Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Jean-Michel Basquiat Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/1547-jean-michel-basquiat-biyografisi-hayati.html)

Renklerin Dansı 28.10.09 18:06

Jean-Michel Basquiat Biyografisi ( Hayatı )
 
Jean-Michel Basquiat


22 Aralık 1960 – 12 Ağustos 1988
ABD'li graffiti sanatçısı ve yeni dışavurumcu ressam.
Basquiat, önce New York'ta graffiti sanatçısı olarak ün kazandı, ardından 1980'lerde yeni dışavurumcu tablolar çizmeye başladı. Ressam, uluslararası bilinirliğe sahip ilk Afroamerikan ressam oldu.
Haiti ve Porto Riko göçmeni bir çiftin oğlu olan Basquiat, 1978'de okulunu ve ailesini terk etti. New York'ta sokak satıcılığı yaparak ve çeşitli işlerde çalışarak yaşamaya başladı. O dönemdeki arkadaşlarından Al Diaz ile birlikte, SAMO takma adı altında güney Manhattan sokaklarında graffitiler yapmaya başladı ve o çevrede bir anda ün kazandı. Para kazanmak için, New York müzeleri önünde, kendi çizdiği resimleri içeren posta kartları ve tişörtler sattı.
Basquiat ressam olarak ilk defa Haziran 1980'de, birçok sanatçının katıldığı The Times Square Show isimli serginin ardından ressam olarak adından söz ettirdi. The Radiant Child tablosunun 1981'de Artforum dergisinde basılmasının ardından Basquiat uluslararası bilinirliğe ulaştı. Sonraki birkaç yıl boyunca ressamın eserleri New York'taki önemli galerilerde sergilendi.
1982'de Basquiat, Julian Schnabel, David Salle, Francesco Clemente ve Enzo Cucchi gibi sanatçılarla birlikte yeni dışavurumcu akımın içinde yer aldı. 1982 sonbaharında, henüz ün kazanmamış olan Madonna ile birlikte olmaya başladı. Aynı yıl tanıştığı Andy Warhol ile arkadaşlık kurdu ve 1984-1986 yılları arasında birçok defa beraber çalıştı. 1984 sonrasında ressam, gittikçe artan sıklıkta kokain ve eroin kullanmaya başladı. Andy Warhol'un 1987'deki ölümü Basquiat'i derinden etkiledi. 1988'de, birkaç uyuşturucuyu birlikte kullanmasına bağlı zehirlenme sonucunda New York'ta öldü.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.