Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı )

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Türk Ressamların Biyografisi,Türk Ressamların Hayatı,Türk Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Naile Akıncı Biyografisi

Türk Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Naile Akıncı Biyografisi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Naile Akıncı Biyografisi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2476

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06.02.09, 20:16   #1
Kullanıcı Profili
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetAdmin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
Arrow Naile Akıncı Biyografisi

Naile Akıncı Biyografisi

Naile Akıncı ( 1923 Van - )

1923 yılında Van’da doğan Sanatçı, 1952 yılında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek resim bölümü, Zeki Kocamemi atölyesinden mezun oldu. Bir çok ülkede düzenlenen Çağdaş Türk Resim Sanatı sergilerine katıldı. Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından seçilen yapıtlarıyla, yurt dışında düzenlenen 14 uluslar arası sergide Türkiye’yi temsil etti. 1988 yılında 50. sanat yılı ve Türk resmine katkılarından dolayı “T.C Kültür Bakanlığı Onur ödülü” aldı.

Naile Akıncı, Türk Resmi`nde, özellikle geleneksel peyzaj anlayışının ötesinde çağdaş ve özgün tatlar içeren “Eyüp Çeşitlemeleri” ile tanınmaktadır.

Konu Renklerin Dansı tarafından (03.01.12 Saat 19:04 ) değiştirilmiştir..
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.01.12, 19:05   #2
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Cevap: Naile Akıncı Biyografisi

Naile Akıncı ( 1923 Van - )


1923 yılında Van’ da doğdu. 1943’ de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümü Orta Kısmından, 1952 yılında da Yüksek Resim bölümü “ Zeki Kocamemi “ atölyesinden mezun oldu. Öğrenimi süresince Nurullah Berk, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Leopold Levy ve Şefik Bursalı ile çalışmalar yaptı. 1953’ den itibaren Devlet Resim – Heykel Sergilerine ve çeşitli sanatçı gruplarının yurtiçinde açtığı üç yüzü aşkın toplu sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1964 yılında İstanbul’ da açan sanatçı, o tarihten günümüze kadar İstanbul, Ankara, İzmir, Atina (1989) ve Japonya – Niigata’ da (1997) toplam olarak 43 kişisel sergi açmıştır.

Ulusal jüriler tarafından, Bağdat (1956), Viyana ve Münih (1964), Roma (1966), Londra (1967), Lefkoşa (1976-1977), Philadelphia ve Newyork (1977), Amman (1983), Barcelona (1985), Rabat ve Casablanca’ da (1992) açılan Çağdaş Türk Resim Sanatı Sergilerine yapıtları seçilen sanatçı, ayrıca, yurtdışında düzenlenen 14 uluslararasısergiye yapıtları Türkiye’ yi temsilen kabul olunmuş ve 7 uluslararası ödüle değer görülmüştür. Naile Akıncı’ nın kazandığı önemli uluslararası ödüller arasında; X.Clermont – Ferrand Çağdaş Sanat Sergisi Uluslararası Büyük Ödülü (1974) ve X. Vichy Bienali Uluslararası Büyük Ödülü (1974), XI. Vichy Bienali Jüri Özel Ödülü (1976), Belçika Krallığı’ nın 150. Kuruluş yıldönümü nedeni ile düzenlenen Uluslararası Charleroi Çağdaş Sanat Sergisi Kraliyet 1. Mansiyonu (1979) ve Milano Modigliani Kültür Merkezi tarafından düzenlenen XI. Uluslararası Trofeo Raffaello Yarışmalı Sergisi 3. lük Ödülü (1986) sayılabilir. Sanatçı, 1977 yılında üst üste kazandığı ödüller nedeniyle Fransa, Riom – Mandet Müzesi tarafından düzenlenen “ Günümüz Kadın Ressamları Sergisine ” ismen davet olunmuş ve iki yapıtı T. C. Dışişleri Bakanlığı kanalı ile bu sergiye gönderilmiştir.

Yurtiçinde 8 ulusal ödüle değer görülen Naile Akıncı, 1988 yılında “ Ellinci Sanat Yılı ve Türk Resmine katkıları ” nedeniyle, “ T. C. Kültür Bakanlığı Onur Ödülüne ”, 1995 yılında UNESCO A.İ.A.P. Ulusal Komitesi Plastik Sanatçılar Derneği tarafından “ Hizmet Onur Ödülüne ”, 1997 yılında “ GESAM Onur Ödülüne ”, 2003 yılında M.S.G.S.Ü. (İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi) 120. kuruluş yıldönümü etkinliklerinde “ Türk Sanatı’ na Katkıda Bulunan En Kıdemli Akademililer ” arasında yapılan seçimle Ferruh Başağa ile müştereken “Onur Ödülüne ” ve TÜYAP 13. ARTİST – 2003 Sanat Fuarında “ Onur Sanatçısı ” ödülüne değer görülmüş ve 2005 yılında Evin Sanat Galerisi’ nde düzenlenen 41. Kişisel Sergisi nedeniyle görsel sanatlar dalında SEDAT SİMAVİ ÖDÜLÜNÜ kazanmıştır.

Naile Akıncı’nın, M.S.G.S.Ü. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ nde (4), Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ nde (4), İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi’ nde (9), Şanlıurfa Devlet Resim Heykel Müzesi’ nde (1), İstanbul Modern Sanat Müzesi’ nde (1), İzmir Selçuk Yaşar Resim Müzesi’ nde (8), Ankara Milli Kütüphane Resim – Heykel Koleksiyonunda (2), Bolu Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ nde (1), Çorum Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ nde (1), Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı Koleksiyonunda (1) yapıtı yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye İş Bankası, Emlak Bankası, Halk Bankası, Finansbank, Şekerbank, Garanti Bankası, MNG Bank ve Körfezbank koleksiyonlarında, T. C. Dışişleri Bakanlığı’ nda, T. C. Pekin Büyükelçiliği’ nde, T. C. Kültür Bakanlığı’ nda ve resmi ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır. Yurtdışında Japonya’ da, Niigata eyaleti Kashiwazaki kentinde bulunan Türk Kültür Kasabası Müzesi’ nde 6 parça yapıtı yer alan sanatçının, ayrıca, A.B.D., Yunanistan, İsrail, Hollanda, Almanya, Fransa, Japonya ve İsviçre’ deki çeşitli özel koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır.

Türk Resminde özellikle alışılmış peyzaj anlayışının ötesinde çağdaş ve özgün tatlar içeren peyzajları ile kendini kabul ettiren Akıncı; 1953 yılında sanat yaşamında en etkilendiği yöre olan İstanbul’ un Eyüp semtini konu alan çeşitlemelerine başlamış ve kendi plastiğini aşma endişesi ile kırk yıllık sürede oluşturduğu “ Eyüp Çeşitlemelerinden ” oluşan I. Retrospektif Sergisini, Türk Resminde ilk kez gerçekleştirilen bir sergileme yöntemi ile “ Eyüp’ te Zaman ( 1953 – 1993 ) ” başlığı altında İzmir Devlet Resim – Heykel Müzesi’ nde açmış ve Müze tarafından bu sergi dolayısıyla “ Eyüp’ te Zaman 1953 – 1933 ” kitabı yayınlanmıştır. Sanatçının 1997 yılında Japonya, Niigata eyaleti Kashiwazaki kentinde bulunan Türk Kültür Kasabası tarafından, 1950 – 1997 döneminde oluşturduğu 101 parça yapıt sergilenmek sureti ile düzenlenen II.Retrospektif Sergisi 35.000 ziyaretçi tarafından izlenmiştir.

2001 yılında, N. Akıncı’ nın, D.G.S.A.’ den mezuniyetinin 50. yıldönümü nedeniyle Milli Reasürans Sanat Galerisi tarafından düzenlenen IV. Retrospektif Sergisi dolayısıyla Levent Çalıkoğlu imzasıyla yayınlanan “ Naile Akıncı ” kitabının yanı sıra, 2005 yılında da Evin Sanat Galerisi tarafından, Levent Çalıkoğlu ve Haşim Nur Gürel’ in editörlüğünde Ahmet Oktay, Mehmet Ergüven, Güven Turan, Haşim Nur Gürel ve Levent Çalıkoğlu tarafından kaleme alınan 330 sayfalık kapsamlı bir kitabı yayınlanmıştır.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
akıncı, biyografisi, naile, naile akıncı, naile akıncı biyografi, naile akıncı biyografisi, naile akıncı eserleri, naile akıncı hakkında, naile akıncı hayatı, naile akıncı kimdir, naile akıncı özgeçmişi, naile akıncı resimleri, naile akıncı sanat hayatı, naile akıncı yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Naile Akıncı Resimleri - Naile Akıncı Eserleri - Naile Akıncı Tabloları Renklerin Dansı Türk Ressamların Eserleri 1 03.01.12 19:07


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.