Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı )

Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Yabancı Ressamların Biyografisi,Yabancı Ressamları Hayatı,Yabancı Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Theodore Robinson Biyografisi

Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Theodore Robinson Biyografisi konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Theodore Robinson Biyografisi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1785

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10.07.10, 23:37   #1
Kullanıcı Profili
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetTUAL
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2009
Üye No: 20
Mesajlar: 151
Konular: 102
Standart Theodore Robinson Biyografisi

Theodore Robinson Biyografisi

(3 Temmuz 1852 - 2 Nisan 1896)

İzlenimci manzara tablolarıyla tanınmış ABD'li ressam. 1880'lerin sonlarında İzlenimcilik'le ilgilenmeye başlayan sanatçı, bu akıma ait eserler veren ilk ABD'li ressamlardan biridir. Robinson, bu dönemde Giverny'i ziyaret etmiş ve Claude Monet ile yakın arkadaş olmuştur.

Sanatçının bir çok çalışması Amerikan İzlenimciliği'nin başyapıtları kabul edilir.

Irasburg, Vermont'ta dünyaya gelen ressam ailesinin Wisconsin'e taşınmasının üzerine orada büyüdü. Sanat eğitimini ise Chicago'da aldı. 1874'te Art Students League ve National Academy of Design'da verilen derslere katılmak üzere New York'a gitti. 1876'da Carolus-Duran'nın ve Jean-Léon Gérôme'un öğrencisi olmak için Paris'i ziyaret etti. Bu şehirde École des Beaux-Arts'a da devam etti. Tabloları ilk kez 1877 yılında Paris'te sergilendi. Aynı senenin yazını Grez-sur-Loing'de geçirdi. Venedik ve Bologna'ya gidişinin ardından 1879'da Birleşik Devletler'e geri döndü. Bu dönem boyunca gerçekçi tablolar yapan Robinson, çoğunlukla insanları sessiz ev içi ortamlarda ya da kırda betimledi.

1884 yılında Fransa'ya geri dönen Robinson, bu ülkede sekiz sene yaşadı. Ressam, Claude Monet'nin etkisi altındaki Fransız izlenimcilerinin merkezi olan Giverny'de yaşamaya başladı.

Tarihçiler, Robinson ve Monet'nin ne zaman tanıştığı konusunda kesin bir açıklama yapamamaktadırlar. Fakat 1888 yılında Robinson'un ünlü izlenimci ile kapı komşusu olacak kadar yakın arkadaş olduğu bilinmektedir. Bu günlerde sanatçı Monet'nin etkisiyle geleneksel izlenimci tarzında eserler üretmeye başladı. Giverny'e gelen diğer ABD'li ressamların hiçbiri Monet'ye Robinson kadar yakın olamadı. Monet ressama sık sık tavsiyelerde bulundu ve onun kendi yaptığı tablolarla ilgili fikrini sordu.

Robinson, Monet'nin atölyesindeki tabloları da bol bol gözlemleme ve onlardan ilham alma fırsatı da buldu. Örneğin, 1890 yılında tamamladığı Capri isimli eseri Monet'nin 1880'lerin başında yaptığı, Varengeville, Pourville ve Etretat bölgelerindeki uçurumlar ile Bell-Ile bölgesindeki kayalıkları betimlediği çalışmalarından esinlenilmiştir. Robinson'un Giverny'de yaptığı tablolar bazı sanat tarihçilerince tüm eserleri arasındaki en başarılı çalışmaları kabul edilir. Bu resimlerde çoğunlukla, farklı hava durumlarında en plain air (açık havada) geleneğini devam ettiren kırsal bölge manzaraları betimlenmiştir. Bu tablolarda zaman zaman poz vermiş kadınlara da rastlanır. Claremont California'daki Scripps College'ın koleksiyonunda yer alan La Débâcle (1892) bu çalışmalara örnek olarak verilebilir.

Robinson Fransa ve Monet'den son kez 1892 yılında ayrıldığında niyeti tekrar geri dönmekti. ABD'deki Brooklyn Art School'da ders vermeye başladı. Ayrıca, Catskill Dağları yakınındaki Napanoch'da yaz okullarının yönetimini yaptı. Bu bölgeyle ilgili pek çok manzara resmi de yaptı. Robinson, Evelyn College (Princeton, New Jersey) ve Pennsylvania Academy of the Fine Arts'ta da dersler verdi.

Ressam, İzlenimcilik'in ABD'li ressamlar arasında yaygınlaşmasında da aktif rol oynadı. Bu hareketin merkezi New York oldu. Robinson, John Henry Twachtman ve Julian Alden Weir gibi ressamlarla da yakındı ve zamanını Connecticut'ta bulunan Cos Cob Art Colony'de de geçiriyordu. Bu bölgedeki Riverside Yat Kulübü'nde yaptığı bir grup tekne manzarası tabloları vardır.

Önemli bir ABD'li izlenimci olarak ünü artmasına rağmen, Robinson geçinebilmek için öğretmenlik yapmaya devam etmek zorundaydı. Ayrıca, çalışmalarının kalitesiyle ilgili hâlâ şüphe içindeydi. 1895 yılında Vermont'ta verimli bir dönem geçirdi ve Şubat 1896'da Monet'ye Giverny'e döneceğini yazdı. Aynı yılın Nisan ayında geçirdiği bir astım krizi sebebiyle New York'ta 43 yaşında öldü.

Bugün Robinson'un eserleri New York'taki Metropolitan Museum of Art, Washington'daki Corcoran Gallery of Art ve Şikago Sanat Enstitüsü gibi pek çok önemli müzede sergilenmektedir.
TUAL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07.11.11, 23:59   #2
Kullanıcı Profili
Moderator
Avatar Yok
Tualim.NetGökkuşağı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2009
Yaş: 42
Üye No: 375
Mesajlar: 1.918
Konular: 1568
Bulunduğu yer: Ankara
Arrow Theodore Robinson Biyografisi - Theodore Robinson Hayatı - Theodore Robinson Kimdir

Theodore Robinson Biyografisi - Theodore Robinson Hayatı - Theodore Robinson Kimdir

Theodore Robinson (D. 3 Temmuz 1852 - Ö. 2 Nisan 1896), izlenimci manzara tablolarıyla tanınmış ABD'li ressam.



Otoportresi (yaklaşık 1884-1887)



Theodore Robinson (1882)



Girl at Piano, (yaklaşık 1887)



By the River (1887)



Capri, 1890, Thyssen-Bornemisza Müzesi, Madrid



Pere Trognon and His Daughter at the Bridge, (1891)
__________________


Gökkuşağı
Gökkuşağı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
biyografisi, ressam theodore robinson, ressam theodore robinson biyografisi, ressam theodore robinson hayatı, ressam theodore robinson kimdir, ressam theodore robinson yaşamı, robinson, theodore, theodore robinson, theodore robinson biyografi, theodore robinson biyografisi, theodore robinson hakkında genel bilgi, theodore robinson hayatı, theodore robinson kimdir, theodore robinson özgeçmişi, theodore robinson yaşamı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Theodore Robinson Eserleri - Theodore Robinson Tabloları - Theodore Robinson Resimler Gökkuşağı Yabancı Ressamların Eserleri 1 08.11.11 00:10
Theodore Gericault Eserleri - Theodore Gericault Tabloları - Theodore Gericault Resim Gökkuşağı Yabancı Ressamların Eserleri 0 27.10.11 20:17
Gericault Theodore Biyografisi - Gericault Theodore Hayatı Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 11.10.10 05:34
Robinson Crusoe - Las Aventuras de Robinson Crusoe Sinema Renk Nostaljik Filmler 0 29.09.10 04:35
Theodore Gericault Biyografisi Admin Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 08.02.09 03:38


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.