Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/)
-   -   Mark Tobey Biyografisi - Mark Tobey Hayatı - Mark Tobey Kimdir - Mark Tobey Yaşamı (http://www.tualim.net/yabanci-ressamlarin-biyografisi-hayati/4439-mark-tobey-biyografisi-mark-tobey-hayati-mark-tobey-kimdir-mark-tobey-yasami.html)

Gökkuşağı 12.11.11 02:12

Mark Tobey Biyografisi - Mark Tobey Hayatı - Mark Tobey Kimdir - Mark Tobey Yaşamı
 
Mark Tobey Biyografisi - Mark Tobey Hayatı - Mark Tobey Kimdir - Mark Tobey Yaşamı

Mark Tobey (D. 11 Aralık 1890, Centerville, Wisconsin, ABD - Ö. 24 Nisan 1976, Basel, İsviçre), koyu renk üstüne beyazla yaptığı ritmik, soyut kaligrafik imgelerle tanınan ressam.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...Mandelmann.jpg

1964'te Mark Tobey

Chicago Sanat Enstitüsü'nde okudu. Bir süre New York kentinde moda ve portre ressamı olarak çalıştı. 1918'de evrenselci doğu dini Bahailiği benimsedikten sonra Doğu tinselliğine ilgi duydu.

1930'lu yıllarda Uzakdoğu sanatıyla ilgilenmeye başladı (lavi ve hat). 1934'te Uzakdoğu'ya bir gezi yaptı. Bir ay Kyoto'daki bir Zen manastırında yaşadı; Şanghay'da Çinli kaligraflarla çalıştı. Bu deneyim üslubunun olgunlaşmasına yardımcı oldu. Yapıtlarındaki ilk kaligrafik imgeler karmaşık fırça vuruşları halinde ortaya çıktı ("Broadway", 1936). Kısa sürede "beyaz yazılar" yapıtlarındaki betimsel öğelerin yerini aldı. Amerikan ölçütlerine göre küçük boyutlu yapıtlar üreten Tobey suluboya, tempera ve pastel kullanımında ulaştığı incelik ve yetkinlikle çağdaşlarından ayrılır.

İlk "beyaz yazılar"dan ("white writing") başlayarak (Broadway Norm, 1935) figüratif olmayan ve aynı zamanda doğal biçimlerle az çok belirgin bir benzerlik gösteren resmi, gergin bir uzam (Meditative Series, 1954) ortaya koyan ve iç dünyayla evren arasındaki algılanabilir ilişkileri dile getiren (Sagittarious Red, 1963, Basel Müzesi) çizgi ve gösterge karışımından oluşur.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.