Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/)
-   -   Türk Mitolojisinde Erlik Han'ın Çocukları - Erlik Hanın Çocukları (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/7416-turk-mitolojisinde-erlik-hanin-cocuklari-erlik-hanin-cocuklari.html)

Gökkuşağı 06.02.13 00:42

Türk Mitolojisinde Erlik Han'ın Çocukları - Erlik Hanın Çocukları
 
Türk Mitolojisinde Erlik Han'ın Çocukları - Erlik Hanın Çocukları

Erlik'in dokuz oğlu ve dokuz kızı vardır. Kara Oğlanlar olarak anılan Dokuz oğlu, adlarıyla birlikte şunlardır:

Karaş Han
Matır Han
Şıngay Han
Kömür Han
Badış Han
Yabaş Han
Temir Han
Uçar Han
Kerey Han

Altay şamanizmine göre Erlik'in oğulları yer altına inen şamana yol gösterirler. Erlik ve oğulları için zayıf ve hasta hayvanlar kurban edilir. Çünkü Altaylılar'ın inançlarına göre Erlik, kötü (zayıf ve sakat) kurbanlardan hoşlanır. Erlik'e asla at kurban edilmez. Ayrıca, Erlik'i simgeleyen şeyler ve tasvirler yapmak yasaktır. Erlik Han'ın oğulları her zaman babaları gibi kötü değildir. Bunlar, kötü ruhlardan insanları korurlar. Babaları için yapılan kurban törenlerinde hazır bulunurlar ve töreni yöneten kamın Erlik Han'ın yanına gitmesine öncülük ederler. Yeryüzündeki görevlerinden ayrı olarak Erlik'in oğulları yer altındaki gölleri, ırmakları, denizleri yönetirler.

Kızları olan Kara Kızlar kuttörenleri sırasında kamları baştan çıkarıp, onların başarısız olmalarına neden olurlar. Erlik ile iletişime geçen şamanlara Kara Kam denir. Erlik'in kızları, kam Gök Tanrı'ya (Ülgen'e) kurban vermek için göğe çıkarken, kamı yataklarınahttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgçağırıp yolundan alıkoymağa çalışırlar. Kam, işini unutup Erlik'in kızlarının cilvelerine kanarsa başka ruhlarca cezalandırılır ve Tanrı'nın kurbanı kabul etmesi işi de tehlikeye düşer. Erlik'in kızlarından ikisi Kiştey Ana ile Erke Solton'dur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.