Tualim.net

Tualim.net (http://www.tualim.net/)
-   Yöresel El Sanatları (http://www.tualim.net/yoresel-el-sanatlari/)
-   -   Sivas Yöresel El Sanatları (http://www.tualim.net/yoresel-el-sanatlari/1982-sivas-yoresel-el-sanatlari.html)

Renklerin Dansı 09.05.10 15:10

Sivas Yöresel El Sanatları
 
Sivas Yöresel El Sanatları

Sivas ili El Sanatları konusunda ülkemizin en önemli şehirlerinden birisidir. El sanatları Sivas’ta çok büyük oranda gelişme imkanı bulmuş ve bu özelliği ile Sivas Türkiye çapında en önemli el sanatı merkezlerinden birisi olarak kabul görmüştür.
http://img685.imageshack.us/img685/7705/sivasd.jpg
Çubukçuluk (Ağızlık yapımcılığı)

“Ağızlıkçılık” veya “Çubukçuluk” ismiyle anılan el sanatının başlangıcı 1800 yılına kadar iner. Sivas ağızlıklarının yapımında Tokat-Erzincan-Erzurum-Kars ve Ağrı yörelerinden temin edilen “Germişek” ya da “karamuk” denilen ağaç cinsleri kullanılır. Son zamanlarda Sivas’ta ki ağızlıkçılar kalemlik, isimlik, tığ sapı, şamdan, minare maketi ve tükenmez kalem gibi hediyelik eşyalar da yapmaktadırlar.
Aynı ağaçtan yapılan tükenmez kalemler Sivas ili dışına turistik olarak ihraç edilmektedir. Sivas’a gelen yerli ve yabancı turistler bu kalemlerden çok sayıda almaktadırlar. Bu kalemlerin üzerlerine bıçak veya ateşle istedikleri yazıları da yazdırarak şehir dışındaki dostalarına , tanıdıklarına hediye olarak götürmekte ve böylece hoş sürpriz yapmaktadırlar.
Gümüş İşçiliğiÇeşitli aşamalardan geçerek tel ve ince levha haline getirilen gümüşten ahşap malzeme kaplanarak gümüş çekmece ve gümüş nalınlar yapılır. Diğer bir gümüş işçiliği ise telkari, kalem işi savattır. Bu işçiliklerde gümüş kemerler, bilezikler, bardak ve fincan zarfları, çay tabakları, çay tepsileri, broşlar, ağızlıklar ve tespih süsleri gibi eşyalar yapılır. Şu anda Sivas ilinde gümüş hediyalık konusunda büyük bir sektör oluşmuş durumdadır. Bu haliyle Sivas il dışına önemli derecede gümüş hediyelik eşya ihracatı gerçekleştirmektedir. Sadece Sivas’a özgü olan gümüş eşya ürünleri patentlidir. Turistlerin ilgisini çekmektedir.


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:32.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.