Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Leonardo de Mango Biyografisi - Leonardo de Mango Hayatı - Leonardo de Mango Kimdir (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/2874-leonardo-de-mango-biyografisi-leonardo-de-mango-hayati-leonardo-de-mango-kimdir.html)

Gökkuşağı 14.10.10 03:35

Leonardo de Mango Biyografisi - Leonardo de Mango Hayatı - Leonardo de Mango Kimdir
 
Leonardo de Mango Biyografisi - Leonardo de Mango Hayatı - Leonardo de Mango Kimdir

Leonardo de Mango (1843, Bisceglie - 1930, İstanbul), İtalyan ressam.

20 yaşına kadar herhangi bir eğitim görmeden resim çalıştı. 1862'de bir desen yarışmasında birincilik ödülü kazandıktan sonra Napoli Akademisi'ne girdi. 8 yıl süren eğitim döneminde Mancinelli, Dominico Morelli gibi önemli hocalardan dersler aldı. 1867'de ikinci kez desen dalında büyük ödül kazanan sanatçı bilgisini genişletmek ve yeni yerler tanımak amacıyla dönemin moda eğilimleri doğrultusunda Doğu ülkelerine seyahate çıktı. 1874'te Beyrut'a yerleşti. 9 yıl burada kalan sanatçı birçok portre, peyzaj ve dini konulu kompozisyonlar yaptı. Bu döenmdeki eserlerinden (Şam'da Midan Sokağı, Midan Sokağı Arkası vb) ünlü oryantalist ressam Decamps'ın etkileri belirgindir.Mango Mısır ve Trablus'a da gitmiş, Kahire, Nil Nehri, çöl, vaha ve tarihi kalıntılar konulu Afrika'nın ışıklı mistik atmosferlerini yansıtan resimler yapmıştı.

Leonardo de Mango 1883'te İstanbul'a gelmiş ve ölümüne kadar kısa birkaç yolculuğunun dışında burada yaşamıştır. Gezgin yabancı ressamları gibi (Bello, Valeri, Zonaro) Mango'nun da İstanbul'a olan hayranlığı gerçekleştirdiği tablolarda görülür. Genellikle şeffaf boya katmanlarınadn oluşan eserlerinde belgesel arayış belirgindir.Kümeler halinde resmedilen figürlerinde etnografik özelliklere titizlikle uyulmuştur. İstanbul'un günlük yaşantısını yansıtan Bayramyeri, Dilenci vb resimlerinin dışında Fener, Eyüp, Adalar, Göksu gibi çok sayıdaki peyzajı İstanbul'da yaşayan yabancıların ilgisini çekmişçve çoğu döneminde satılmıştır. Yirmiden fazlahttp://www.tualim.net/forum/images/nkt.jpgeserini de İstanbul'daki İtalyanların kurduğu Societa Operiaia'ya hediye etmiştir. Büyükada'dan Deniz Görünümü adlı resmi Roma'da Chigi Sarayı için alınmıştır.İstanbul'da açılan sergilerin dördüne katılan Mango'nun Bayramyeri, Küçüksu Çeşmesi'ndeki Cuma, Fenerde Gece önemli eserlerinden bazılarıdır.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:10.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.