Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Frédéric Bazille Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/1120-fridiric-bazille-biyografisi-hayati.html)

Tualim 20.06.09 19:57

Frédéric Bazille Biyografisi ( Hayatı )
 
Frédéric Bazille


Manet, monet, sisley, cezanne, renoir arasında kurduğu ilişkiler ve güç durumdaki arkadaşlarına yaptığı yardımlarla izlenimciler grubunun önemli bir üyesi oldu. montpellier’de, aile dostu bruyas’ın derlediği koleksiyonda corot ile courbet’nin sanatını keşfetti. paris’te, manet’nin dostları olan akrabaları lejosne’ların evinde cezanne ile tanıştı. 1862’de tıp öğrenimini yarıda bırakarak gleyre’in atölyesine girdi, burada monet, renoir, sisley, ile yakınlık kurdu. manet ile renoir birçok kez bazille’in evini paylaştı. monet kendisinden sık sık borç isterdi ; bazille karşılığında ( o tarihta çok yüksek bir para olan 2500 f), bahçede kadınlar tablosuna sahip oldu. birlikte fontainebleau ormanında ve honfleur’de resim yaptılar. ama bazille çalışmak üzere her yaz, meric’e ailesinin yanına döndü. üslubunun belirgin özellikleri burada oluştu: tam aydınlıkta, sağlam bir desen, vurgulanmış hacimler.
uzun süre unutulmuş olan sanatı, 1900 dünya sergisi’ndeki iki tablosu (süslenme ve köy manzarası, montpellier müzesi ) 1910’da ve 1935’te birer anma sergisi, 1941’de ise yüzüncü doğum yılının kutlanmasıyla yeniden onurlandırıldı.

montpellier müzesinde dokuz tablosu vardır. louvre müzesi’ndeki tabloları: pembe elbise (1864), fontainebleau ormanı ve ı’ambulance improvisee (1865), aile toplantısı ve renoir’ın portresi (1867), la condamine sokağındaki atölye (1870). önemli iki yapıtı abd’ dedir: mellon koleksiyonunda yer alan aigues- mortes surları (1867) ve şakayıklı zenci kadın; cambridge’de fogg art museum’da yaz manzarası (1869).


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.