Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Kitagawa Utamaro Biyografisi - Kitagawa Utamaro Hayatı - Kitagawa Utamaro Kimdir (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/4383-kitagawa-utamaro-biyografisi-kitagawa-utamaro-hayati-kitagawa-utamaro-kimdir.html)

Gökkuşağı 06.11.11 02:11

Kitagawa Utamaro Biyografisi - Kitagawa Utamaro Hayatı - Kitagawa Utamaro Kimdir
 
Kitagawa Utamaro Biyografisi - Kitagawa Utamaro Hayatı - Kitagawa Utamaro Kimdir

Kitagawa Utamaro (D. 1753 - Ö. 31 Ekim 1806), Japon ukiyo-e ustası. Torii Kiyonaga, Suzuki Harunobu, Utagawa Hiroshige, Katsushika Hokusai ve Tōshūsai Sharaku ile birlikte "Altı Büyük Ukiyo-e Ustası" 'nın biri olarak sayılır. Suzuki Harunobu ve Torii Kiyonaga ile birlikte Bijinga'nın ustası olarak bilinir.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...fuku_onna2.jpg

"Ase o fuku onna" ("Teri silen kadın", Ukiyo-e, 1798)

Soyadı Kitagawa olup adı çocukluğunda Ichitaro idi ve daha sonra Yūsuke olarak değiştirdi. Toriyama Sekien'in öğrencisi oldu ve 1775'te Kitagawa Toyoaki adıyla sanat dünyasına katıldı.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...o_sakazuki.jpg

Yamauba to Kintaro Sakazuki: bir rivayete göre Kintaro'yu doğuran Yamauba ("Dağ ninesi")

Kariyeri

Anei (1772-81) döneminde Nishiki-e eserleri azdı ve Kibyōshi ve Sharebon'un resimleri için çalıştı. Tenmei (1781-89) döneminin ilk yılında gō'sunu Utamaro olarak değiştirdi ve yayımcı Tsutaya Jūzaburō'nun desteğiyle Tsutaya'ya bağlı ressam olarak Kyōgen-ehon ve Bijin Nishiki-e eserlerini üretti. Ot, çiçek, kuş, hayvan, böcek ve balık motifli resimleri de çizdi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...x-Utamaro1.jpg

Kandei no San Bijin ("Kansei döneminin üç güzeli")

Tenmei dönemi Torii Kiyonaga'nın dönemiydi. Ancak Kansei (1789-1801) dönemi Utamaro'nun dönemi oldu. 1791 yılında Okubi-e ("Büyük boyun resmi") olarak bilinen ve bel üstü özellikle yüz ifadesi ile el hereketine odaklanmış yeni tarzı icat etti ve çok tutuldu. Nesnelerin çoğu, Yoshiwara başta olmak üzere yukakularda çalışan yūjo'lar ve oiran'lar olduğu için "Seiro no gaka" olarak anıldı. Fakat kemer sıkma politikasını takip eden Kansei Reformu'nun etkisiyle Bijinga gibi lüksler sınırlandı ve Kyōwa döneminde (1801-04) tarzı da değişti ve tutulmaz oldu.

Bunka döneminin ilk yılında (1804), Edo döneminde yasaklanmakta olan Toyotomi Hideyoshi'nin hayatını konu alan Nishiki-e'leri çizdiği gerekçesiyle cezalandırıldığı aktarılmaktadır.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ale_escort.jpg

Utamakura serisinden: Genç jigolonun başka kıza yazdığı aşk mektubunu bulup öfkelenen kadın.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.