Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Müzeler

Müzeler Müzelerin Tanıtımı,Türkiye ve Dünyadaki Müze Tanıtımları...

Meryem Ana Evi İzmir

Müzeler kategorisinde açılmış olan Meryem Ana Evi İzmir konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Meryem Ana Evi İzmir
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2837

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06.06.09, 03:36   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Meryem Ana Evi İzmir

Meryem Ana Evi İzmir

Konstantinapol'de toplanan 3. Şura'nın halka okuduğu bildiriden bir cümle şöyle der: "Cum in Ephesiorum civitatem pervenisest, in qua Yoanses Theologus et daipera Vergo Sancta Maria" 'Tanrıbilimcileri John ve Tanrının kutsal annesinin varışı' Az. Mary'nin hayatı ve ölümü hakkında detaylar Az. Mary'nin iki arkadaşı Az. Luke ve Az. John'a rağmen bilinmez çünkü her ikisi de Az. Mary hakkında farklı şeyler söylemişlerdir. Az. Luke İncil'de Az. Mary'i geleceğe umutla bakan biri olarak tarif etmiştir. Bu halifeler özellikle de İsa'ya inanan Az. Paul, genç dinin yayılmasını ve başarıya ulaşmasını sağladı. Diğer taraftan Az. John meseleye farklı bir açıdan baktı. Yeni bir çağın başlangıcı ve yeni bir itikadın doğuşunun acı verici olduğunu düşündü ama şiddetin bütün tehlikelerine, cezalandırmalarına ve ölüme rağmen bu yeni öğreti çok çabuk yayıldı.

Bütün bu kargaşanın arasında çarmıha gerilmiş İsa'nın yaralarından süzülen kanları gören Mary'di. Bu yeni bir camianın kutsal doğum günüydü. Az. Mary İsa ve kilise tarafından takdir edilmişti ama çok acı çekiyordu. Issız bir yere kaçtı. Orada Tanrı ona karnını doyurması için bir sığınak hazırladı. Az. John, Az. Mary ile ilgili herşeyi biliyordu ve onu hiçbir zaman yalnız bırakmadı, hep yanında kaldı. Oğlu çarmıha gerildikten sonra İsa'nın annesinin Kudüs'te kalmasının artık hiçbir anlamı yoktu.

Bütün Hıristiyanları üzen bir karar alıp kenti terk etti. Diğer taraftan Efes kentine yakın Panaya-Kapulu (Az. Mary'nin evinin bulunduğu yer) yakınlarında ormanlarla çevrili sessiz, huzur dolu bir vadiye yerleşti ve huzuru burada buldu. İnsanlar yılda bir kez gizemli alay törenleriyle Artemis'i kutlamak üzere Salmisos Dağı'na tırmandıklarında aslında gizli kalmış Az. Mary'nin asıl ziyaret edilmesi gereken kişi olduğunun farkında değildiler. Dahası Az. Paul'ün aslında Az. Mary'nin

Efes'e sürüldüğünü bildiği kanısı oldukça güçlüdür. Mr. F. Stricher tarafından yazılmış "Schweizerissche Kirchenzeitung" başlıklı makalede Stricher, "Efes'teki kutsal Az. Mary’ye saygı duyun, Roma'ya değil" diyor.

EFES'TEKİ MERYEM ANA KİLİSESİ
İlk üç yüzyıl Az. Mary'nin şanssızlığının ve ölümünün sırrını sakladı. Fakat belki de bu Tanrının isteğiydi. Antik dünya asla Bakire Mary’nin kişiliğini fark edemedi. Bununla birlikte Efes kenti ona saygı duymanın tamamıyla bilincindeydi. Efes'te ilk Hıristiyan kilisesi büyük bir avlu ve klasik stilde sütunlarla çevrilmiş, insanları görünüşüyle şaşırtan bir güzellikte inşa edilmişti. Efes'e gelen hiçbir ziyaretçi ruhani önemi olduğu kadar mimari öneme de sahip St. Mary Kilisesi'nin kalıntılarını görmeden geri dönmez. Bazı eski rehberler iki kiliseden söz ederler ama bu kesin değildir. Kilise kentin değişen kaderiyle birlikte üç kez değişime uğramıştır.

Klasik kilise 260 m. uzunluğunda, içinde vaftiz odasının bulunduğu etrafı sütunlarla çevrili bir bazilika şeklindeydi (dikdörtgen biçiminde kilise). Önce konsey sonra Hıristiyan Meclisi M.S. 449 yılında bu kiliseyi Hıristiyanlığın merkezi ilan ettiler. Kilisenin bir bölümü tahrip olduktan sonra, kilisenin batı kısmı kubbeli bir bazilikaya dönüştürüldü. Bu kilisenin vaftiz odası Anadolu'daki en iyi muhafaza edilmiş olanıdır. Efes, Az. Mary sayesinde birçok ziyaretçi toplamıştır. Tarih, arkeoloji ve dini açıdan çok enteresandır. "Efes bize Az. John, Az. Timotheus ve özellikle de meditasyon hayatı yaşamış olan Az. Mary gibi büyük Hıristiyan liderlerini

hatırlatır ve dahası günümüzün inanç sahibi insanlarının aklına Hıristiyanlığı sokar." Az. Mary'nin, Panaya-Kapulu Dağı'ndaki küçük mütevazı manastırı hayal edilebilecek en güzel doğal mekandır.

PANAYA-KAPULU
"Ya da Efes'teki Meryem Ana Evi"
Uzun yıllardan beri Hıristiyan camiasında Az. Mary'nin ölümü ve mezarı üzerine öne sürülen iki hipotez vardır.
1- Tarihçilerin belirttiği gibi "Dormitio Hıetosoymitana" yani, "ölüm Kudüs'tedir." Kudüs ki, o İsa'nın doğduğu ve aynı zamanda öldürüldüğü yerdir. .
2- Yine bazı tarihçilerde şöyle der: "Dormito Ephesian" yani; "ölüm Efes'tedir". Öyle ki bu ölüm, İsa'nın annesinin emanet edildiği halife Az. John'un gözleri önünde olmuştur. (St. John xx 26-27) Latinlere göre, Az. John bir yapıtında, halifesiyle birlikte kendi evinde kaldığını söylemiştir. Bu yüzden Az. John Efes'te yaşamış, orada piskopos olmuş ve orada ölmüş olmalı.
Mezarı Justinyen'in yapılmasını emrettiği büyük bir bazilikanın üstüne kurulmuştur ve hala orada bulunmaktadır. Bu arada Efes'in bu çağı 7. Yüzyıl'a kadar Cornelius, Lapide, Serri, Tillement, Baillet ve Benoit gibi eski çağın ünlü yazarları bu devrin savunucularıdır. Papa 1740-58 yılları arasında bir bildiri yayınlamıştır, Bildiride şöyle denmişti:" Az. John görevini en iyi şekilde yapmıştır." Tanrı bilimcilerin çoğu yapıtlarında Az. Mary'nin Efes'te yaşadığını öne sürmüşlerdir.
Lipsius Az. Mary'nin Efes'e Az. John'un peşinden geldiğinden hiç kuşkusu olmadığını belirtir. Tanrıbilimci Ernst Gurius daha da ileri giderek, "Az. Mary'nin mezarı M.S. 1 Yüzyıl'da Efes'teydi." der. Bu raporu 7 Mart 1874 de Efes hakkındaki bir oturuma katılmak üzere Berlin'de toplanan bir grup beyefendinin önünde verir. Mary'nin Efes'teki mezarı ve ölümü hakkında bir çok şey yazılabilir. İlk resmi Hıristiyan ibadeti Efes'te başlamış ve ilk kilise ve bazilika Az. Mary'nin onuruna Efes'te inşa edilmiştir. Ruhani bir konsey ilk kez muhteşem yıkıntılar arasında toplanmıştır. Uzun yıllardan beri her yıl ağustosun 15'inde Panaya-Kapulu Paskalyası Kutsal Çeşmenin yanında kutlanmaktadır. Bavyeralı bir bayan olan Catherine Emmerich bir paskalyada Az. Mary'nin Kudüs'te değil, kesinlikle Efes'te öldüğünü ve mezarının son kalıntılarının bugünkü binadan 500m. kadar derinlikte görülebileceğini iddia eder.

Bu harika bir vahiydi ve 1822-24 yılları arasında dilden dile dolaştı. 1982 yılında Efes konusuyla ilgilenen M. Poulain ve Young, Bavyeralı dindar kadının söylediklerini araştırmak istediler. Bülbül Dağı'ndan başlayıp, bu kadın tarafından söylenen yerleri tek tek aradılar. Öyle ki bu kadının ne bir eğitimi vardı ne de hayatında yurt dışına çıkmıştı. Araştırmacılar hangi yöne gideceklerini bilmiyorlardı. Dağa giden bir patika bile yoktu. Çalılıkların arasında her yere baktılar. Sonunda üçüncü günün bitiminde sofu kadının bahsettiği yeri keşfettiler. Panaya-Kapulu'daki Az. Mary'nin evinin şöminesinde bahsi geçen kutsal külü buldular.

Böylece hem kutsal ev hem de kalıntılar Hıristiyan dünyasınca tanındı. Ne yazık ki Catherine Emerich'in evin 500m. derinliğinde olduğunu iddia ettiği mezar bulunamadı. Mezar için yapılacak araştırma arkeologlar ve otorite sahibi bir Hıristiyan Tanrıbilimci tarafından yapılacak ciddi ve bilimsel bir araştırma olmalıdır. Bu imkansız gözüküyor. Bu mezarı topraktan çıkarmak sadece Hıristiyan dünyasını değil, aynı zamanda Az. Mary'e karşı derin bir saygı duyan Müslümanları da ilgilendirmektedir. Kur'an'daki birçok surede Az. Mary'den bahsedilir. Onun mucizevi bir biçimde İsa'yı dünyaya getirdiği kabul edilir. Müslümanlar İsa'yı nasıl tanıyorlarsa onun kutsal annesi hakkında da bilgileri vardır.
Adres: Kuşadası Cad. Selçuk/İzmir
Tel: (232) 892 60 10 - Fax: (232) 892 70 02

__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 31.01.11, 00:16   #2
Kullanıcı Profili
Junior Member
Avatar Yok
Tualim.Netsafak
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Üye No: 146
Mesajlar: 10
Konular: 0
Standart

Çok tşk ederim.
safak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ana, evi, meryem, İzmir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İzmir Şehrinin Adı - İzmir Şehrinin Mitolojik Hikayesi - Mitolojide İzmir Şehri Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 14.12.12 18:56
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Sanat Galerisi Telefon ve Adresi İzmir - İzmir 7 Renk Sanat Galerileri 0 04.02.12 23:36
İtülüler Birliği Derneği İzmir Şubesi Sergi Salonu Telefon ve Adresi İzmir - İzmir 7 Renk Sanat Galerileri 0 04.02.12 23:26
İş Bankası İzmir Sanat Galerisi Telefon ve Adresi İzmir -İzmir İş Bankası İzmir Sanat 7 Renk Sanat Galerileri 0 02.02.12 01:56
Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Telefon ve Adresi İzmir -İzmir Ege Üniversite 7 Renk Sanat Galerileri 0 31.01.12 23:53


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.