Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Hikmet Onat Biyografisi (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/116-hikmet-onat-biyografisi.html)

Admin 06.02.09 18:38

Hikmet Onat Biyografisi
 
Hikmet Onat Biyografisi

Hikmet Onat

1882 yılında İstanbul'da doğan Hikmet Onat, ilk öğreniminden sonra, Heybeliada Deniz Harp Okulu'nu 1903 yılında bitirdi. Bahriye'den ayrılarak İstanbul Sanayi-i Nefise Mektebi'ne girdi. 1910 yılında mezun olup, resim üzerine açılan bir yarışmaya katılarak Paris Güzel Sanatlar Akademisi'nde Fernaed Cormon Atölyesi'nde dört yıl çalıştı. I. Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine yurda döndü ve Nişantaşı Sultaniyesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı.


Öğretmenliğine Güzel Sanatlar Akademisi'nde de devam eden Hikmet Onat, 1922 yılında Güzel Sanatlar Cemiyeti'ne kurucu üye olarak katıldı. Hikmet Onat, ilk dönemlerinde İstanbul'un deniz ve kır görünümlerini renk ve ışık parlaklığıyla canlandıran resimleriyle tanındı. Eserleri Resim ve Heykel Müzesi ile özel koleksiyonlarda bulunan sanatçının başlıca yapıtları şunlardır: "Kandilli Sırtlarından", "Siperde Mektup Okuyan Askerler", "Savaşa Giderken Veda", "Kabataş'tan Manzara", "Dikiş Diken Kadın", "Derede Sandal", "Salacak", "Topkapı Sarayı", "Kıyıda Gemi"


Tualim 02.08.11 17:53

Hikmet Onat

Hikmet Onat (1882-1977)

Hikmet Onat 1882 yılında İstanbul Fındıklı’da doğmuştur. Heybeliada Bahriye Mektebi’nden 1902 yılında mezun olmuştur. 1904 yılında teğmen rütbesini alıp aynı yıl Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kaydolmuştur. 1910 yılında okuldan mezun olduktan bir yıl sonra Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) bursu ile Paris’e resim eğitimi için gönderilmiştir. Paris’te I’Ecole National Superior des Beaux Arts’a (Ulusal Güzel Sanatlar Okulu) devam etmiş, bu okulda atölye hocalığını Anne Cormon yapmıştır. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine yurda dönmek zorunda kalmıştır.

Onat’ın resimlerinde, egemen tema “deniz”dir. Resmettiği deniz, her zaman sakindir. İzlenimcilerin renklerini kullanmasına rağmen, onlardan farklı olarak siyah ve kahverengiye paletinde yer vermiştir. Sağlam desenle birlikte eserlerine ayrıntı da hâkimdir. Denize sıklıkla yer veren Onat, denizle birlikte mavnaları, dubaları, kayıkları, ağları ve yelkenleri resmetmiştir. Bu objelerin teknik özelliklerini bir denizci kadar iyi bildiği, bu nesneleri izleyiciye ayrıntılı olarak aktarmasından anlaşılmaktadır. Gerçeğe bağlılık, sanatçının vazgeçemediği bir yönüdür. Hikmet Onat, Halil Paşa ve Hoca Ali Rıza gibi akademik izlenimciliği benimsemiştir. Çallı Kuşağı ressamları içinde yer alan Hikmet Onat, 14 Mart 1977 tarihinde İstanbul Cihangir’deki evinde hayatını kaybetmiştir.


Eserlerinden bazıları
  • Kandilli Sırtlarından
  • Siperde Mektup Okuyan Askerler
  • Savaşa Giderken Veda
  • Kabataş'tan Manzara
  • Dikiş Diken Kadın
  • Derede Sandal
  • Salacak
  • Topkapı Sarayı
  • Kıyıda Gemi



Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:05.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.