Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Heykel (http://www.tualim.net/heykel/)
-   -   Hamo Thornycroft Biyografisi - Hamo Thornycroft Hayatı - Hamo Thornycroft Kimdir (http://www.tualim.net/heykel/4566-hamo-thornycroft-biyografisi-hamo-thornycroft-hayati-hamo-thornycroft-kimdir.html)

Gökkuşağı 07.12.11 22:12

Hamo Thornycroft Biyografisi - Hamo Thornycroft Hayatı - Hamo Thornycroft Kimdir
 
Hamo Thornycroft Biyografisi - Hamo Thornycroft Hayatı - Hamo Thornycroft Kimdir - Heykeltıraş Hamo Thornycroft

Sir William "Hamo" Thornycroft (D. 9 Mart 1850 Londra – Ö. 18 Aralık 1925 Londra) Londra'nın birçok nirengi noktasında emeği geçmiş Britanyalı heykeltıraş.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rnycroft00.jpg

Leslie Ward'ın Vanity Fair dergisi için çizdiği bir karikatür

Hayatı

Hamo Thornycroft, heykeltıraş olan Thornycroft ailesinin üyelerindendir. Babası Thomas, annesi Mary ve büyükbabası John Francis bir zamanların en ünlü heykeltıraşları arasında sayılmaktaydılar. Londra'da doğan Hamo'nun ağabeyi John Isaac Thornycroft başarılı bir denizci olurken kız kardeşi ve şair Siegfried Sassoon'un annesi olan Theresa, ailedeki diğer kız çocuklar Alyce ve Helen Thornycroft sanatçılık yapmışlardır. İlk eğitimini ailesinden alan Hamo kısa sürede klasikhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgheykelciliğe tutkuyla bağlanmıştır. Daha sonra Sanat Akademisi'nde öğrenim görmeye başlayan Thornycroft ressam-heykeltıraş Frederic Leighton'ı kendine örnek almıştır. Hamo 1876'da tamamladığı Warrior Bearing a Wounded Youth adlı heykeliyle Sanat Akademisi Altın Madalyasıyla ödüllendirilmiştir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...n_-_240404.jpg

Westminster Sarayı'nın dışında yer alan Oliver Cromwell heykeli

Hamo Thornycroft Yeni Heykelcilik adıyla bilinen akımın önderidir. Thornycroft'un yakın arkadaşı eleştirmen Edmund Gosse bu terimi ilk kez 1894 yılında kullanmış ve hareketin ilkelerini belirlemede Hamo'yla olan yakın ilişkisinden yararlanmıştır. Thornycroft 1870'lerin sonu ile 1880'lerin ilk yılları arasındaki dönemde ideal ögelerden beslenmiş ve klasik heykelcilik akımının yeniden canlanmasınahttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgöncülük etmiştir. Lot's Wife (1878), Artemis and her Hound (1880 alçı, 1882 mermer), Teucer (1881 alçı, 1882 mermer) ve Mower (1884 alçı, 1894 bronz) bu yapıtlardan birkaçıdır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rnycroft01.jpg

Hamo Thornycroft, atölyesinde çalışırken (1884)

1882 yılında Sanat Akademisi'ne kabul edilen Thornycroft bu onura layık olan en genç sanatçı olmuştur. Heykeltıraşın Teucer adlı yapıtının bronz kopyası aynı yıl içinde Britanya Devleti tarafından satın alınmıştır. 1884 yılından sonra el üstünde tutulmaya başlanan Thornycroft başta General Gordon olmak üzere birçokhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgünlü kişinin heykeli için teklifler almıştır. Yirminci yüzyıla girerken heykel dünyasının zirvesindeki birkaç kişiden biri olmayı sürdüren Thornycroft 1917 yılında Şövalye Nişanıyla onurlandırılmıştır. Önceleri heykelciliği yeni akımlarla tanıştırmasıyla ünlenen sanatçı bu özelliğinden giderek vazgeçmiş ve yeni heykelcilik akımlarına soğuk bakmaya başlamıştır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Winchester.jpg

Thornycroft'un Winchester'daki Büyük Alfred heykeli

Sergilenen Heykelleri

Büyük Alfred - Winchester
W. E. Gladstone - Glasgow Üniversitesi cübbesi içinde - Glasgow
Oliver Cromwell - Westminster Sarayı'nın dışında
General Gordon - Victoria Embankment
John Bright - Rochdale
Sir Daniel Dixon - Belfast Kent Salonu
Cecil John Rhodes - Kimberley, Northern Cape


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.