Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   John dos Passos Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/1543-john-dos-passos-biyografisi-hayati.html)

Renklerin Dansı 28.10.09 18:03

John dos Passos Biyografisi ( Hayatı )
 
John dos Passos

1896-1970
Portekiz asıllı Amerikan roman ve oyun yazarı, şair ve ressam.
Avukat olan babası onu en kaliteli okullara gönderdi. Bunun sonucunda 1907 yılında altı aylık bir turla Fransa, İngiltere, İtalya, Yunanistan ve Ortadoğu'yu üniversite öncesi inceleme imkânı buldu. Harvard Üniversitesi'nde öğrenim gördükten sonra 1917 yılında asker olarak savaşa katıldı. Savaşta sağlık örgütünde görev yaptı. Ambulans şoförü olarak Paris ile Kuzey ve Orta İtalya'da bulundu. Savaş anılarını "Bir Erkeğin Yetişmesi. (1917)" ve "Üç Asker" adlı kitaplarında anlattı. Amerikan toplumunun sosyal durumunu incelerken Marksizm'e yöneldi. "Manhattan Transfer" adlı romanında "Kamera Gözü" denilen tekniği geliştirdi. Bu yöntemle şehir hayatını kuş bakışı betimledi. Hayata veda ederken arkasında gazetecilik, biyografi ve tarihe ilişkin yapıtlarla birlikte öyküler, şiirler, denemeler, oyunlar ve kırkiki adet roman türünde eserler bıraktı. Yazar; iki dünya savaşı arasında Amerikan toplumunu gözlemleyerek romanlarında insanca olmayan bir zenginliğin ve toplumsal adaletsizliğin kötülükleri üzerinde durdu. "Amerikan Üçlemesi" denilen üçü bir arada yayınlanan "The 42nd Parallel (1930)", "Nineteen Nineteen (1932)" ve "The Big Money (1936)" romanları en önemli eserleri arasında gösterilmektedir.
Passos, aynı zamanda resimle de ilgilendi. İzlenimcilik, dışavurumculuk ve kübizm akımlarından etkilendi. İlk sergisini 1922 yılında National Arts Club 'da izleyiciye açtı.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 16:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.