Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Güncel Kültür ve Sanat Haberleri (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/)
-   -   Burhan Doğançay Hayatını Kaybetti - Ressam Burhan Doğançay Vefat Etti (http://www.tualim.net/guncel-kultur-ve-sanat-haberleri/7381-burhan-dogancay-hayatini-kaybetti-ressam-burhan-dogancay-vefat-etti.html)

Gökkuşağı 16.01.13 19:55

Burhan Doğançay Hayatını Kaybetti - Ressam Burhan Doğançay Vefat Etti
 
Burhan Doğançay Hayatını Kaybetti - Ressam Burhan Doğançay Vefat Etti

Ünlü ressam Burhan Doğançay bu sabah tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde 84 yaşında hayatını kaybetti.

Burhan Doğançay için 18 Ocak Cuma günü Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazı kılınacak. Doğançay'ın cenazesi, vasiyeti üzerine 19 Ocak Cumartesi günü Bodrum Turgut Reis'te Karabağ Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Ressam Burhan Doğançay, 1929'da İstanbul'da doğdu. Babasının teşvikiyle resim çalışmalarına başlayan Doğançay, Ankara Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı ve 1955'te Paris'te ekonomi doktorasını bitirdi. Doğançay, bir yandan akademikhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgeğitimine devam ederken, diğer yandan resim çalışmalarını hiç aksatmadan sürdürdü.

Paris'teki öğrencilik yıllarında La Grande Chaumiere'de resim çalışmalarına katılan Doğançay, doktorasını bitirip Ankara'ya döndüğünde Sanat Sevenler Kulübü'nde babasıyla ortak sergiler açtı.

Doğançay'ın, 1961'de, 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne beş resmi kabul edildi. Doğançay, 1962'de New York'a gitti.

Guggenheim Müzesi Müdürü Thomas Messer'in yapıtlarından birini müze koleksiyonuna alması, Doğançay'ın bu zorlu mücadeleden galip geleceğine olan inancını daha da pekiştirdi.

New York duvarlarıyla başlayacak önemli esin kaynağı olan "Duvarlar" serisine de aynı yıllarda başlayanhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgDoğançay, 1975'te 114 ülkeyi kapsayacak "Dünya Duvarları" fotoğraf projesine başladı.

Bu projenin ürünlerini 1982'de Paris'te Georges Pompidou'da "Fısıldayan Duvarlar" adı altında ilk kez sergileyen sanatçının tasarımları, 1983'te Fransa'nın ünlü halı merkezi Aubusson'dan duvar halısı olarak dokunmaya başlandı.

Doğançay'ın 1986'da büyük bir onarım geçiren Brooklyn Köprüsü'nün 19 büyük boy fotoğrafı, New York'un 100. yıl kutlamalarında JFK Uluslararası Havaalanı'nda iki yıla yakın sergilendi. Daha sonra bu fotoğraflar "Walls of the World" adı altında kitap olarak yayınlandı.

Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı desteği ile 2001 yılında ilk Retrospektif Sergisi'ni Dolmabahçe Sarayı'nda açan Doğançay'ın, 2003 yılının Haziran ayında "Hat Sanatına Saygı" isimli çalışması, Brüksel'deki yeni Avrupa Parlamentosu Binası'na asıldı.

Metropolitan’ın Daimi Koleksiyonuna Girdi

Burhan Doğançay'ın eserleri, Boston'daki Museum of FineArts, Londra'daki Victoria & Albert Museum, Paris'teki Pompidou Center, Londra'daki British Museum, Münih'teki Pinakothek der Moderne, Stockholm'deki Moderna Museet ve New York'taki Guggenheim Museum gibi dünyanın önde gelen 70'ten fazla müzesinin koleksiyonundahttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgyer alıyor. Bu yıl Ribbon Mania isimli yapıtı New York'taki Metropolitan Museum of Art tarafından daimi koleksiyona alınan Burhan Doğançay, Metropolitan Museum of Art'ın daimi koleksiyonuna giren ilk Türk sanatçı.

Kaynak: CNN


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.