Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Bahriyeli İsmail Hakkı Biyografisi (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/31-bahriyeli-ismail-hakki-biyografisi.html)

Admin 05.02.09 23:37

Bahriyeli İsmail Hakkı Biyografisi
 
Bahriyeli İsmail Hakkı Biyografisi

Ressam İsmail Hakkı 1863 yılında İstanbul'da doğmuştur. Arabacı Hacı Ali Efendinin oğlu, Hoca Ali Rıza beyin kayın biraderidir. Ali Efendi oğlunu itina ile yetiştirmiş ve meslek seçiminde onu serbest bırakmıştır. Deniz Mektebine giren İsmail Hakkı 'da 1884 de ressam ve inşaat mühendisi olarak diploma almıştır. Yeteri kadar ingilizce de öğrenmiş olan bu genç subay, çalışkanlığı, zekası ve görevine bağlılığı yönleriyle Bahriye Nazırının takdirlerini kazanmış ve 1888 de inşa ettirilen bir torpidomuza nezaret vazifesi ile Hamburg'a gönderilmiştir. Burada kaldığı iki yıl içinde geçirdiği hayat, ona çok şeyler kazandırmıştır. 1890 da Ejder adını alan torpidomuzla İstanbul'a gelmiş fakat mesleği ile ilgili uyarıcı raporları, Bahriye Nezaretinin hoşuna gitmemişti. Bir takım projeler takdim etti. Gördüğü kusurlu hareketler üzerinde dikkatle eğildi. Onun bu halleri Bahriye Nezaretinin yeni bir karar almasını gerektirdi. Bu şımarık genç subay, 1895 de tekrar Almanya'ya gönderilerek Bahriyeden uzaklaştırıldı. Bu nezaket çerçevesi içinde memleketten kovulmaydı. Maaşı gönderilmedi. Yaptığı müracaatlar dikkate alınmadı. Nihayet istifa etmeye mecbur bırakıldı.

Orada kalmak zorunluluğunda kalan Yzb.İsmail Hakkı 'ya, üstelik II. Abdülhamit idaresi vatan haini damgasını vurmaktan da çekinmedi. O bu süre içinde Denizcilik alanında çalışmış, bir çok deniz seferlerine katılmış, deniz ressamlığının şart olan tecrübeleri ve görgüleri ile kendisini hazırlamak fırsatlarını bulmuştur. Bu arada Berlin'de sigara bayileri gibi ticaret yerlerinde küçük boy resimlerini satmış, bu arada sanatını da ihmal etmemıştir.


Meşrutiyetten sonra yurda dönen İsmail Hakkı, Binbaşılıkla Deniz inşaat reisliğine getirilmiş ve 1910 da kaymakamlığa terfi ettirilmiştir. 1913 de kendi arzusu ile emekliye ayrıldı. Paşabahçe'de küçük mütevazi bir tezgahda tekneler ve sandallar yaptı. 1920 de İstinye tezgahlarına devam etti. Bundan sonraki hayatı hastalıkla geçti ve 1926 da vefat etti.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:39.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.