Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21.04.09, 13:40   #1
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart RENK KARIŞTIRMA ve Yardımcı Malzemeler

RENK KARIŞTIRMA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

·Daha değişik renkler elde etmek için doğrudan tüpteki renkleri karıştırmak yerine zaten karışım yapılmış renkleri kullanın.
·Çoğu karışım problemi fazla karıştırmaktan kaynaklanır. Paletin üzerinde hafifçe karışım yapın.
·Bazı kitaplar karışımda üç renkten fazlasını kullanmamayı önerir ancak önemli olan renk sayısı değil hangi renkleri kullandığınızdır. Boyanın karakteri ve sizin istediğiniz renk, karışımın nasıl olacağını gösterir. Her zaman parlak ve temiz karışımlar elde etmeniz için aşağıdaki şemayı incelemeniz faydalı olur .
·Tamamlayıcı renkler (renk çemberindeki karşıtlar) yanyana gelince renk titreşimlerine yol açar. Karıştırıldıklarında birbirlerini nötrleştirirler.
·Bir rengin yoğunluğunu kırmak için, onu siyah, gri veya sepya ile değil tamamlayıcı rengiyle veya burnt Sienna ile karıştırın.
·Yoğunluğu yüksek karışım elde etmek için üçüncü ana renkten uzak durun. Üçüncü ana renk, diğer iki ana rengin karışımının tamamlayıcı rengi olduğu için tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde karışımınızın yoğunluğunu kırar. Örneğin kırmızı ve mavinin violeti verdiğini biliyoruz; ne var ki, sıcak bir kırmızı (içinde sarı olan) mavi ile karıştığında donuk, düşük yoğunluklu bir violet verir, çünkü sarı violetin tamamlayıcı rengidir.



ANA RENK KARIŞIMLARI


Kural şudur:Yoğun ve parlak bir karışım için çemberdeki iki rengi karıştırırken, çizgileri geçmeyin.Sadece iki çizgi arasındaki renkleri tercih edin.
• Yeşil grubunu karıştırırken çemberin sağındaki renkler içinde kalacağız. Önce mavi ve sarıdan eşit miktarda alıp ortalama yeşili elde ederiz. Daha sonra sarımsı yeşil veya mavimsi yeşil isteklerimize göre sarı ve maviden takviye yaparız.
• Violet grubunu karıştırırken çemberin altındaki renkler içinde kalacağız. Önce mavi ve kırmızıdan eşit miktarda alıp ortalama violeti elde ederiz. Daha sonra kırmızımsı violet veya mavimsi violet isteklerimize göre kırmızı ve maviden takviye yaparız.
• Turuncu grubunu karıştırırken çemberin solundaki renkler içinde kalacağız. Önce kırmızı ve sarıdan eşit miktarda alıp ortalama turuncuyu elde ederiz. Daha sonra sarımsı turuncu veya kırmızımsı turuncu isteklerimize göre sarı ve kırmızıdan takviye yaparız.
Bu sistemi test etmek için çizginin dışına taşıp diğer renklerden de karışım yapın ve sonuçlarına bakın. Karışımların daha az yoğun ve grileştiğini göreceksiniz. Örneğin, gamboge sarısı ile (çizginin öbür tarafındaki sarı) Ultramarine Blue (çizginin öbür tarafındaki mavi) karıştığında ortaya olive green (zeytin yeşili) gibi bir renk çıkar. Yani gerçek bir yeşil elde edilemez. Sebebini üçüncü ana renk kuralı makalesinde bulabilirsiniz. Toprak renkleri elde etmek için çizgi dışındaki renklerden karışım yapılır veya çizgi içindeki karışımlara bir miktar Burnt Sienna ilave edilir. Karışım yaparak elde ettiğiniz rengin çemberdeki tam karşısındaki renkten bir miktar alarak karışımın yoğunluğunu azaltabilirsiniz.

Karıştırma ipucu 1: Koyu olanı açığa katın
Koyu rengin çok az bir miktarının açık rengi değiştirme gücü vardır, ancak açık renk ile koyuyu değiştirmek için çok daha fazla boyaya ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden, mesela, açık mavi elde etmek için maviyi beyazla açmak yerine her zaman beyaza biraz mavi katın.
Karıştırma ipucu 2: Opak (örtücü olanı) transparan olana katın
Transparan ve opak iki rengi karıştırken örtücü olandan diğerine az az ilave edin..
Karıştırma ipucu 3: Tek pigmentli renkleri tercih edin
Çok parlak ve yoğun karışımlar elde etmek için karıştırdığınız renklerin tek pigmentten yapılmış olmasına dikkat edin. Kaliteli markaların tüplerinde boyanın kaç pigmentten yapıldığını gösteren açılamalar vardır.
Karıştırma ipucu 4: Mükemmel kahverengi ve gri karışımları
Resminize uyumlu ideal gri ve kahverengileri bulmak için karışım yapılmamış bütünleyici renklerden değil (kırmızı/yeşil; sarı/mor; mavi/turuncu) halihazırda paletinizde bulunan bu karakterdeki renklerden yola çıkın.
Karıştırma ipucu 5:Karıştırma işlemini uzatmayın
İki rengi karıştırırken iyice karıştırayım diye düşünmeyin, yani mikser gibi mütemadiyen karıştırmayın. Bir iki darbeden sonra karışıma dokunmayın, bazen bu şekilde rengin çok daha güzel göründüğünü göreceksiniz.



YAĞLIBOYA YARDIMCI MALZEMELERİ


ASTAR



50 500 Yapıştırıcı (Size)
Özellikle kaba tual bezi gibi emme gücü fazla yüzeylerde kullanılan bir yapıştırıcıdır. Bu yapıştırıcı tual bezini korur ve gesso /astar uygulamasına hazırlar. Ahşap, karton ve diğer bezlere de ön uygulama yapılabilir (test ettikten sonra bütün yüzeye uygulayınız).

Basit kullanımı: 1:1 oranında su ile inceltilerek zeminin yapısına göre iki ince kat atılır. Kuruduğunda ince bir tabaka oluşturur. Doygun hale gelen zemine daha sonra gesso ve astar atılabilir veya akrilik boya doğrudan kullanılabilir.
50 502 Astar ( Primer )
Emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı, kuvvetli bir astar. 50 500 (yapıştırıcı) ile emiciliği azaltılabilir. Schmincke akrilik ile renklendirilebilir. Kullanım şekli: Astarı su ile inceltin ( min %10 max . %30 oranında) ve fırçayla zemine 3-4 kat uygulayın. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.
504 Gesso
Hafif emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı ve opak bir astar. Schmincke akrilik ilave ederek renklendirilebilir.
Kullanım şekli: Gesso kullanıma hazır halde sunulmaktadır ancak yine de %10-%20 oranında su ile inceltilebilir. Daha sonra zemine fırçayla 3-4 kat sürülebilir. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.


UYGULAMA

50 022 Haarlem Kurutucusu ( Siccative de Haarlem )
Açık/hafif reçine karışımı, kurumayı hızlandırır. Plastik etkiyi ve parlaklığı artırarak yağlı boyanın eşit ve hızlı kurumasını sağlar. Az kullanın. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Alkali reçinesi, madeni yağ.
50 034 Kıvam Sağlayıcı ( Megilp )
Cam macunu bıçağı boyama tekniği ve özellikle astar boyamada kullanılan macun türünde jel . Bu malzeme yağlıboyanın yağlı karakterini ve tabii tonunu korur. Malzemenin maksimum %30'unun kullanılması kıvamı artırır ve kuruma süresini kısaltır. Bağlayıcı özelliğinin zayıflamasını önlemek için Megilp'in fazla kullanımından kaçının. Bileşimi:Alkali reçine.
50 036 Kuruma Hızlandırıcı ( Drying Accelarator )
Özellikle kurumayı hızlandırır ve macun/yapıştırma tarzı resimler için kullanılır. Yağlıboyanın parlaklık derecesi ve renk kıvamını korur. Bağlayıcı özelliğinin zayıflamasını önlemek için 1:1 oranında karıştırın. Bileşimi: ****l kurutucusu, inceltilmiş yağ, reçine çözeltisi, madeni yağ.
50 037 Saydam Jel ( Transparent Gel)
Yağlıboyanın parlaklığını ve saydamlığını artırmak için kullanılan tüp jel . Yarı veya tam saydam tonların ayarlanması için önerilir.
1:1 karıştırılmalıdır. Paletteki boyanın 30 dakika sonra kurumaya başlamasından dolayı kullanımında acele edilmelidir. Bileşimi: alkali reçine, madeni yağ.
50 038 MUSSINI medium 1 (inceltici)
Düşük yağlı boyama ve yağlıboya renkleri inceltme malzemesi. İnce zeminler ve guaj , akrilik boyamada şeffaflığı ayarlamak için kullanılır. Kuruma süresini ve parlaklığı etkilemeksizin inceltme yapar. Bileşimi: Safflower yağı, tabii-/sentetik reçine, madeni yağ.
50 039 MUSSINI medium 2 (kuruma geciktirici)
Yavaş buharlaşma yaparak yağlı boyanın çabuk kurumasını önler. Renk tabakaları hemen katılaşmayarak, ıslak zemin çalışmasına izin verir. Aşırı yağ ve reçine içeriği parlaklığı artırır ve yumuşak, elastik bir tabaka meydana gelir. Bileşimi: Ayçiçek yağı, madeni yağ, keton reçinesi, inceltilmiş yağ.
50 040 MUSSINI medium 3 (kuruma hızlandırıcı)
Reçinesi bol olup yağlıboya boyama ve inceltmesinde kullanılır. Değişken çözücü ve kurutucular hızlı kurumayı etkiler. Aşırı parlatmayı önlemek için az kullanın. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Keton ve alkali reçinesi, madeni yağ, kurutucu.
50 041 Hızlı Kurutucu ( Rapid Medium )
Yağlıboyada akış ve saydamlığı artıran hızlı kurutma aracı. Saydamlık elde etmede, hazır kurumuş boya tabakaları üzerine boya uygulamasında ve astar boyamasında da kullanılır. Çabuk kuruduğu için kullanımında acele edilmelidir. Yeni boya tabakaları aniden kurur. Alkali reçinesi içeren bu malzeme herhangi başka bir malzemeyle de karıştırılabilir. Alkali reçine rengi üretmek için de kullanılır. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Alkali reçinesi, madeni yağ.
50 045 Nötr Kurutma, Terebentinsiz ( Medium N)
Sarartmayan, yağlı boya inceltme malzemesi. Az emici gizli zemin üzerindeki motifler dışında bütün resim tekniklerinde uygulanabilir. Terebentin içermediği için alerjisi olan ressamlara önerilir. Bileşimi: Akrilik reçine, hidrokarbon.
50 053 Mine Parlaklığı ( Enamel Gloss for Oil Color )
Tabii bağlayıcılardan üretilen yağlıboya. Yağlıboyanın mine gibi parlamasını sağlar. Fırça izleri kolayca seviyelenir . Bu malzeme ile karıştırılan yağlıboyalar eski ressamların karakteristik renklerine benzer. Saydamlık için önerilir. Bu malzeme dereceli olarak kuruma özelliğine sahiptir. Yarım dolu veya tam kapatılmayan şişelerde bir tabaka oluşsa da bu malzemenin kalitesini etkilemez. Tabaka basitçe delinebilir. Bileşimi: İnceltilmiş yağ, damar reçinesi, kurutucular.
50 054 Kurumayı Geciktiren Jel (Gel Drying Retarder for Oil Colors )
Kurumayı geciktiren, ıslak zemin çalışma süresini uzatan malzeme. Sıvı boyama malzemelerinin aksine bu malzeme rengin kıvamını sağlar. Saydam boyamalar için önerilir, kalın boya katları uygulamaları için daha az uygundur. Önerilen karışım oranı; 2 birim boyaya 1 birim jel , ancak bu maximum 1:1 oranına kadar çıkarılabilir. Kuruma için gereken süre yaklaşık 2 gün uzatılabilir. Bileşimi: Safflower yağı, jel bağlayıcısı, madeni yağ.

ÇÖZÜCÜ VE TEMİZLEYİCİ MEDYUMLAR

50 013 Temizleyici ( Citrus - Terpin )
Çözücülüğü ve incelticiliği bakımından terebentine benzer. Genel olarak temizleyici kullanılır. Ayrıca mastik ve yağ çözücüsü olarak kullanılır. Bileşimi: Mineral özler ve portakal kabuğu yağı.
50 019 Alternatif Terebentin, Temizleyici ( Turpentine Substitute )
Saf, güzel kokulu, petrolden damıtılmış ve çözücü ve inceltici özelliği ile terebentin yağına benzer. Genelde yağ ve reçineleri ( dammar vb.) çözmek ve temizlemek için kullanılır. Bileşimi: Mineral özler.
50 023 Temizleyici, İnceltici ( Terpin Cleaner )
Neredeyse kokusuz terebentin temizleyicisi. Boya malzemelerini temizlemede ve yağlı boyaları inceltmede kullanılır. Yağlı boya çalışmalarında yağı ve reçineyi inceltir. Dammar , mastik ve cyclohexanone gibi yağlıboyada kullanılan yağ ve reçineleri çözer, fakat akrilik reçinelerde kullanılmaz. Bileşimi: Aromatık mineral özü.
50 024 Damıtılmış Terebentin, Yağlıboya-Vernik İncelticisi ( Gum Spirit Of Turpentine )
Su saflığında, iki kez rafine edilmiş terebentin. Kozalaklı ağaçların balsam reçinesinden taze damıtılmış terebentin. Yağlı boyalar, medyumlar ve vernikler için incelticidir (alkol vernikleri için inceltici olarak kullanılmaz). Dammar , mastik , cycloheksanon için çözücüdür.
50 051 Fırça Temizleyici ( Brush Cleaner )
Boya malzemeleri için bakterilerle ayrışabilen temizleme aracı. Yağlı boya ve akrilikler ile çok yapışkan ve yağlı malzemeleri de çözer ve yumuşatır. Çok sert artıkları çözmek için uzun süreli ıslaklık önemlidir. Fırçaları ****l kısımlarına kadar batırın. Daha sonra kalan artıkları su ve sabunla yıkayın. Bileşimi: d-limon, yüzey aktifleştirme aracı, ester.
50 102 Rafine Terebentin Yağı ( Oil Of Turpentine , Refined )
Hakiki, gerçek saflığında balsam terebentin yağı. Vernik, medyum ve yağlı boyalar için inceltici (alkol vernikleri hariç ). Dammar , mastik ve cyclohexanone reçineleri için çözücü.
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla