Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Nusret Özliman Biyografisi ve Resimleri (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/2962-nusret-ozliman-biyografisi-ve-resimleri.html)

Renklerin Dansı 30.10.10 19:08

Nusret Özliman Biyografisi ve Resimleri
 
Nusret Özliman Biyografisi

Doğum 03 Eylül 1951
Manastır, Makedonya
Milliyeti Türk
Alanı Resim
Sanat eğitimi Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu
(yeni ismiyle Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)

1951 senesinde Makedonya'nın Manastır şehrinin Resne kasabasında doğdu. Aktif sanat yaşamına İstanbul'da devam etmektedir.

Henüz beş yaşında iken doğduğu yere elveda diyerek; anne ve babasıyla birlikte o dönemde İstanbul’a bağlı şirin bir ilçe olan Yalova’ ya yerleşmek üzere yurda döndü. İlköğrenimi için 1958 yılında başladığı Atatürk İlkokulu'ndan 1963 yılında mezun oldu. Aynı sene, Özliman, söylem biçimiyle ressamın hayatına yön verecek olan resim öğretmeninin de görev yaptığı, bölgenin tek orta okulu olarak hizmet veren Yalova Orta Okulu'na kayı yaptırdı. Öğretmeni Abdulhamit Toktay tarafından resim yeteneğinin keşfi uzun sürmedi.
Toktay kendisine resim yapmak için gerekli araç ve gereci temin etmekte yardımcı oldu. O dönemde Kızılay eski binasının çatı katında “Yalovalı Genç Ressamlar Derniği”nin kurulmasında ön ayak olan Toktay;"Sen fakir bir ailenin çocuğusun, bu nedenle “Öğretmen Okulu”na gidip yatılı okumalısın. Orada ‘Sanat Eğitimi’ dersleri hem sayıca fazla hem de önemseniyor. Sonra da Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’na devam etmelisin. Hedefin bu olmalıdır"diyerek Özliman’a, doğru olduğuna şimdi tanık olduğumuz yönlendirmeyi yaptı. Bunun üzerine motive olan sanatçı, resim çalışmalarına dört elle sarılmaya başladı ve öğretmeninin rehberliği ile Yalova Halk Eğitimi Merkezi Sergi Salonu’nda geleceğinin sanat nüvesini oluşturacak ilk resim sergisini 1963 yılında açtı. Orta okuldan mezuniyeti ile birlikte öğretmeninin yönlendirmesi doğrultusunda davranış sergileyen Özliman şimdiki adıyla Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi olan , dönemin İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu’nun sınavına katıldı. Sınavı kazanmasıyla okula kaydını yaptıran Nusret Özliman, sanat eğitimcileri Hidayet Gülen, Hamdi Dicle ve Beşir Oruç'un öğrencisi olarak üç yıl boyunca kültür derslerinin yanı sıra sanat eğitimi gördü. Yapılan resim yarışmalarında iki yıl üst üste yarışmaların birincisi oldu.
İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan öğretmen olarak 1970 yılında mezun oldu. Öğretmenlik yapmadı. Öğretmeninin öğüdünü tutarak; şu anda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakütesi olan dönemin İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun uygulamalı yetenek sınavını kazandı. Dekoratif Resim Bölümü’nde Erol Eti, Ergin İnan, Oktay Maral, Nevzat Yüzbaşıoğlu ve Metin Şahin’in atölyelerinde resim eğitimi aldı. Öğrenciliği süresince piyasada, alanı ile ilgili işlerde çalışarak yaşamını sürdürdü.
Daha öğrenci iken öğretmen okulunda sınıf arkadaşı olan öğretmen Sevim Boz ile evlenen Özliman onun da manevi desteği ile dönem dönem açılan amblem, afiş ve duvar resmi (fresko) yarışmalarında ödüller kazandı. 1975 yılında Tatbiki’den mezuniyetiyle birlikte “Çağdaş Mobilya” sektöründe teknik müdür, fabrika müdürü ve genel müdür olarak 20 yıl çalıştı. “Yaşamımda uğraş adına resmin yerini hiçbir şey tutmadı”[1] sloganı ile 03 Ekim 2009 da BASAT Sergi Salonu’nda açtığı sergide yağlıboya eserleriyle birlikte digital eserlerini de ilk defa sergileyen sanatçı yağlıboya çalışmalarının yanı sıra digital ortamda fırça ve boya kullanmadan resim çalışmalarına İstanbul’daki ofisinde ve atölyesinde devam etmektedir.
http://img835.imageshack.us/img835/5...sretzliman.jpg
Ödülleri
1968 İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Yarışması Birincilik Ödülü
1970 İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Yarışması Birincilik ödülü
1972 Etibank Murgul Bakır İşletmeleri Amblem Yarışması Birincilik Ödülü
1972 Etikrom Bakır İşletmeleri Amblem Yarışması İkincilik Ödülü

Son iki yılın sergileri
2009 BASAT Sergi Salonu İstanbul
2010 Tatbiki Sanat Galerisi Kadıköy İstanbul

http://img178.imageshack.us/img178/7...retzliman1.jpg


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.