Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Fotoğrafçılık > Ödüllü Fotoğraflar

Meçhul Asi - Fotograf

Ödüllü Fotoğraflar kategorisinde açılmış olan Meçhul Asi - Fotograf konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Meçhul Asi - Fotograf
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2518

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03.03.11, 22:16   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Meçhul Asi - Fotograf

Meçhul Asi - Fotograf




Tank


Adam veya Meçhul Asi (İngilizce: Tank Man veya Unknown Rebel)


5 Haziran 1989'da, Beijing'deki Tiananmen Meydanı'nda Çin yapımı Tip 59 tankları önünde tek başına durarak tankların geçişini engellemeye çalışması sırasında fotoğrafı ve videosu çekilen ve böylece uluslararası kamuoyunda tanınmış olan kişidir. Şahsın kimliği tam olarak bilinmediği için Tank Adam veya Meçhul Asi rumuzlarıyla anılmıştır. Her ne kadar daha sonraları İngiliz tabloit gazetesi Sunday Express ilgili kişinin 19 yaşındaki Çinli öğrenci Wang Weilin (王维林) olduğunu duyursa da bunun doğru olup olmadığı bilinmemektedir ve şahsın kimliği, veya kendisine olaydan sonra ne olduğu, hâlâ yaşayıp yaşamadığı meçhuldur.

Dört fotoğrafçı olayı fotoğraflamayı başarmış ve olayların ardından çektikleri fotoğrafları yayımlamayı başarmışlardır. 4 Haziran 2009'da ise bir başka fotoğrafçı yer seviyesinden, birkaç metre öteden, olayın görüntülendiği bir fotoğrafı ortaya çıkarmıştır.
Olayın en çok kullanılan ve basılan fotoğraflarından biri Associated Press'den Jeff Widener tarafından, Beijing Hotel'den, olay yerinden yaklaşık 800 metre uzaktan çekilmiş olan bir fotoğraftır. Sağlık durumunun kötü olması ve Widener'in çektiklerinin kalitesinin iyi olmadığını düşünmesine rağmen fotoğraflar hızlı bir şekilde dünyanın farklı yerlerine yayılmış, tekrar tekrar kullanılmış ve basılmıştır.
Bir başka versiyon fotoğrafçı Stuart Franklin tarafından Beijing Hotel'in beşinci katından çekilmiştir. Bu versiyonda görüntülenen alan daha geniştir ve daha arkalardaki tanklar da gözükmektedir. Franklin, Charlie Cole ile birlikte aynı balkondan olayı izlemiştir ve fotoğraf filmini bir çay kutusunda, Fransız bir öğrenciyle birlikte ülkeden çıkarabilmiştir.
Newsweek için çalışan Charlie Cole, Stuart Franklin ile aynı balkonda çekim yapmış, PBS odalarını basıp bir itiraf imzalatmaya çalıştığında, Tank Adam'ın fotoğrafını barındıran filmini, kullanılmamış bir film makarası ve yaralanmış protestocuların banyo edilmemiş görüntülerini feda ederek Beijing Hotel tuvaletlerinin birinde saklamayı başarmıştır. Cole filmi geri elde etmeyi başarmış ve Newsweek'e göndermiştir. Benzeri bir fotoğraftan dolayı Dünya Basın Ödülü (World Press Award) kazanmıştır.
Reuters'den Arthur Tsang Hin Wah ise olayın birkaç fotoğrafını çekmiş olsa da, Tank Adam'ın tanklardan birine tırmandığı fotoğrafı çektiklerinden seçilmiştir.

Etkisi
Tankların önünde tek başına duran adamın fotoğrafı ve video görüntüleri uluslararası kamuoyuna neredeyse bir gecede ulaştı. Yüzlerce büyük gazetede ve haber dergisinde yayımlanmış ve dünya çapında sayısız medya organında baş haber olmuştur. Nisan 1998'de, Time dergisi "Bilinmeyen İsyancı"yı "Time 100: Yüzyılın En Önemli İnsanları" (Time 100: The Most Important People of the Century)'ndan biri olarak adlandırmıştır.
Tankların önünde tek başına duran adamın fotoğrafı ve video görüntüleri uluslararası kamuoyuna neredeyse bir gecede ulaştı. Yüzlerce büyük gazetede ve haber dergisinde yayımlanmış ve dünya çapında sayısız medya organında baş haber olmuştur. Nisan 1998'de, Time dergisi "Bilinmeyen İsyancı"yı "Time 100: Yüzyılın En Önemli İnsanları" (Time 100: The Most Important People of the Century)'ndan biri olarak adlandırmıştır.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
asi, fotograf, meçhul


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pamukbank Fotograf Galerisi Telefon ve Adresi İstanbul - İstanbul Pamukbank Fotograf 7 Renk Sanat Galerileri 0 31.12.11 18:28
İstanbul Fotograf Merkezi Telefon ve Adresi İstanbul - İstanbul Fotograf Merkezi Tel 7 Renk Sanat Galerileri 0 30.12.11 21:46
Fotograf Makinaları Tualim Teknik Bilgiler/Dökümanlar 0 11.02.09 12:46
Fotograf Çekmeyi Planlamak Tualim Teknik Bilgiler/Dökümanlar 0 11.02.09 11:46
Fotograf Çekim Teknikleri Tualim Teknik Bilgiler/Dökümanlar 0 11.02.09 11:26


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.