Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı )

Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) Yabancı Ressamların Biyografisi,Yabancı Ressamları Hayatı,Yabancı Ressamların Yaşam Hikayeleri...

Titian (Tiziano Vecellio) - Tiziano Vecellio

Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) kategorisinde açılmış olan Titian (Tiziano Vecellio) - Tiziano Vecellio konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Titian (Tiziano Vecellio) - Tiziano Vecellio
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
9933

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23.10.10, 02:02   #1
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Titian (Tiziano Vecellio) - Tiziano Vecellio

Titian (Tiziano Vecellio)

Resim sanatının babası sayılan Titian (Tiziano Vecellio)’ın doğum tarihi bir bilmece, daha doğrusu bir rakamlar kördüğümüdür. 1476-1477 yıllarında doğmuş olması ihtimali olmakla beraber, bazı kayıtlara göre bu tarihin 1488 veya 1489 olması da muhtemeldir.
İtalyan ressam Titian, Yüksek Rönesans’ın temsilcisi ve Venedik Okulu’nun en büyük ustasıdır. 9 yaşındayken Venedik’te Sebastiano Zuccato’nun atölyesine çırak olarak girdi. Daha sonra ustası tarafından Gentile Bellini’nin yanına verildi.
1513’te Venedik’te kendi atölyesini kurdu. 1516’da Giovanni Bellini’nin ölümünden sonra Venedik’in en büyük ressamı durumuna geldi. Santa Maria Gloriosa dei Frari Kilisesi için yaptığı Meryem’in Göğe Yükselmesi adlı resimden sonra karşılayamayacağı kadar çok sipariş almaya başladı. 1519-1526 arasında Venedik’in çeşitli kiliseleri için resimler yaptı.
İlki 1530, ikincisi de 1532-1533 yıllarında resim yapmak üzere Roma-Germen İmparatoru XV. Charles (Charles Quint) tarafından iki kez Bologna’ya çağrıldı, 1533’te İmparatorluğun resmi ressamlığına getirildi. 1540 papa III. Paulus’un çağrısı üzerine gittiği Roma’da görkemli bir biçimde ağırlandı. Papalığa hizmetleri nedeniyle Roma vatandaşlığına alındı. 1548’de çağrıldığı Augsburg’da XV. Charles’in ve oğlunun, gelecekteki İspanya Kralı II. Felipe’nin, Saksonya Elektörü Johann Friedrich’in ve çevrelerindeki soyluların portrelerini yaptı.
1550'den sonra bir daha Venedik’ten ayrılmadı. 1576 yılında bir veba salgını sırasında öldü.
Titian sanatındaki gelişme üç döneme ayrılır. Çıraklık dönemi, ustası Giorgione’in etkisi altındadır. Bu etki öylesine güçlüdür ki, uzmanlar Giorgione’in son dönem ürünleri ile Titian’ın başlangıç yapıtlarının hangisine ait olduğunu kesinlikle anlayabilmiş değildir. Yaklaşık olarak 1520-1545 arasını kapsayan ikinci döneminde Titian, başlangıçtaki üslubunun özelliklerini daha da belirginleştirmiştir. Dinsel yapıtlarındaki figürlerin ruhsallığı, mitolojik yapıtlarındaki figürlerinin ise duyumsallığı artmıştır. Rengi, zaman zaman tek bir rengin çeşitlenmesine dayanan bir tekdüzelik içinde kulanmış, ama bu onun yoğun bir renkçilik anlayışı geliştirmesini engellememiştir. Titian’ın olgunluk dönemi üslubu, ruhsallık boyutunun giderek daha özgürce bir anlatıma dönüşmesiyle belirginlik kazanır. Üslubu yaşadığı çağda, Tintoretto dışında hiçbir ressam tarafından anlaşılmamıştır.

Ünlü Alman şairi ve fikir adamı Goethe, Titian’ın son resimleri için şöyle demiştir:

“Sanatçı gençlik çağlarında taştan daha sağlam olarak inşa ettiği eserlerini son yıllarında sadece birer sembol halinde çizdi. Yani önceleri bir kadife kumaşı en ince ayrıntılarına kadar işlerken, sonradan aynı kadifeyi sadece fikir olarak vermekle yetindi.”
Venedik Okulu’nun ve başka İtalyan ustaların bir çoğu onun üslubunu ruhsuz bir biçimde kopya etmişlerdir.

Venus and Cupid with a Partridge, 1550

David and Goliath


Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 23.10.10, 02:03   #2
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart

Urbino Venüsü
Tiziano Vecellio, 1538 Yağlıboya, 119 × 165 cm Uffizi Galerisi, Floransa



Urbino Venüsü, İtalyan ressam Titian'ın 1538 yılında çizdiği yağlıboya tablodur. Tabloda, Venüs olduğu düşünülen çıplak bir genç kadın, Rönesans dönemine ait bir sarayın gösterişli ortamında, bir kanepe ya da yatak üzerinde uzanmış olarak betimlenmiştir. Tablo, Floransa'daki Uffizi Galerisi'nde sergilenmektedir.

İçerik
Resimdeki kadının duruşu, Giorgione'nin Uyuyan Venüs (yak. 1510) isimli tablosuna dayanmaktadır. Ancak Titian, Giorgione'nin resmindeki uzaklık yerine, daha şehvetli bir duruşu tercih etmiştir. Resimdeki kadın figürü, temsil ettiği tanrının özellikleri göstermeyecek şekilde, klasik veya alegorik süslemelerden yoksundur. Böylece resmin erotik olması sağlanmıştır. Venüs'ün tablodaki samimi duruşu dikkat çekicidir. Çıplak oluşunu hiç umursamadan, doğrudan izleyiciye bakar. Sağ eli bir çiçek demedi tutmaktayken, sol eli kışkırtıcı biçimde resmin merkezine yerleştirilmiş olan cinsel bölgesini gizler. Kadının hemen ardındaki köpek sadakati temsil eder. Genelde sadıklığı simgeleyen köpek imgesinin uyumakta oluşu, resimdeki kadının sadakatsiz olduğunu düşündürür.

Yapılışı
Kapağının içi bir resimle süslenmiş olan cassone örneği. Urbino Venüsü de böyle bir sandığı süslemek amacıyla sipariş edilmişti.



Tablo ressama, Urbino Dükü Guidobaldo II della Rovere tarafından sipariş edildi. Resim aslında, İtalya'da geleneksel olarak düğün armağanı olarak verilen ve cassone olarak adlandırılan sandıklardan birini süslemek amacıyla kullanılacaktı. Resmin arka planında bu tür bir sandığı karıştırmakta olan hizmetçiler, Venüs'ün elbiselerini ararken betimlenmiştir. İçeriğinin aşırı erotik oluşu resmin, dükün evleneceği oldukça genç eşi için bir eğitici model olarak tasarlandığını akla getirir.

Tepkiler ve Etkileri
1880 tarihli gezi kitabı Yurtdışında Bir Serseri'de Mark Twain, Urbino Venüsü hakkında "dünyanın sahip olduğu en çirkin, en aşağılık, en müstehcen resim" dedi. Ayrıca resmin "bir genelev için ısmarlandığını ama biraz fazla ağır olduğu için reddedildiğini" öne sürdü ve mizah yollu "resmin kamuya açık bir sanat galerisi haricindeki herhangi bir yer için ağır olduğunu" belirtti.
Urbino Venüsü Édouard Manet'nin Olympia tablosuna ilham verdi. Ayrıca Sarah Dunant'ın In the Company of the Courtesan isimli kitabındaki Fiammetta Bianchini karakteri de bu tablodan ilhamla oluşturuldu.

Benzer Tablolar
Giorgione, Uyuyan Venüs, yak. 1510


Manet, Olympia, 1863
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
ressam tiziano vecellio, ressam tiziano vecellio biyografisi, ressam tiziano vecellio hayatı, ressam tiziano vecellio kimdir, ressam tiziano vecellio yaşamı, titian, tiziano, tiziano vecellio, tiziano vecellio hakkında genel bilgi, tiziano vecellio hayatı, tiziano vecellio kimdir, tiziano vecellio özgeçmişi, tiziano vecellio yaşamı, v biyografisi, vecellio


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tiziano Vecellio Eserleri - Tiziano Vecellio Tabloları - Tiziano Vecellio Resimleri Gökkuşağı Yabancı Ressamların Eserleri 3 24.12.11 00:41
Tiziano Vecellio Biyografisi - Tiziano Vecellio Hayatı - Tiziano Vecellio Kimdir Gökkuşağı Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 14.10.10 04:11


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.