Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Ayten Timuroğlu Biyografisi (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/29-ayten-timuroglu-biyografisi.html)

Admin 05.02.09 23:33

Ayten Timuroğlu Biyografisi
 
Ayten Timuroğlu Biyografisi

Ayten Timuroğlu, Türk kadın ressam.
1930 yılında Ankara'da doğdu. Bir süre bankacılık alanında çalıştı. Resim çalışmalarına 1985 yılında Sanatyapım-Kayıhan Keskinok Atölyesi'nde başladı. Klasik, empresyonist, kübist denemelerle geçen altı yıldan sonra 1991 yılından bu yana kendi resim atölyesinde çalışmalarını sürdürmekte, yağlı boya, karışık teknik, fotopentür vs. denemelerle büyük boy çalışmalar yapmaktadır.


Ankara Kadın Ressamlar Derneği ve Grup 16'nın üyesi olan ressam, son dönem resimlerinin konularını kursal kesimdeki çalışan kadınlar oluşturmaktadır. Yurtiçi ve yurt dışında koleksiyonlarda resimleri bulunan ressamın T.C. Kültür Bakanlığı koleksiyonuna dahil edilmiştir.

15 kişisel sergi açmış, Grup 16'nın 11 sergisine ve pek çok karma sergiye katılmıştır.

Tualim 03.08.11 02:26

Ayten Timuroğlu, Türk kadın ressam ve sanatçı.

1931 yılında Ankara'nın Nallıhan ilçesinin Yukarıbağlıca köyünde doğdu. Bir süre bankacılık alanında çalıştı. İş hayatından emekli olduktan sonra, resim çalışmalarına 1985 yılında, 54 yaşındayken, "SanatYapım" adlı Kayıhan Keskinok Atölyesi'nde başladı.

Renk alıştırmaları, Klasik, empresyonist, kübist denemelerle geçen altı yorucu yıldan ve pek çok eskiz ve tablo denemesinden sonra, sanatçı, 1991 yılından bu yana sanatçı arkadaşlarıyla birlikte, kendi resim atölyesinde ve Akyaka'nın doğal sanat ortamında çalışmalarını sürdürmeye başladı.

Yağlıboya, karışık teknik, fotopentür (fotoğraf ve boyama bileşimi bir teknik) vb. tekniklerle, büyük boy (genelde kısa kenarı en az 100 cm. olan) çalışmalar yapmakta, sergiler açmaktadır.

Ankara Kadın Ressamlar Derneği ve gene bir kadın ressamlar topluluğu olan Grup 16'nın üyesi olan sanatçı, son dönem (2000 sonrası) resimlerinin konusunu, kursal kesimde tarlada, bağda bahçede çalışan, çocuk büyüten çilekeş Anadolu kadınları oluşturmaktadır. Sanatçı resimlerinde, yaşadığı ve gördüğü şeyleri duygu ve düşünce süzgecinden geçirerek, bunları kendi birikimleri doğrultusunda görselliğe aktarmaktadır. Renk ve lekenin gölgesel tekrarlarının yarattığı yoğun duygusal atmosfer, resimlerindeki en önemli unsurlardır. Resimlerinde, sanatçının sağlam desen ve renk bilgisi kendini gösterir.

Kısaca, somut denilebilecek bir anlatımla, yaşantıda var olan olay ve bunların geniş sanatçı muhayyilesinde yarattığı duygusal ve düşünsel birikimi resimsel bir dille aktarmaktadır. Bu nedenle, Ayten Timuroğlu eserlerinde yarattığı duygu atmosferiyle tanınır. Portre çalışmalarında ise, kendisinde, renk ve değerlerin çok değerli ve görece uyumlu kullanımıyla birleşmiş çok duyarlı bir ruh sezgisine sahip olduğunu gösterir.

Balkan Naci İslimyeli, sanatçının çalışmaları için şunları söylüyor: "Yıllarca kadınları çalıştı. Bu kadınlar üreten, tarlada, pazarda çalışan kadınlardı. Şimdi ise incir ağaçlarının gövdelerini ve gövdeden ayrı düşen yapraklarını resmediyor. Ağaçtan yola çıkarak insanı, çoğalmayı, üretimi ve bozulan doğayı anlatmak istiyor. Kendi ağaçlarıyla, kendi ormanını yaratmaya çalışıyor. Ama kendisi için değil. Gelecek kuşaklar için. Onun resimlerinde alışık olduğumuz sağlam desen ve renk bilgisi kendini hemen gösteriyor. Renkler berrak, hatlar keskin. Ama resimin bütününe baktığınızda, iç içe geçmiş oylumların ışıkla bütünleşerek resme kazandırdığı bir denge duygusu hakim. Onun sanattında eğretilik, geçicilik, uçuculuk ve her şeyin bozulabilir olması, hiçbir şeyin kalıcı olmaması gibi kavramlar yok. Tam tersine, var olan sanatsal üretim bizi büyülüyor. Bu resimlerde, geçmişten gelen ve geleceğe doğru gidişleri izliyoruz."

Sanatçının, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişi ve koleksiyonda, çeşitli tekniklerle yapılmış resimleri bulunmaktadır. Ayrıca, bir resmi de T. C. Kültür Bakanlığı koleksiyonuna dahil edilmiştir.

Sanatçı, bu güne kadar 21 kişisel sergi açmıştır. Ayrıca, bir kadın ressamlar topluluğu olan Grup 16'nın 11 karma sergisine ve pek çok diğer karma sergiye de iştirak etmiştir.




Kişisel Sergileri



1990, İş Bankası Sanat Galerisi, İzmir
1991, Yapı Kredi Sanat Galerisi, Diyarbakır
1991, Oluşum Sanatevi, Ankara
1992, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Şanlıurfa
1992, Server Otel, Gökova
1992, Konakaltı Kültür Merkezi, Muğla
1993, Çankaya Belediyesi Sanat Galerisi, Ankara
1993, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Manisa
1993, Kültür Bakanlığı Marmaris Kalesi, Marmaris
1995, Montana Resort Hotel, Fethiye
1995, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Burdur
1996, Noya Art Galeri, Ankara
1996, Yaz Sergisi, Akyaka, Gökova
1997, Yaz Sergisi, Akyaka, Gökova
1998, Yaz Sergisi, Akyaka, Gökova
1999, Türk Amerikan Derneği, Ankara
2000, Yaz Sergisi, Akyaka, Gökova
2002, Başak Sigorta Sanat Galerisi, Ankara
2003, Yaz Sergisi, Akyaka, Gökova
2004, Prof. Dr. Nusret Fişek Bilim Sanat Ortamı, Ankara
2006, Nail Çakırhan - Halet Çambel Kültür ve Sanatevi, Akyaka


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:11.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.