Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Tarihi Eserler-Tarihi Kentler

Tarihi Eserler-Tarihi Kentler Türkiye ve Dünyadaki Tarihi Eserlerin Tanıtımı,Türkiye ve Dünyadaki Tarihi Şehirler

Edirne Selimiye Camii

Tarihi Eserler-Tarihi Kentler kategorisinde açılmış olan Edirne Selimiye Camii konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Edirne Selimiye Camii
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
5688

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28.04.09, 14:39   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Edirne Selimiye Camii





EDİRNE SELİMİYE CAMİ

Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği anıtsal yapı Osmanlı-Türk sanatının ve dünya Mimarlık tarihinin baş yapıtlarındandır.Yapının mülkiyeti Sultan Selim Vakfındadır. Edirne-Merkez Yeni Mahallededir.

Edirne'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun simgesi olan cami,kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen yerdedir.Burada daha önce Yıldırım Bayezid'in bir saray yaptırdığı bilinmektedir. 1569-1575'te Sultan II.Selim'in emriyle yaptırılmıştır.Çok uzaklardan dört minaresi ile göze çarpan yapı, kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu da göstermektedir. Kesme taştan yapılan cami iç bölümüyle 1.620 m2'lik,tümüyle 2.475 m2'lik bir alanı kaplar. Mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen Selimiye Camisi, yerden yüksekliği 43.28 m. olan, 31.30m. çapındaki kubbesiyle ilgi çeker.Ayasofya'nınkinden daha büyük olan Kubbe, 6 m. genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan 8 büyük payeye oturur. Köşelerde dört, Mihrap yerinde bir yarım kubbe merkezi kubbeyi destekler


Selimiye Cami'i, Sultan I. Murat'ın Kavak meydanı denilen alanda yaptırmış olduğu eski Saray'ın bir kısım arsası üzerinde yapılmıştır. Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" diye nitelendirdiği Selimiye Camisi bu kentin tacıdır. Bu cami için, Koca Sinan'ın elinde dehanın taş kesilmesi veya taşın dehaya kavuşması mucizesidir diyebiliriz.

Cami avlu duvarının batısını boylu boyunca kaplayan Arasta, Sultan III. Murat tarafından Camii'ye vakıf olarak yaptırılmıştır. Yani, Sultan II. Selim tarafından yaptırılmış olup, mimarı Koca Sinan'dır. Yapım gideri, Kıbrıs adasının fethinde, padişahın hissesine düşen ganimetle karşılanmıştır. 1569'da temeli atılan camii inşaatı 6 yıl sürmüş ve 1575 tarihinde ibadete açılmıştır. İnşaat alanı, medrese ile beraber 22 202 m2olan dikdörtgen biçimindeki caminin kapalı alanı 1620 m2'dir.

Evliya Çelebi, inşaat için 27 760 kese harcandığını yazmaktadır. Cami iç mekanını tamamen örtmüş gibi görünen kubbesi, Ayasofya'nın kubbesinden 6 zira geniş, 4 zira derindir. Şadırvan avlusu tarafındaki iki minaresinin üçer şerefesine ayrı ayrı yollardan çıkılabilir. Caminin revaklarla çevrilmiş avlusunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvanı vardır.

ARASTA

1569'da Hersekli Semiz Ali Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı Ali Paşa Çarşısı yüz otuz dükkândan oluşmaktaydı. Çarşısı üç yüz metre uzunluğunda olup, altı kapılıydı. 73 kemerli, 255 metre uzunluğunda, 124 dükkândan oluşan arasta, III. Murad (1574-1595) tarafından Selimiye Camisi'ne vakıf olmak üzere Davut Ağa'ya yaptırıldı.

İÇ BÖLÜMÜ

Caminin mimarisinde olduğu kadar, mermer, çini ve hat işçiliklerinde de kusursuzluğa varılmıştır. Mihrap tarafındaki duvarlarla birlikte, Hünkar mahfili ve bütün alt kat pencerelerinin alınlıkları zarif bir çini dekoru ile kaplanmıştır.

Mihrap duvarında bulunan büyük çini panoların renk ve komposizyonları ve Hünkar mahfilinin alt kısmındaki tavanın kalem işçiliği çok güzeldir. Minberi, taş oymacılığının eşsiz değerlerinden biridir. Ağaç korkuluklarının orta göbeği yekpare mermerdir. .

31,5 m çapındaki kubbe, 8 filayağı ile bağlanmış, örttüğü iç mekâna verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekânın bir kerede kolayca algılanmasına neden olmaktadır. Kubbe aynı zamanda caminin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.



__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
camii, edirne, selimiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Edirne Şehrinin Adı - Edirne Şehrinin Mitolojik Hikayesi - Mitolojide Edirne Şehri Gökkuşağı Mitoloji / Mitoloji Tarihi / Mitolojik Kahramanlar ve Karakterler 0 14.12.12 21:54
Edirne Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Telefon ve Adresi Edirne - Edirne Devlet Güzel 7 Renk Sanat Galerileri 0 23.01.12 23:23
Edirne Halk Eğitim Merkezleri Adresleri - Edirne Halk Eğitim Merkezleri Renklerin Dansı Eğitim Merkezleri 0 28.07.11 23:02
Bebek Camii Renklerin Dansı Tarihi Eserler-Tarihi Kentler 0 04.01.10 21:55
Ortaköy Camii - Büyük Mecidiye Camii Renklerin Dansı Tarihi Eserler-Tarihi Kentler 0 04.01.10 21:20


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.