Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Eğitim/Planlar/Dökümanlar > Resim Malzemeleri ve Kullanım Şekilleri

Resim Malzemeleri ve Kullanım Şekilleri Resim Malzemeleri ve Kullanımda Püf Noktaları,Sanatsal malzemelerin kullanış şekilleri,bakımları,yapılışları

Pastel Boyama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Resim Malzemeleri ve Kullanım Şekilleri kategorisinde açılmış olan Pastel Boyama Hakkında Bilinmesi Gerekenler konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Pastel Boyama Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4105

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19.08.09, 20:59   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Pastel Boyama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pastel Boyama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pastel de, diğer tüm resim teknikleri kadar renkli ve canlı bir görünüm sağlar Kuru bir teknik olduğu gibi pudramsı yüzeyi ışığın kurulmasını güçlendirir ve bu yüzden de hiçbir tekniğin ulaşamayacağı bir renk yoğunluğu taşır. Kuru olduğundan kağıdın ya da boyanın kurumasını beklemek gibi sinir bozucu bir yanı yoktur. Kuru boyayı elimize alır, rengi doğrudan resmin yüzeyine aktarırız. Bu boya içinde yağ ya da zamanla sararıp çatlamalara yol açabilecek yağ ve vernik bulunmadığından yağlıboyadan daha uzun ömürlüdür. Teknik açıdan sağladığı bu yararların yanı sıra, pastel son derece ilginç bir kullanım alanı yaratır.

Çok kişi EDGAR DEGAS 'ın balerinler tablolarına yağlıboya niyetiyle hayranlıkla bakar, ama bir çoğu bunların pastel boya çalışması olduğunu bilmez.Degas pastel boyalarla canlı ve coşkulu resimler yapmıştır.Aslında pastel boyanın tarihi tarih öncesi devirlere dayanır.O devirlerde de mağara duvarlarına tebeşirlerle resim çiziyorlardı. 18. yy dan bu yana da günümüzdeki gibi kullanılmaktadır. 200 yıllık çalışmalar ilk günkü canlılık ve parlaklığını korumaktadır.

Pastel boyadaki rengin gücünü, boya maddeleri ile karıştırılan tebeşir oranı belirler. Yüksek oranda tebeşir karıştırılması açık ton, düşük oranda tebeşir ise koyu ton elde etmeye yarar ve böylece her rengin çok sayıda tonu elde edilebilir. Çok kişi pasteller içindeki pigmentlerin yani boya maddelerinin, yağlıboya ve suluboyalarda olduğunu bilmez; bu boyalarla pastel arasındaki tek fark yapım işlemindedir. Yağlıboyalar, incecik toz halinde öğütülmüş boya maddelerinin yağla, suluboyalar zamklı suyla, pasteller ise bu tozların katı bir hamur oluşturana tek tebeşir ve suyla karıştırılmasından oluşur.

Çalışma için gerekli malzemeler ve dikkat edilecek hususlar;

1-Şövale ve altlık (Dik duran bir şövale pastel boya kırıntılarının kağıt yüzeyinden aşağı dökülmesine imkan sağlar. Böylece resim yüzeyi temiz kalabilir.)

2-Pastel boya (Her yerde her türlü pasteli bulmak mümkündür. Profesyonel ve amatör herkes için tür, kalite, çeşitlilik, ekonomiklilik gibi. Burada herhangi bir sınırlama yok. O sizin seçiminize kalmıştır.

3-Fiksatif sprey (büyük-küçük) Yapılan resimlerin bozulmaması için gerekli. Çünkü yapılan resimler çerçevelenmediği sürece iyi korumalı. Birbirlerine sürtünmeleri engellenmeli Aşrı sprey kullanımından kaçınılmalı yoksa renklerin parlaklığı gider.

4-Pastel boya için özel geliştirilmiş fon kağıtları (mukavva, Bristol, şöhler, normal fon kartonları, resim kağıtları vb.) Dokulu kağıtlar her zaman çok iyi etki verir. İstenilen etkiyi elde etmek için kağıdın rengine dikkat etmek gerekir Gri, pembe-gri, yeşil-gri, mavi-gri kağıtlar kullanılabilir. bu renkler gözü yormaz ve izleyiciyi dinlendirir. Çarpıcı sonuçlar elde etmek için koyu ve parlak renkli kağıtlar üzerine parlak renkli pasteller kullanmak gerekir. Orta ton renk ve kağıtlar en idealidir. Kağıt seçiminde konunun rengine uygunlukta önemlidir. Örneğin deniz resmi çalışan kişi mavi-gri, yaz mevsiminde buğday tarlalarını çalışan biri sarı kağıtları tercih edebilir.

5-Samur ve kıl fırçalar, pastel silgisi, kalemler vb.

6-Çalışma aşamaları; Pastel boya da çeşitli çalışma teknikleri vardır. Kişisel becerilerde bu tekniklerde etkilidir. Pastel boyanın tutulması kağıt yüzeyine sürülmesi farklı yöntemleri ortaya çıkarmıştır.
Bunlar;

Tarama yani paralel ve çapraz çizgilerle çalışma; Bu yöntemde boya darbeleri üst üste kullanılarak, yatay, dikey, çaprazlamasına, enine boyuna taramalarla ilginç sonuçlar elde edilebilir. Böylece renk içinde renk kullanılmış olur.

Ovalama yöntemi; Bu yöntemde renkler parmakla ve ya peçete yardımıyla ovalanır. Cilalanmış gibi düz yüzeyler elde edilir. Genellikle bu yöntem kullanılmaktadır. Fakat pastel boyanın kendine özgü yapısı bozulmakta, grenler ve pütürlü yapı kaybolmaktadır. Yinede seçim size kalmış. Önemli olan çok fazla deneme yapmak. Çünkü iyi resim yapmak için çok çalışmak gerekir.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
bilinmesi, boyama, gerekenler, hakkında, pastel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Taşıtlarla İlgili Boyama Sayfaları - Taşıtlar Boyama Etkinliği - Taşıtlar Boyama Renklerin Dansı Okul Öncesi ve İlköğretim Sanat Etkinlikleri 2 09.10.12 14:50
Renkler ile İlgili Boyama Sayfaları - Boyama Sayfası Örnekleri Renklerin Dansı Okul Öncesi ve İlköğretim Sanat Etkinlikleri 0 18.09.11 21:22
Boyama Sayfaları - Walt Disney Kahramanları Boyama Resimleri Renklerin Dansı Sanatsal Kitaplar 0 19.01.11 01:12
Karışık Pastel Boya Resimler - Pastel Çalışmalar Renklerin Dansı Pastel Boya 3 01.11.10 20:59
Çocuk Fotoğrafı Çekerken Dikkat Etmeniz Gerekenler Tualim Teknik Bilgiler/Dökümanlar 0 11.02.09 12:37


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 23:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.