelerle üretilen kemanların piyasaya sunulduğunu dile getirdi.


Her zaman kemanın el yapımı olmasını tercih ettiklerini kaydeden Korkmaz, 'Bizim yaptığımız sazlarda en az 10 senelik doğal ortamda kurumuş kaliteli ağaç malzemeler kullanılıyor. Bunları bilgimizle birleştirip bir eser ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak ucuz olduğu için fabrikasyon sazlar tercih ediliyor. Fabrikasyon ürünlerde fiyatlar 150-200 liradan başlıyor, 1000 liraya kadar değişiyor. El yapımı sazlar ise genelde 2 bin liradan başlıyor, 5-10 bin liraya kadar yükseliyor. Aradaki fiyat farkı da bizim mesleği sürdürmemizi zorlaştırıyor. Bu fiyatlar ağacın niteliğine ve yapımcının kariyerine göre de yükseliyor' diye konuştu. Keman yaparak birşey ürettiklerini, işlerinin hem zanaat, hem de sanat olduğunu söyleyen Korkmaz, mobilya üretim kısmının zanaat, ses yaratma işinin ise sanat olduğunu vurguladı. Efsun Yılmaz -


Farklı bir ses yaratmanın ayrıcalık olduğununa dikkati çeken Korkmaz, 'O sesi siz yaratıyorsunuz, farklı bir sesi yaratmak sizin elinizde. Sizden çalıcıya, oradan seyirciye geçen bir süreç. Her yaptığınız enstrüman sizin için ayrı bir süreç oluyor' diye konuştu.


Türkiye'de çalgı yapımcılığının güç ve özveri istediğini de anlatan Korkmaz, maddi imkanların yetersiz kalabildiğini ve atölyeyi devam ettirmek için müzik öğretmenliğine geçmeyi düşündüğünü söyledi.


- KALKAN, KİŞİYE ÖZEL TASARIM YAPIYOR-


Luthier Ahmet Hakan Kalkan da kişiye özel tasarımlar yaptığını, kemanın sesle ilgisi olmayan bölümüne özel ifadeler yerleştirdiğini belirtti.


Kemanı alan kişinin çalgısının bir benzeri olmadığını bildiğini de anlatan Kalkan, 'Biz baştan üretim yapıyoruz. Müşteri kitlemiz de profesyonel. Güzel sanatlar liseleri, konservatuvarlar ve senfoni orkestralarına üretim yapıyoruz' dedi.


Hakan Volkan Korkmaz'ın müzik öğretmenliğine geçmesiyle birlikte arkadaşlarından destek almayı sürdüreceğini ancak atölyeyi tek başına yürüteceğini de söyleyen Kalkan, konuşmasını şöyle sonlandırdı:


'Benim hala umudum var. Kendimizi tanıttığımız bir piyasa, okullar, profesyonel kişiler var. Uzun vadede olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Bu nedenle dayanacağım. El yapımı keman yapan her kişi kendini biraz Antonio Stradivari'ye benzetir. O da sermayesiz olarak bu işe başlamış ve zamanla kendini geçindirmiş, biz de o yoldan ilerlemeye çalışıyoruz. '




(Anadolu Ajansı) 17.10.2010
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
direnişi, el, kemanın, yapımı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tuvalet Kağıdı Rulosundan At ve Kedi Yapımı - Rulosundan At ve Kedi Yapımı Renklerin Dansı Okul Öncesi ve İlköğretim Sanat Etkinlikleri 0 05.10.12 16:48
Ağrı Kürt Direnişi ve Zilan Katliamı - Sedat Ulugan Renklerin Dansı Yeni Çıkan Kitaplar/Kitap Kapakları 0 16.07.11 23:36
Kartondan Kaplumbağa Yapımı Gökkuşağı Okul Öncesi ve İlköğretim Sanat Etkinlikleri 0 02.02.11 13:52
Origamiden Köpek Yapımı Tualim Origami 0 26.03.09 14:53
Origamiden Ayıcık Yapımı Tualim Origami 0 26.03.09 14:50


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.