Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/)
-   -   Yunan Mitolojisinde Chullpa - Chullpa Nedir - Yunan Mitolojisi Chullpa Nedir (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/6999-yunan-mitolojisinde-chullpa-chullpa-nedir-yunan-mitolojisi-chullpa-nedir.html)

Gökkuşağı 02.11.12 02:56

Yunan Mitolojisinde Chullpa - Chullpa Nedir - Yunan Mitolojisi Chullpa Nedir
 
Yunan Mitolojisinde Chullpa - Chullpa Nedir - Yunan Mitolojisi Chullpa Nedir

Atalara tapınma ve akrabalık Aymara kültürünün en önemli unsurlarındandır. Çulpalar yaşam ile ölüm arasındaki bağlantıyı vurgulamak amacıyla inşa edilmişlerdir. Bu mezarların içi tıpkı bir kadının rahmi şeklinde yapılmıştır ve içindeki mumyalaştırılmış beden fetal pozisyonunda yeniden doğmayı simgeler biçimde konulmuştur. (Ölülerin mezara ana rahmindeki pozisyonda konmasına hocker pozisyonu denir ve buna Alacahöyük'te de rastlanır) Çulpaların bazılarının üzerine kertenkele figürleri oyulmuştur. Kertenkelelerin kesilmiş kuyruklarını yeniden üretebilmeleri onların yaşamın sembolü olarak görülmesine neden olmuştur. Çulpaların tek giriş açıklığı, eski Yunan tapınaklarının çoğu gibi, doğu yönündedir ve bununhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgnedeni olarak her gün Toprak Ana tarafından yeniden “doğurulan” Güneş'i simgelediği düşünülmektedir.

Aymara'yı istila ettikten sonra, İnkalar'ın da Çulpaları kullanmış olma ihtimalleri vardır. Paskalya Adası'nda bulunanhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgve tupa olarak adlandırılan buna çok benzer bir yapının da Çulpalarda ilişkili bir geçmişi olduğu düşünülmektedir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Sillustani.JPG

Titicaca gölü yakınlarındaki Sillustani'deki bir Chullpa

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Sillustani.jpg

Chullpa


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:02.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.