Tualim.net  

Go Back   Tualim.net > Tualim Resim Galerisi > Yabancı Ressamların Eserleri

Yabancı Ressamların Eserleri Yabancı Ressamların Eserleri,Yabancı Ressamların Resimleri,Yabancı Ressamların Sanatsal Çalışmaları...

Francisco de Zurbaran

Yabancı Ressamların Eserleri kategorisinde açılmış olan Francisco de Zurbaran konusu , ...



Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Francisco de Zurbaran
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
2935

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13.08.09, 00:49   #1
Kullanıcı Profili
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Francisco de Zurbaran

Francis*co de Zurbaran


Portekiz ve Andalucia yakınlarındaki Badajoz ilinde yetişmiş olan Francis*co de Zurbaran, çıraklık dönemini (1614-1618) Sevilla'da, babasının ken*disini yerleştirmiş olduğu ressam Pedro Diaz de Villanueva'nın yanında ge*çirdi. Doğduğu ile döndükten sonra, Llerena'ya yerleşen, orada evlenen Zurbaran, çalışmalarıyla ün yaparak, Sevilla'daki üç dinsel kurumun ilgisi*ni çekmeyi sağladı ve buralardan si*pariş aldı. San Pablo dominiken ma*nastırı için önce 1626-1627 arasında Aziz Dominicus'un Öyküsü'yle ilgili on dört sahne hazırladı (Sevilla'daki Magdalena Kilisesi'nde saklanan iki*si dışında geri kalanlar kaybolmuş*tur); ayrıca Kilise Babaları'yla ilgili yedi portre (üçü Sevilla Müzesi'ndedir) ve bir Çarmıha, Gerilmiş İsa (1627, Chicago, Art Institute) gerçek*leştirdi. Daha sonra Sevilla'daki bir manastırın avlusunu süslemek ama*cıyla çeşitli tablolar ve yapılış tarih*leri 1628 ile 1630 yılları arasına rastlayan çeşitli yapıtlar gerçekleştirdi. Son olarak Aziz Buenaventura Koleji'nde İhtiyar Herrera (Herrera el Viejo) tarafından yapımına başlanmış olan bir dizi resim çalışmasını tamam*ladı.


Sanatçının üç önemli yapıtı bu çevri*me aittir: Aziz Buenaventura ve Me*lek (Dresden Müzesi), Lyon Konsili ve Aziz Buenaventura'nm Bedeninin Teşhiri (Louvre Müzesi). Son derece gerçekçi biçimde yapılmış olan bu kompozisyonlar, aynı zamanda manevi yaşamla ilgili izler taşır ve Zurba*ran'm henüz otuz bir yaşındayken elindeki tüm olanaklara egemen oldu*ğunu doğrular. Olası bir tenebrizm (karanlıkçılık) etkisi (sanat tarihçile*ri bu konuda düşünce birliğine vara*mamışlardır ve bu soruna kesin bir çözüm bulunamamıştır), hatta daha doğrusu Ribera ve Velazquez aracılı*ğıyla Caravaggio'nun etkisi sanatçının yapıtlarında gerçek olarak kendini göstermişse de, büyük ölçüde özüm*lenmiş, hatta aşılmıştır. Ününün giderek artması bu Estremaduralı sanatçının 1629'da Sevilla'dan resmi bir çağrı almasını sağladı. Böy*lece Zurbaran'ın "Sevilla dönemi" (1629-1640)başladı ve bu sanat yaşa*mındaki en önemli dönem oldu. Ağaç kavunları, Portakallar ve Gül (Contini Dnacossi koleksiyonu, 1633, Floransa) gibi natürmortlardan sonra, Triana'daki Las Cuevas Manastırı (Sevilla yakınları) için bir çevrim gerçekleş*tirdi; bu çevrime ait çalışmalardan bi*ri olan Aziz Hugo Rahipler Yemekha*nesinde (1633'e doğru, Eyalet Müze*si, Sevilla) belki de, kesin, bilgi yüklü olmaktan dolayı da biraz katı (çünkü sanatçının çok yalın olan kompozisyo*nu, uzamın hemen hemen mimari bir anlayış içinde algılanarak kullanıl*masına dayanır) bir sanatın ulaşmış olduğu en iyi düzeyi sergiler.


MURİLLO İLE REKABET


1634 yılı sanatçının yaşamında bir ko*pukluk niteliği taşır. Madrid'e çağrı*lan Zurbaran, Velazquez, Alonso Cano ve o sıralarda adı sık duyulan bir*kaç İtalyan ressamıyla birlikte Buen Retiro'nun dekorasyon çalışmalarına katıldı; ama krallık sarayı için Herkül'ün İşleri (Prado) ve Cadiz Savun*ması gibi çalışmaları sanatçının savaş temaları ve mitoloji sahneleri işleme*ye pek yatkın olmadığını gösterir. 1636'da Sevilla'ya dönen Zurbaran, yeniden bir manastır için çalışmaya koyuldu. 1637'de Jerez de la Frontera Manastırı rahiplerinin sipariş ver*diği resim dizisinin yapımına başladı ve bunları 1639'da tamamladı. Söz ko*nusu yapıtlar günümüzde Grenoble (dört tablo: Tebşir, Sünnet, İsa 'nın Do*ğuşu ve Epiphaneia), Cadiz ve New York gibi kentlere dağılmıştır. Buna karşılık 1638-1639 arasında Guadalupe Hieronimitleri Manastırı (Estremadura) için gerçekleştirmiş olduğu bü*tün, ilk yapıldığı yerde kalmıştır. 1625'te evlendiği Beatriz de Morales' in 1639'da ölümü üstüne ikinci kez dul kalan Zurbaran 1644'te 28 yaşında*ki dul bir kadınla evlendi. Ama o dö*nemlerde İspanya ciddi bir iktisadi bunalım içindeydi. Üstelik zevklerde Murillo'nun yararına bir gelişme ol*muştu. Evlilik yükünü de üstlenmiş olan Zurbaran, boş yere yapıtlarına, daha esnek ama aynı zamanda da yapmacıklı bir hava vermeyi ve raki*binin üslubuna yakın bir üslubu kabul ettirmeyi denedi: Bir Dikenli Taçtan Yaralanmış Çocuk İsa (Sevilla Müze*si); Aziz Yusuf'a Taç Giydiren İsa (Se*villa Müzesi). Ama bu yapıtlar, Los Cuevas'ta ya da Guadalupe'taki yapıt*ların plastik güzelliğinden çok uzak*tı.

Zurbaran artık büyük çevrimler yap*maya girişmiyor ve ürünlerini Latin Amerika'ya kaydırmaya çalışıyordu (gerçekten de ölümünden sonra bura*daki etkisi güçlenmişti). 1658'de Mad*rid'e giden ressam, sanat yaşamını, yoksulluk ve unutulmuşluk içinde bu kentte tamamladı; üstelik kolaya ka*çan sanatlarıyla barok modasına bağ lanan Madridli genç ressamların re*kabetinden de kendini kurtaramadı ve 1664'te öldü.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
de, francisco, francisco de zurbaran, francisco de zurbaran çalışmaları, francisco de zurbaran eserleri, francisco de zurbaran resimleri, francisco de zurbaran tabloları, zurbaran


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aleijadinho Biyografisi - Aleijadinho Hayatı - Aleijadinho Kimdir - Antonio Francisco Gökkuşağı Heykel 0 05.12.11 22:45
Francisco Goya Tabloları Tualim Yabancı Ressamların Eserleri 6 09.02.09 06:34
Francisco de Goya Biyografisi Admin Yabancı Ressamların Biyografisi ( Hayatı ) 0 07.02.09 17:45


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.