Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Maide Arel Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/1217-maide-arel-biyografisi-hayati.html)

Tualim 23.06.09 21:21

Maide Arel Biyografisi ( Hayatı )
 
Maide Arel

1907 yılında İstanbul'da doğmuştur. Aslen Ermeni asıllıdır. 1935 yılında Güzel Sanatlar Akademisinin Nazmi Ziya-Hikmet Onat Atölyelerinden mezun olmuştur. 1945-50 yılları arasında Paris'te Andre Lhote, Fernand Leger ve Metsinger Atölyelerine devam etmiştir. Alliance Françoise'den diploma almıştır.
İlk kişisel sergisini 1951 yılında İstanbul'da açmıştır. Paris, Edinburg, Viyana gibi yerlerde karma sergilere katılmıştır. Viyana'da özel bir müzede eseri bulunmaktadır. Paris'te bronz madalya ve Clermont Ferrand'da grupbüyük ödülünü kazanmıştır. Sanatçı, ressam Mehmet Ruhi Arel'in gelini ve Şemsettin Arel'in eşidir. Türk resminde önemli bir yeri olan sanatçı 1997 yılında vefat etmiştir. Sanatçının yapıtlarında kendince kullandığı kübist üslup sanat eleştirmenleri tarafından çokta başarılı bulunmamaktadır.

Renklerin Dansı 28.09.10 00:03

Maide Arel
Türk ressamı (İstanbul, 1907). İstanbul Güzel Sanatlar Akademisin*de Nazım Ziya'nın ve Hikmet Onat' in atölyelerinde çalışan Maide Arel, bir süre Mehmet Ruhi Arel'den ders aldı. Eşi Şemsi Arel'in görevi nede*niyle bulunduğu Erzincan'da frânsızca ve müzik öğretmenliği yaptı. 1948'de Ankara Halkevi'nin açmış olduğu yarışmada ikincilik ödülü ka*zandı. Paris'te Andre Lhote, Fernand Leger ve Jean Metzinger'in atölyelerinde sanat eğitimini geliş*tirdi. İlk kişisel sergisini Paris dönüşü, İstanbul'da açtı (1951). Ay*rıca Paris'te düzenlenen Kadın Ressamlar Sergisi'ne, Edinburgh Festivali'ne kendisinin de görev aldığı Uluslararası Sanat Eleştiricileri Kongresi'nin, 1954'te İstanbul'da düzenlenmesi nedeniyle açılan ser*giye katıldı. Eşi Şemsi Arel ile Hatay'a giderek T.B.M.M. için bu ili görüntüleyen tablolar yaptı. 1960'ta Kadın Haklarını Koruma Derneği' nin Sanat Kolu sergisini Paris'e götürdü ve üyesi olduğu uluslarara*sı derneğin sergisinde bronz madal*ya kazandı. Devlet sergilerinin yanı sıra Güzel Sanatlar Birliği'nin yıllık sergilerine de katılan sanatçı, özel*likle, Türkiye'de kadın sanatçıların örgütlenmesinde etkili görevler üst*lenmesiyle tanınmaktadır.
FİGÜRE BAĞLILIK
Maide Arel'in resmi, eşi Şemsi Arel' in resmiyle aşağı yukarı benzer bir çizgide gelişmiştir. Ama, Şemsi Arel'in belli bir dönemde figürden bütünüyle kopan soyut resimlere yö*nelmesine karşılık, Maide Arel bütün çalışmalarında figüre bağlı kalmış, yalnız, figürü daha çok Andre Lhote'un estetik anlayışına yakın bi doğrultuda, yüzey resmine bağlı bi duyarlık içinde ele almıştır. Mevlevi kompozisyonlarında görülen hareket uyumu ve ritmik düzen şeması bu duyarlığı yöresel konular çevre sinde geliştirmekten yana olduğum ortaya koyar. Daha yeni resimlerindeyse, gene bu doğrultudan sapmadan, yöresel köylü figürlerini, portre türünde yoğunlaşan bir etkililikle değerlendirmekte, yalın, duru ve katkısız renklerle doldurduğu geniş biçim parçalarını geometrik düzeni bir kompozisyonun gerekleri doğrultusunda işlemektedir. Maide Arel'in yapıtlarında renklerin mat ve gösterişten uzak etkisi alçakgönüllü bildirisi, geometrik-kübist okulun niteliklerini her zamar korumakla birlikte, içtenliğe açık bir resim yorumu da getirir. Belli biı anlayışı bozup değiştirmeden, inançlı ve kararlı biçimde sürdürmek, bu anlayışın genel ilkelerinder ödün vermemek, kalıplaşma tehlike*lerini gözardı etmeden esnek çözüm*lere ulaşabilmek, sanatçının resim*lerini biçimlendiren başlıca etmenler arasında sayılabilir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.