Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Müzeler

Müzeler Müzelerin Tanıtımı,Türkiye ve Dünyadaki Müze Tanıtımları...

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi

Müzeler kategorisinde açılmış olan Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2918

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23.07.12, 00:00   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi - Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Hakkında Bilgi


Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Türk ve İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir.


19. Yüzyılın sonunda başlayan kuruluş çalışmaları, 1913 yılında tamamlanmış ve müze, Mimar Sinan'ın en önemli yapılarından bir olan Süleymaniye Camii külliyesi içinde yer alan imaret binasında 1914'de "Evkaf-ı İslâmiye Müzesi" (İslâm Vakıfları Müzesi) adı ile ziyarete açılmıştır. Cumhuriyet'in ilanından sonra ise "Türk ve İslâm Eserleri Müzesi" adını almıştır. Uzun süre Süleymaniye Külliyesi'ndeki imaret binasında yer alan müze 1983'te Sultan Ahmet Meydanı'nın batısında yer alan İbrahim Paşa Sarayı (16. yüzyıl) binasına taşınmıştır.





İbrahim Paşa Sarayı, Sultan sarayları dışında günümüze kadar gelebilen tek özel saraydır. Kemerler üzerine yükseltilmiş yapı 3 taraftan ortadaki terası çevreler. Terastan müzenin ilk bölümüne merdivenlerle ulaşılır. Odalar ve salonlarda İslam dünyasının değişik ülkelerinde meydana getirilmiş nadir sanat eserleri sergilenmektedir. Taş ve pişmiş toprak, metal ve seramik objeler, ahşap işlemeler, cam eşyalar, el yazma kitaplar devirlerinin en kıymetli örnekleridir. Büyük salonların bulunduğu geniş camekanlı kısımda, 13-20 yy.ların el işi Türk halılarının şaheser örnekleri sergilenir. Bu eşsiz koleksiyon dünyanın en zengin koleksiyonudur. 13. yüzyıl Selçuklu halıları ve sonraki asırlara ait diğer parçalar itina ile sergilenmişlerdir. Halı bölümünün alt katı son birkaç asrın Türk günlük yaşamı ve eserlerinin sergilendiği Etnoğrafik bölümdür. Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Halı Koleksiyonu

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, halı sanatı konusunda dünyanın en zengin koleksiyonuna sahiptir. Uzun yıllardan beri, Türk ve Dünya sanat kamuoyunda “Halı Müzesi” olarak adlandırılmaktadır. Eşine zor rastlanan Selçuklu Halıları, 1400’lü yıllara ait seccadeler ve hayvan motifli halıları, 1600’lü yıllarda Anadolu’da üretilen ve Avrupa’da “Holbein Halısı” olarak anılan halıları bu koleksiyonun en nadide parçalarındandır. Halı sanatı ile alakalı araştırma yapan birçok bilim adamı dünyanın her köşesinden bu müzeye akın etmektedir.



Türk ve İslâm Eserleri Müzesi elyazması eserlerinin büyük bir bölümünü Kuran-ı Kerim’ler oluşturur. Tarihten beri İslamiyet’in inanış biçimi olarak kabul edildiği birçok ülkeden gelen elyazması Kuran-ı Kerimler hat sanatının doruğa ulaştığı nokta olarak nitelendirilebilir.

Elyazması Kuran-ı Kerimlerin dışında birçok konuda ortaya çıkarılmış resimli - resimsiz kitaplarda, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin ziyaretçileri tarafından keşfedilebilmektedir.

Bunların dışında Osmanlı padişahları tarafından yazılan ve üzerinde Devleti Aliye mührü bulunan beratlar ile fermanlar görülmezse çok şey kaçırılacak eserler arasındadır.

Tür Hat Sanatı Müzesi’ni gezen bir ziyaretçi, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Elyazmaları ve Hat Sanatı Bölümü’nü de ziyaret ederse; hat sanatı tarihi hakkında derin bir bilgiye sahip olacağı kesindir.

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Ahşap Eserler Bölümü

Dokuzuncu ve onuncu asrın ahşap sanatı örnekleri, bu koleksiyonun en önemli kısmını meydana getirmektedir. Anadolu Selçukluları Devleti’ne ait olan bu eserler dışında, Osmanlı Dönemine ait bağa, sedef ve fildişinden imal edilmiş ahşap eserler ile kakma sanatı ile meydana getirilmiş eserler görülmeye değerdir.

.
Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Taş Sanatı Bölümü

Yedinci yüzyıldan itibaren meydana getirilmiş olan birçok medeniyete ait yazılı ve figürlü taş kitabeler ile efsanevi varlıkların resmedildiği mezar taşları türlerinin en önemli örneklerindendir.


Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Seramik ve Cam Bölümü

Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde yapılmış arkeolojik kazılarda bulunan “seramik” eserlerin en nadideleri bu koleksiyonda sergilenmektedir.

Konya Kılıçaslan Sarayı için kullanılan alçı süslemeleri ile Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait, mihrap, duvar çinisi ve mozaik örnekleri de Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde sergilenmektedir.

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nin cam eserlerinin sergilendiği bölümde ise dokuzuncu yüzyıl ve on beşinci yüzyıl arasındaki dönemlere ait cam sanatı harikaları ziyaret edilebilmektedir.



Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Maden Sanatı Bölümü

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde; Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu İmparatorluklarına ait nadide eserler ziyaretçi ile buluşmaktadır.

Bunların dışında; on altıncı ve on dokuzuncu asırlar arasında kalan Osmanlı maden sanatı örnekleri de görülmeye değerdir. Koleksiyonun bu kısmında Cizre Ulu Camii tokmaklarından tutun, dönemin sorguç, tombak, tombak, gülabdan gibi eserleri sergilenmektedir.



Türk ve İslâm Eserleri Müzesi, Etnografya Bölümü

Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde sergilenen en yakın tarihe ait eserler bu bölümdedir. Anadolu’nun birçok yerinden getirtilmiş olan birçok elemeği eser Etnografya Bölümü’nde ziyaretçisi ile bir araya gelmektedir.


Türk ve İslâm Eserleri Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri

Müze Pazartesi günleri dışında her gün, sabah 09.00 ile akşam 16.30 saatleri arasında 10 T.L. karşılığında ziyaret edilebilmektedir. Müzekart ve Müzekart+ sahipleri, müzeyi ziyaret ederken herhangi bir ücret ödememektedir.

Orta Asya’dan Anadolu’ya tarih boyu at sırtında göç etmiş atalarımızın yaşayışları hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilmek için Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
bilgi, eserleri, hakkında, islâm, müzesi, türk, türk ve islâm eserleri müzesi, türk ve islâm eserleri müzesi bilgileri, türk ve islâm eserleri müzesi hakkında bilgi, türk ve islâm eserleri müzesi iletişim adresi, türk ve islâm eserleri müzesi nerede, ve, İslâm


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türk Mitolojisi - Türk Mitolojisi Nedir - Türk Mitolojisi Hakkında Genel Bilgi Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 04.10.12 00:02
Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese) Telefon ve Adresi Bursa - Bursa Türk İslam 7 Renk Sanat Galerileri 0 21.01.12 03:26
Türk ve İslam Eserleri Müzesi Telefon ve Adresi İstanbul - İstanbul Türk ve İslam 7 Renk Sanat Galerileri 0 01.01.12 02:23
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk ve İslam Eserleri Müzesi Telefon ve Adresi İstan 7 Renk Sanat Galerileri 0 01.01.12 00:35
Türk-islâm Eserleri Müzesi (yeşil Medrese) : Bursa Tualim Müzeler 0 18.04.09 00:29


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.