Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Teknik Bilgiler/Dökümanlar (http://www.tualim.net/teknik-bilgiler-dokumanlar/)
-   -   Akşam Fotoğrafçılığı (http://www.tualim.net/teknik-bilgiler-dokumanlar/890-aksam-fotografciligi.html)

Tualim 09.04.09 00:25

Akşam Fotoğrafçılığı
 
Akşam Fotoğrafçılığı
Birçok insan hava kararmaya başladığında fotoğraf makinelerini kullanmayı düşünmez, ancak günün bu saatinde fotoğraf çekmenin gerçekten karşılığını alabilirsiniz. Dramatik öğleden sonra ışığını, parlak, kırmızı güneş batışını ve şafak zamanı şehrin aydınlanmasını seviyorum. Gece yarısı fotoğraf çekmek için, öğlen güneşinin altında fotoğraf çekmeye nazaran biraz daha fazla bilgi gerektirir; bundan dolayı, muhteşem akşam fotoğrafları çekmek için vereceğim ipuçlarını uygulayın.
Flaşsız
Çoğu insan, ufukta güneşin batmaya başladığını gördüğü anda doğrudan flaşlarına yönelir, ancak bu yapabileceğiniz en büyük hatadır. Güneş batışının hassas tonları ve gölgeleri güçlü flaş ışığıyla kaybolur. Bunun yerine, en iyi kaliteye ulaşmak için fotoğraf makinenizin ayarlarını keşfedin. Fotoğraf makinenizin kısıtlı ışıkta daha fazla bilgi kaydetmesi için hassasiyeti arttırın. ISO 400 veya 800 (fotoğraf makineniz bu yüksek ayarları destekliyorsa) ayarı mükemmeldir. Taşınmaya değer bir aksesuar, fotoğraf makinenizi sabitleyerek fotoğraflarınızın tamamen net olmasını sağlayacak olan tripod olacaktır.
Göz alıcı gölgeler
Açık bir günde görebileceğiniz zengin, sıcak güneş ışığından dolayı, güneş batımından önceki saatler fotoğrafçılıkta ‘altın saat' olarak bilinir. Binalar canlanır, güçlü gölgeler sunar ve harika kontrastlar oluştururlar. Güneşi arkanıza alarak fotoğraf çekerseniz, hoş bir derin mavi gökyüzü ve canlı renkler elde edersiniz.. Güneş belirli bir açıyla taşa veya tahtayı aydınlatırsa, maddenin dokusunu belirginleştirir ve yaklaşarak hoş makro fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu, altın rengi güçlü ışık kırışıklıkları yumuşattığı ve yüzlere parlaklık verdiğinden dolayı, portre çekimleri için de son derece uygun bir zamandır.
Bırakın güneş batsın
Günün bu saatinde fotoğrafını çekmeyi sevdiğim bir şey varsa, o da güneşin kendisidir. İster uzaktaki tepelerde, ister doğrudan mavi denize batıyor olsun, hiçbir şey göze hoş bir güneş batışı kadar güzel görünemez. Buna rağmen, alınması gereken birkaç önlem bulunmaktadır. Güneş ufka yaklaşırken son derece parlaktır. Bundan dolayı güneşe doğrudan bakmaktan kaçının. Dijital fotoğraf makinenizdeki CCD sensörü de hassastır ve çok parlak ışık bu sensöre hasar verebilir. Çekmek istediğiniz fotoğrafı kadrajlamadan önce güneş neredeyse batana kadar bekleyin ve tamamen zoom yapmayın. Batan güneşin yanındaki bir bina veya kuşlar gibi bir figürün silueti göz alıcı görünebilir (yukarıdaki fotoğraftaki gemilere bakabilirsiniz). Bu esnada, bir gözünüz de sudaki yansımalar da olsun.
Göz alıcı ufuklar
Güneş batarken, sokaklardaki ışıklar ve ofis binaları kendilerini göstermeye başlar. Neon ışıklı tabelalar canlı bir şekilde yanıp söner ve araba farları yolları kırmızı ve beyaz ışıklı nehirler haline getirir. Tamamen karanlık bastırmadan önceki bu gece yarısı zamanı, şehrin ufkunun ve panoramasının fotoğrafını çekmek için idealdir. Flulaşmayı önlemek için fotoğraf makinenizi oldukça sabit tutmanız gerekir: iyi bir tripoda sahip değilseniz, bir duvara ya da çite yaslanmayı deneyin. Nokta şeklindeki ışık kaynakları fotoğraf makinenizin pozometresini yanıltabilir ve sahneyi doğru bir şekilde pozlayamayabilir. Bu durumda fotoğraflarınızı 'parantezlemek’ mantıklı olabilir. Bu, bir fotoğrafı otomatik pozlandırmayla çektikten sonra fazla pozlandırılmış ve hemen ardından az pozlandırılmış şekilde çekmek anlamına gelir. Pozlandırma telafi ayarını önce +1EV, ardından –1EV şeklinde yaparak bunu başarabilirsiniz. Fotoğraflardan bir tanesi isteğinize uygun olacaktır.
Yavaş senkronizasyon
Bu, flaş kullanmak isteyeceğiniz bir durumdur. Hava karardıkça, binaların ışıkları çevrelerini belirginleştirir, ancak binaların önündeki insanların seçilmesi zorlaşır. Fotoğraf makinenizi yavaş senkronizasyon (veya gece portresi) moduna alın. Bu, uzaktaki ışıkları yakalayarak sahnenin fotoğrafını normal şekilde çeker, ancak pozlamanın başında ve sonunda flaş patlatır. Her şey doğru giderse, konunuz flaşla aydınlatılır ve arka plandaki ışıklar görünmeye devam eder. Kendinizin veya fotoğrafını çektiğiniz nesnenin veya kişinin hareketli olmasının son derece özel görsel efektler oluşturabileceğini göz önüne alın!


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.