Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/)
-   -   Mitolojide Hypnos - Hypnos Kimdir - Mitolojide Hypnos Kimdir (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/6870-mitolojide-hypnos-hypnos-kimdir-mitolojide-hypnos-kimdir.html)

Gökkuşağı 31.10.12 01:06

Mitolojide Hypnos - Hypnos Kimdir - Mitolojide Hypnos Kimdir
 
Mitolojide Hypnos - Hypnos Kimdir - Mitolojide Hypnos Kimdir

Hypnos, (Latince: Somnus), Eski Yunan ve Roma'da uyku tanrısı. Nyks'in (Gece) oğlu, Thanatos'un (Ölüm) ikiz kardeşidir. Bazen yeraltında, bazen de Kimmerler'in ülkesinde ya da Lemnos (Limni) Adasında karanlık, dumanlı bir mağarada yaşadığı düşünülür. Unutkanlık ve kayıtsızlık ırmağı Lethe'nin suları odasının içinden akar. Hypnos yumuşak sedirinde yatar; çevresinde düşlerin yaratıcısı oğulları yer alır. Oğullarının en önemlileri sayılan Morpheus insan düşleri, Icelos hayvan düşleri ve Phantasos cansız düşleri gördürür.

Homeros'un Ilyada'sında, Troya'ya karşı savaşlarında Yunanlılara yardım edebilmek için Hera'nın Hypnos'tanhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgyararlanarak Zeus'u uyuttuğu anlatılır. Yaptığı hizmetlerin karşılığında da Hynos'a Kharitlerden Pasithea sunulur.

Yunan mezar vazolarında, Hypnos, Thanatos'un yardımıyla, Memnon'u, Sarpedon'u ya da destan savaşçılarından birini mezara yatırırken gösterilir: ciddi ve yumuşak ifadeli, bazen kanatlı (şakağı ya da omuzu) genç bir erkektir. Hellenistik dönemdenhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgkalma bir heykel, Hypnos'u bir boynuzdan uyku verici bir sıvı dökerken gösterir.

Hipnoz (hypnosis) terimi Hypnos'dan türemiştir. Hipnoz kelimesini ilk defa İngiliz cerrah James Braid kullanmıştır. Kendisine bu konuda Yunan mitolojisi kaynaklık etmiştir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.