Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Giovanni Jean Brindesi Biyografisi - Giovanni Jean Brindesi Hayatı (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/2870-giovanni-jean-brindesi-biyografisi-giovanni-jean-brindesi-hayati.html)

Gökkuşağı 14.10.10 03:07

Giovanni Jean Brindesi Biyografisi - Giovanni Jean Brindesi Hayatı
 
Giovanni Jean Brindesi Biyografisi - Giovanni Jean Brindesi Hayatı - Giovanni Jean Brindesi Kimdir

Giovanni Jean Brindesi, (D. 1826 - Ö. 1888) İtalyan Ressam.

1856'da Lemercier tarafından yayımlanan "Toures de Constantinople" ve "Souvenir de Constantinople" adlı iki albümünde Pitoresk hayat sahneleri ile İstanbul'u anlatmıştır. Albümlerin özgünleri hâlen İstanbul Topkapı Sarayı müzesinde ve İstanbul Üniversitesi kütüphanesinde muhafaza edilmektedir.

Ressam Giovanni Jean Brindesi , 20 Nisan 1826’da doğdu. İstanbul‘un gün be gün yaşantısını ve tarihi atmosferini eserlerine taşımış olan ressamın hayatı hakkında çok detaylı bir bilgi yoktur. Galatasaray'da Yeniçarşı Sokağı'ndaki bir evde yaşadığı bilinmektedir. Abdülmecid döneminin (1839-1861) İstanbul'unu, sivil ve askeri tiplerini çizdi. Yaptığı suluboya ve yağlıboya resimleri sonradan taş baskı tekniğiyle çoğaltarak iki kitapta topladı. Yaklaşık 1855'te Paris'te basılan Elbicei Atika. Les Anciens Costumes. Musée des costumes turcs de Constantinople (Eski Giysiler. İstanbul Türk Giysileri Müzesi) adlı birinci albümünde II. Mahmud'u, sadrazam, kazasker, kaptan paşa, yeniçeri ağası, şeyhülislam, kızlar ağası,http://www.tualim.net/forum/images/nkt.jpgbaşçuhadar, silahtar ağa gibi ordu ve devlet ileri gelenlerini ve kalyoncu, nizam-i cedit neferi, humbaracı nefer, peyk, solak gibi ordu mensuplarını gösteren 22 tane renkli taş baskı yer alıyordu. Birinci levhada, II. Mahmud törensel giysileri içinde resmedilmiştir. Albümde yer alan levhalarda figürler, altın yaldızlı dekoratif çerçeveler içine alınmıştır. Albümün başlığında, Sultanahmet'teki Yeniçeri Müzesi "Elbice-i Atika"nın adı yer almaktadır. Brindesi bu müzedeki modelleri kullanarak albümünü oluşturmuştur. Türkleri konu alan daha önceki kıyafetnamelerde olduğu gibi Brindesi'nin albümünde de sıradan insanların günlük yaşamları yerine, Osmanlı yönetiminin sivil, dinsel ve askeri görevlileri canlandırmıştı.
1860'larda gene Paris'te basılan Souvenir de Constantinople (İstanbul anıları) adlı ikinci albümünde ise İstanbul'un günlük yaşantısı, bunun içindeki eğlenceler, Galata Kulesi fonu önünde şekerci, haremde kadınlar ve halayık, Göksu'da kadınlar, mezarlıkta neyzen gibi pitoresk konuları canlandıran 20 tane renkli oymabaskı yer alıyordu. Resimlerinin bazı orijinal guajları Topkapı Sarayı Müzesi ve İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi‘nda bulunmaktadır. Sanatçı 7 Mayıs 1888‘de İstanbul‘da ölmüş olup oryantalist manada önemli eserler bırakmıştır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:24.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.