Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Kasım Koçak Biyografisi - Kasım Koçak Hayatı - Kasım Koçak Kimdir? (http://www.tualim.net/turk-ressamlarin-biyografisi-hayati/5488-kasim-kocak-biyografisi-kasim-kocak-hayati-kasim-kocak-kimdir.html)

Renklerin Dansı 03.01.12 18:15

Kasım Koçak Biyografisi - Kasım Koçak Hayatı - Kasım Koçak Kimdir?
 
Kasım Koçak Biyografisi - Kasım Koçak Hayatı - Kasım Koçak Kimdir?


Kasım Koçak
(d. 1951, Tokat) ressam.

Güzel Sanatlar Akademisi Neşet Günal ve Özdemir Altan atölyelerinde öğrenim gördü.Cumhuriyet dönemi Türk resimlerinden 75 başyapıt isimli koleksiyonda bir resmi bulunmaktadir.
1970-75 yılları arasında İstanbul devlet Güzel sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Neşet Günal ve Özdemir Altan atölyelerinde öğrenim gördü. 1979'da eşi ressam Aysu Koçak ile İstanbul, Maltepe'de bir atölye açtı. Maltepe Ressamları olarak anılan sanatçı topluluğunun kurucusu ve öncüsü oldu. Bu ressamlar, Maltepe'de semt halkına resim satarak tual resminin sevdirilmesine ön ayak oldular. 1981 yılında DYO ödüllü resim yarışmasında başarı ödülünü, 1985 yılında Deniz Kuvvetleri Anıt Yarışmasında mansiyon ödülünü almış ve bir daha resim yarışmalarına katılmamıştır. Madenciler, ölü kuş, at pisliğinde dört kuş, bozkırın dilsizleri, abdurrahman çelebiler, gittikçe çoğalır delimiz bizim (İstanbul Resim Heykel Müzesi), direksiyonlu deliler, maymun padişahlar, lodosçunun seyir defteri, kazan kaldıran keçiler eserlerinden bazılarıdır.

Koçak kendisiyle yapılan bir röportajda şöyle der:
“ Türkiye de çok yetenekli ressamlar var. En önemli eksikliği Türk ressamının bir felsefesinin olmayışı, bir bakışının olmayışı. Tuhaf bir şekilde teknoji ile resim karıştırılıyor, Batıya gözlerini dikmişler, sığındıkları bahane “İslamiyet ten dolayı bizim resim geçmişimiz yok” artık bu geçmişi yok lafını atın bir tarafa ikiyüz üçyüz yıllık bir geçmişimiz var. Artık kendi öykünü anlatmaya başla, sen neredesin onu anlat bu anlamda bakışı felsefesi yok. Kabul etmediğim batının dayatılan sanatı. Önceden derdim ki bu ülkede kül yutturmak zor çünkü köklü bir edebiyatı var, sinemada öyle derdim, tiyatro vs.. Ama resimde plastik sanatlarda farklı çünkü bir insan müzikte, kitapta,tiyatroda bir görüşü varken, resimde o düşüncesinin tam zıttına sarılabiliyor çünkü bilmiyor çünkü dayatılan, gösterilen, sunulan bu…
Ben bu ülkede yaşıyorum hissettiğimi halkın anlayacağı, beraber yaşadığım insanların da anlayacağı resimler yaparım, ama halk kuyrukçuluğundan bahsetmiyorum. Kendi derdini anlat başkasının dayattığını değil.


Gerçekçi figüratif resim anlayışındaki çalışmalarını Maltepe'deki atölyesinde sürdürmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:18.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.