Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Güncel Kültür ve Sanat Haberleri (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/)
-   -   18 Mayıs'ta müzeler bedava 18 Mayıs Çarşamba günü Müzeler Haftası nedeniyle ülkemizd (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/3750-18-mayista-muzeler-bedava-18-mayis-carsamba-gunu-muzeler-haftasi-nedeniyle-ulkemizd.html)

Tualim 14.05.11 18:08

18 Mayıs'ta müzeler bedava 18 Mayıs Çarşamba günü Müzeler Haftası nedeniyle ülkemizd
 
18 Mayıs'ta müzeler bedava

18 Mayıs Çarşamba günü Müzeler Haftası nedeniyle ülkemizdeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzeler ve özel müzeler ücretsiz ziyaret edilebilecek. İşte ücretsiz gezilebilecek mekanlar;
http://image.haber7.com/haber/haber7...4043217976.jpgMusa İğrek'in haberi
Ahmet Hamdi Tanpınar, bir yazısında "Bizde epeyce müze mevcuttur. Fakat vatandaşın onları sık sık ve kolayca gezebilmesi mümkün değildir, çünkü pahalıdır." diye yakınıyordu. Yetmiş üç yıl önce Tanpınar, yazısının devamında en azından haftanın birkaç günü müzelerin ücretsiz olmasını öneriyordu. Maalesef bu teklif pek çok müzemizde gerçekleşmiş değil. Ama yaklaşık altı yıldır ülkemizde de faaliyette olan, öyle kimselerin çokça haberdar olmadığı bir etkinlik var: Avrupa Müzeler Gecesi.
Fransa'nın öncülüğünde gerçekleştirilen Londra, Paris, Berlin gibi Avrupa kentlerine gece boyunca canlılık katan 'Müzeler Gecesi' her yıl 14 Mayıs'ta gerçekleştiriliyor. Avrupa Müzeler Gecesi uygulaması ilk kez 2005'te Fransa'da Kültür Bakanlığı'nın öncülüğünde başlamış, Avrupa Konseyi ve UNESCO'nun önderliğinde tüm Avrupa'ya yayılmıştı.
Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde sönük de olsa kutlanan gece, bu akşam mesai bitiminden sonra başlayacak ve yaklaşık 23.00'e kadar sürecek. Bu ücretsiz uygulama henüz Türkiye'deki tüm müzelerde uygulanmıyor maalesef. Şimdilik Kültür Bakanlığı'na bağlı çeşitli kurumlar ve kimi özel müzeler bu etkinliğin bir parçası.
Türkiye'de özel müzelerin Avrupa Müzeler Gecesi etkinliğine pek ilgi göstermediğini söyleyelim. Toplam 22 müze, bu gece geç saatlere kadar kapılarını açık tutacak.
Türkiye'de toplam yüz kırk altı müze var. En çok müzenin yer aldığı İstanbul'dan bu geceye Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji müzeleri katılacak. Bu müzelerin saat 17.00'den sonraki girişleri ücretsiz olacak ve gece saat 23.00'e kadar açık kalacak. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi de gece 24.00'e kadar açık olacak ve saat 19.00'dan sonra ücretsiz ziyaret edilebilecek. Bunun yanında Pera Müzesi'nde saat 19.00'da Şirin Soysal Band bir konser verecek ve saat 22.00'de ise film gösterimi olacak.
Müzelerin sanat koleksiyonlarını görmek için iyi bir fırsat olan Müzeler Gecesi, bu yıl cumartesiye denk geldi. Özellikle Avrupa'daki müze izleyicileri geceyi fırsat bilip sergi mekânlarına akın ediyor, müzelerin çevresinde konserler düzenleyip kapılarında uzun kuyruklar oluşturuyor. Bizde henüz bu manzara yok maalesef.
Her sene 18-24 Mayıs arasında kutlanan Müzeler Haftası da artık bir güne indirilmiş durumda. 18 Mayıs Çarşamba günü ülkemizdeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzeler ve özel müzeler ücretsiz ziyaret edilebilecek. Pek çok özel müze gece açık kalma hakkını bugüne saklamış gibi. Bakalım müzelerin bu en uzun gecesi nasıl bir heyecana şahitlik edecek?


Ücretsiz gezilebilecek mekânlar
Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Antalya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Ayasofya Müzesi, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir Efes Müzesi, Konya Mevlânâ Müzesi, Çorum Müzesi, Sinop Müzesi, Muğla Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Muğla Fethiye Müzesi, Sivas Müzesi, Niğde Müzesi, Alanya Müzesi, Bartın Amasra Müzesi, Burdur Müzesi, Kastamonu Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Amasya Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi.




ZAMAN
kaynak


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:16.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.