Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Plastik Sanatlar > Resim > Peyzaj

Bahçe Ve Peyzaj Tasarımında Ağacın Önemi

Peyzaj kategorisinde açılmış olan Bahçe Ve Peyzaj Tasarımında Ağacın Önemi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bahçe Ve Peyzaj Tasarımında Ağacın Önemi
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2748

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30.07.09, 12:43   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Bahçe Ve Peyzaj Tasarımında Ağacın Önemi

Bahçe Ve Peyzaj Tasarımında Ağacın Önemi

Peyzaj da en uzun ve baskın bitkiler ağaçlardır. Ağaçlar, evinizin siluetini ve boyutlarını tanımlayarak onu çerçevelendirirler. Uzun ağaçlar serin gölgeler sağlar, rüzgarı keser, sesi yalıtır, tozu önler, istenmeyen görüntüleri kapatır ya da kimi türler, istendiğinde rüzgar perdesi olabilir. Çiçekli ağaçlar çiçeklerini göğe doğru uzatmak suretiyle, fevkalade çekici ve dekoratif görüntüler oluştururlar.

Vurgu

Küçük bir süs ağacını, görsel açıdan toplanma noktası oluşturacağı çalıların arasına, bir giriş yolu ya da patika kenarına dikin. Bu amaçla bahar çiçeklenmesi uzun süren, sonbaharda renkli ve gösterişli meyveler veren bir türü seçin.

Fon

Yaprak dökmeyen ağaçlar, yere kadar ulaşan dalları ile çiçekli çalılar için etkileyici bir fon oluştururlar. Çarpıcı dokuda olmayan hoş dokulu ağaçlar bu iş için en uygunlarıdır.

Çerçeveleme

Evin önüne ve çevresine dikilen ağaçlar binayı çerçeveleyerek köşelerini yumuşatırlar ve çevre ile daha ahenkli görünmesini sağlarlar. Ağaçları; ön bahçe kenarlarına, ön kapıdan veya evin merkezinden 30 veya 45 açı oluşturacak şekilde yerleştirirseniz daha samimi ve sıcak bir görüntü elde etmiş olursunuz.

Çim Alanlarda Kullanılan Ağaçlar

Çim yetişmesine en uygun ortamı sağlayan ağaçlar, yoğun gölge vermeyen, hafif gölgeli ve derin köklü ağaçlardır. Yoğun gölgeli ve yüzeysel köklü ağaçlar çim yetiştirmeye imkan tanımazlar.

Koruma

Mülkünüzün sınırına sırayla ve sık olarak dikilmiş bir ya da duruma göre iki sıra hemdemyeşil ağaç; örneğin Melez Servi, evinizi komşulardan ayrı, özel ve mahrem bir alan haline getirir.

Gölge

Geniş yapraklı yaprak döken ağaçlar, genellikle gölge ağaçları olarak tanımlanır. Yoğun yapraklılar, yazın koyu gölge sağlarken; kışın yapraklarını dökerek ılık güneşin zemine ulaşmasına izin verirler. Eğer yaz-kış gölge istiyorsanız herdemyeşil türlerden dikmelisiniz. Gölge olmasını istediğiniz yerin konumuna göre ağaçları uygun yerlere dikin. Güneşin gelme açısı yıl boyunca değiştiğinden yazın istediğiniz yere gelen gölge, kışın aynı yere denk gelmeyebilir. Ağacınızı dikeceğiniz yer, evden uzaklaştıkça boyu da gölge verebilmesi için o oranda uzun olmalıdır. Ağacın dikileceği yere karar vermenin bir yolu da, uzun bir direk ile gölgesinin düştüğü yerleri sabah öğlen ve öğleden sonra olmak üzere işaretlemektir. Yaprak döken bir ağaç dikecekseniz, bu işlemi sadece yazın yapın. Herdemyeşil bir ağaç dikecekseniz ve de sene boyunca gölge istiyorsanız aynı işlemi yaz-kış yapmanız gerekecektir.

Yol Ağacı


Sokak ve caddelere dikilen ağaçlar ortama sıcak bir hava verirler. Yüzeysel kök sistemine sahip olmayan, toprakla uyumlu, dalları trafiği engellemeyecek, eksoz ve diğer kirli gazlara dayanıklı, soğuk yöreler için tuza dayanıklı türler seçin.

Siluet Ağaçları

Uzun ağaçlar fon olarak gökyüzünü alırlar. Mülkünüze özellik verir, gün batımında etkileyici görünür ve manzarayı çevrelerler. Arka bahçeye dikilen uzun ağaçlar, önden görünüşte evin çizgilerini yumuşatırlar.

Rüzgar Kırma

Kuzeye ya da rüzgar alan kısma dikilecek bir sıra herdemyeşil çit ağacı soğuk kış rüzgarlarını keserek evinizin ısı maliyetini düşürür. Rüzgarlı ve kuru iklimlerde, rüzgarı kesilmiş bir bahçe daha sevecen ve yaşanabilir olacaktır. Rüzgar kesici bir yeşil kuşak tesis edildiğinde rüzgar, ağacın yüksekliğinin 15 katı bir mesafe içinde dindirilmiş olur. En iyi etki için, rüzgar kırıcıyı olgun ağaçların yüksekliğinden 2-3 kat daha uzağa dikmelisiniz.

Tozu ve Gürültüyü Engelleme

Sık dokulu ve herdemyeşil ağaçlar yoğun yapıları ile toza ve gürültüye karşı siper olabilirler. Melez Servi, Yalancı Servi ya da boylu Mazi türleri bu iş için çok uygun olur. Geniş alanlarda iki sıralık yoğun bir dikim fevkalade netice verecektir.

Kaynak: insaatmuhendisligi.net
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ağacın, bahçe, Önemi, peyzaj, tasarımında, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Fuayesi Telefon ve Adresi İstanbul - İstanbul Bahçe 7 Renk Sanat Galerileri 0 27.12.11 21:46
Sanat Eğitiminin Birey ve Toplum için Önemi Renklerin Dansı Sanat Tarihine Giriş 0 24.01.10 19:02
Yağlıboya Peyzaj Çalışmaları Renklerin Dansı Peyzaj 0 14.11.09 00:27
Peyzaj Sanatı Tualim Peyzaj 0 30.07.09 12:40
Dramanın Önemi Tualim Tiyatrolar, Tiyatro Oyunları (Skeçler ve Piyesler) 0 07.06.09 16:46


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.