Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Müzeler

Müzeler Müzelerin Tanıtımı,Türkiye ve Dünyadaki Müze Tanıtımları...

Irak Ulusal Müzesi

Müzeler kategorisinde açılmış olan Irak Ulusal Müzesi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Irak Ulusal Müzesi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2845

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04.07.11, 16:33   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetTUAL
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2009
Üye No: 20
Mesajlar: 151
Konular: 102
Standart Irak Ulusal Müzesi

Irak Ulusal Müzesi





Irak Ulusal Müzesi
المتحف العراقي
IraqNationalMuseum.jpg
Kuruluş tarihi 1926
Bulunduğu yer Bağdat, Irak
Koleksiyon boyutu 170.000+ eser


Irak Ulusal Müzesi (Arapça: المتحف العراقي) Irak’ın başkenti Bağdat’da yeralan bir müzedir. Mezopotamya uygarlıklarına dair çok önemli eserlerin sergilendiği müze 2003 yılında Irak’ın işgalinin ardından ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından yağmalanmıştır. Irak Başbakanı Nuri El Maliki tarafından 23 Şubat 2009 tarihinde yeniden açıldığında bünyesindeki eserlerin yarısından fazlasının çalınmış olduğu ortaya çıkmıştır. Eserlerin yeniden müzeye kazandırılması için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere çok sayıda kuruluş çalışmalar yürütmektedir.


Kuruluşu

Müze İngiliz gezgin ve yazar Gertrude Bell tarafından oluşturulmuş ve ölümünden hemen önce 1926 yılında açılmıştır. İlk ismi Bağdat Arkeoloji Müzesi’dir.


Eserler

Bölgenin tarihinin zenginliğinin bir yansıması olarak müzede dünyada çok önemli sayılan çok sayıda eser bulunmaktadır. Mezopotamya’nın 5 bin yıllık tarihine dair sayısız eser müzede sergilenmektedir.
Yakın tarihçesi
Müze Körfez Savaşı sırasında saldırılardan zarar görmemesi için kapatılmış ve sonrasında ancak 28 Nisan 2000 günü Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in doğumgünü nedeniyle açılmıştır.
Yağmalanması
Ana madde: Irak Savaşı

2003 yılındaki Irak’ın işgalinden önce çeşitli uzmanlar ABD Savunma Bakanlığı Pentagon ve İngiltere hükümetine başvurarak olası savaşta kültür varlıklarının ve müzenin güvenliğinin sağlanmasını talep ettiler. Savaş sırasında işgal edilen Bağdat’ta süren çatışmalar müze civarında da yaşanmıştır. ABD Silahlı Kuvvetleri mensuplarının iddialarına göre müze içinde mevzilenen Irak askerlerinin püskürtülmes için binaya saldırılmış ve bina ele geçirilmiştir.

Bu tarihten sonra özellikle müze yetkilileri savaştan dolayı kaçmak durumunda olduğundan müzede yoğun yağma, talan ve hırsızlık olayı yaşanmıştır. Müze yetkililerine göre yağmacılar müzedeki en görkemli eserlere gözlerini dikmişler ve bunları çalmışlardır. 5 bin yıldan eski Sümer vazosu olan Varka, yine en az 5 bin yaşındaki Akadlardan kalma Uruk heykeli yağmalanmıştı.

Yağmalanan en önemli eserlerden bir tanesi olan 4.400 yıllık Sümer kralı Entemena’nın başsız heykeli ABD’de ele geçirilmiştir
Yağmaya tepkiler

ABD hükümeti Bağdat’ın işgal edilmesinin ardından müzenin güvenliğini almamakla suçlanmıştır.[5] Yağma üzerine ABD Başkanının Kültürel Danışmanları Gary Vikan ve Richard S. Lanier durumu protesto ederek görevlerinden istifa etmiştir. Yağmaya karşı en önemli tepkilerden birisini Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac vermiş ve 16 Nisan 2003 günkü açıklamasında müzenin yağmalanmasını insanlığa karşı bir suç olarak nitelendirmiştir. ABD yetkililerinden General Richard Myers sürmekte olan savaşta insanların ölmekte olduğu bir dönemde başka önceliklerinin olduğunu belirtmiş, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld yaşanan yağmanın talihsiz olduğunu ancak bunun savaş planlarının hatası olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savunmuş, Dışişleri Bakanı Colin Powell ise çalınan eserlerin müzeye iadesi için çalışılacağını ifade etmiştir.
Yağmalanan eserlerin iade edilme çabaları

UNESCO 17 Nisan 2003 tarihinde Paris’te yaptığı acil toplantıda yağmada çalınan eserlerin dünya çapında antik eser camiası tarafından takip edilmesini gündeme alır.7 Mayıs 2003 tarihinde ülke çapında yapılan araştırma ve aramalarda müzeden çalınmış eser yakalanır. Arıca yağmalanan eserlerin iade edilmesi için çıkartılan af ve ödül sistemi sayesinde çok sayıda eser iade edilir. Müzenin güvenliğinin sağlanmasına rağmen Irak’daki tarihi kazı alanlarının güvenliğinin alınmaması nedeniyle bir çok tarihi eserin yurtdışına çıkartıldığı sanılmaktadır.
Savaş sonrası dönem

26 Ağustos 2006 tarihinde müzenin yöneticisi Dr. Donny George Youkhanna Suriye’ye ve sonrasında ABD’ye kaçar. Irak’da son dönemde artan İslami anlayışa dayanamadığını açıklayan uzman, müzede sadece İslami eserlerin kalması yönünde bir tasfiye yapılmak istendiğini belirtir.

9 Haziran 2009 tarihinde müzedeki eserler İtalya’nın girişimleriyle sanal müze kapsamında internet ortamında sergilenmeye başlanır.

Yeniden açılış

Müze kapılarını halka açmamış, sadece bir kaç kez çeşitli siyasilerin gezmesi için açılmıştır. İlk açılış 3 Temmuz 2003 günü ABD yetkilisi Paul Bremer için yapılmıştır. 23 Şubat 2009 tarihindeki açılış ise Irak Başbakanı El Maliki şerefine yapılmıştır Müze yetkilileri ve uzmanlar müzeye yatırım yapılmadığını ve henüz açılmaya hazır olmadığını belirtmişlerdir.
TUAL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
irak, müzesi, ulusal


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi Renklerin Dansı Müzeler 0 27.06.12 17:11
Karabağlarda Yasam Konulu Ulusal Fotoğraf Yarısması Renklerin Dansı Güncel Kültür ve Sanat Haberleri 0 15.01.11 18:38
Ulusal Arkeoloji Müzesi - Floransa TUAL Müzeler 0 03.09.10 02:45
Ulusal Tarih ve Sanat Müzesi Renklerin Dansı Müzeler 0 12.08.10 04:46
Trt Müzesi Ve Ulusal Kurtuluş Sergisi Tualim Müzeler 0 05.04.09 15:15


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.