Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/)
-   -   Türk Mitolojisinde Etügen - Etügen Kimdir - Türk Mitolojisi Etügen Kimdir (http://www.tualim.net/mitoloji-mitoloji-tarihi-mitolojik-kahramanlar-ve-karakterler/7417-turk-mitolojisinde-etugen-etugen-kimdir-turk-mitolojisi-etugen-kimdir.html)

Gökkuşağı 06.02.13 00:47

Türk Mitolojisinde Etügen - Etügen Kimdir - Türk Mitolojisi Etügen Kimdir
 
Türk Mitolojisinde Etügen - Etügen Kimdir - Türk Mitolojisi Etügen Kimdir

Seyidov'a göre de Ötügen, devleti ve hakimiyeti koruyan bir ilahedir. Cengiz Han Ötügen'e ''ötügen anamız'' der. Ayrıca bazı araştırmacılar, bir şaman ismi olan ''utagan'' kelimesinden türediğini ve bu kelimenin Türkçe ''döl yatağı'' anlamına geldiğini söyler. İtügen, hayvanları ve toprak ile ilgili tüm ürünleri koruyan bir tanrıçadır. Aslında yer tanrıçası, ile doğum ve üretim arasındaki bağ neredeyse evrenseldir.

Özellikleri ve Önemi
Toprak ve yeri temsil eder. Devleti ve egemenliği korur. Toprağı ve toprakla ilgili tüm unsurları, bitkileri ve hayvanları korur. Konur (kahverengi) saçları vardır. Toprağa dayalı üretimi, tarımı ve hasadı korur. İnsanların bilmediği, ulaşamadığı bir yerde topraktan (kerpiçten) yapılmış evinde yaşar. Son derece alçakgönüllüdür. Mecazen emeği ve helal kazancı simgeler. Ötügen (Ötüken) aynı zamanda Türklerin yeryüzünde ilk var olduğu ve oradan Dünya’ya dağıldığı yerin adı olarak da kabulhttp://www.tualim.net/images/nkt.jpgedilmektedir. Orhun nehri kaynaklarını bu bölgeden alır ve Göktürk Devleti’nin de başkenti yine bu yörede kurulmuştur. İnanca göre bütün büyük devletlerin başkenti burada kurulmalı idi. Bazı kaynaklarda Toprak (Yer) Tanrıçasının oğlunun adının Kılan olduğundan bahsedilir.

Etimoloji
(Et/Ed) ve (Öt) kökünden türemiştir. Ötümek (dua etmek), etmek (gücü yetmek) ve utağan (döl yatağı) anlamlarını içerir. Etene ise plasenta demektir. Etki gücü anlamını da taşır. Moğolca Udaga fiili zamanın geçişini ifade eder.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 11:19.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.