Tekil Mesaj gösterimi
Alt 23.06.09, 21:31   #1
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Şemsi Arel Biyografisi ( Hayatı )

Şemsi Arel

İlk bilgilerini 1911-1914 yılları arasında Paris'te babası Mehmet Ruhi Arel'den alan Şemsi Arel, ilk resim çalışmalarım Ankara Halkevi'nde sergiledi. 1924' te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne girerek, İbrahim Çallı'nın öğrencisi oldu, İki yıl sonra Devlet Orta Öğretim Resim Öğretmenliği sınavını kazandı; 1930'da da Akâdemi'yi ikincilikle bitirdi. Alişar'daki arke­oloji kazısında beş ay süreyle ressam olarak çalıştı. 1935'te res­sam Maide Arel'le evlenerek Erzin­can Askeri Lisesi'nde resim öğret­menliğine atandı. Aynı görevle bir süre Konya'da da bulundu ve 1944' te Konya'da bir kişisel sergi düzen­ledi. Ankara Harp Okulu'nda resim dersi verdikten sonra Paris'e giderek Andre Lhote'un yanında ve Fernand Leger ile Jean Metzinger atöl­yelerinde çalıştı; çeşitti müze ve ga­lerilerde incelemeler yaptı; Paris' teki Bağımsızlar sergisine iki yapıtla katıldı. 1951'de İstanbul'da bir kişisel sergi açan sanatçı, 1957'de Edinburgh Festivali nedeniyle dü­zenlenen uluslararası sergiye katıl­dı. 1955-1959 yıllan arasında Cemal Tollu ve Cevat Dereli'yle birlikte İstanbul'da Askerî Müze'deki eski tabloların onarımı işinde çalıştı. T.B.M.M. için yurt tabloları yapmak göreviyle Hatay'a gönderildi. 1959 da eşi Maide Arel’le Paris’te Foyerdes Artistes’de ortak bir sergi düzenledi.1962 de Venedik’te düzenlenen ikiyıldabir sergisine, Viyana'daki Çağdaş Türk Sanatı Sergisi'ne, 1964'te Lugano ve Tahran bölgesel sergilerine katıldı.

YENİLENME VE DEĞİŞKENLİK
Şemsi Arel çağdaşlarının tersine, öğrencisi olduğu İbrahim Çallı'nın doğrultusuna bağlı izlenimci bir yola girmemiş, daha çok Paris'te etkilen­diği Andre Lhote, Fernand Leger ve Jean Metzinger gibi sanatçıların yarı soyut, yarı kübist yaklaşımın­dan esinlenmiştir. Bu yönüyle Türki­ye'de erken dönem yenilikçi eğilim­lerin bir temsilcisi olarak görülür.
Figürü, hacimsel değerler ve büyük biçim parçalarıyla ele aldığı ilk re­simlerinde, kübist ve konstrüktivist bir yalınlığa yönelmiş, sonradan fi­gürü daha soyutlayıcı planlara kay­dırmış, zaman zaman da yalnızca soyut biçim araştırmalarıyla dikkati çekmiştir. Bütün bu özellikler nede­niyle, Şemsi Arel'in resmi, belli bir saplantının izlenimi olmaktan çok, zaman içinde kendini yenileyen ve hareketliliği değişkenlikte gören bir anlayışın ürünü sayılabilir. Soyut düzenlemelerinde.Türk hat sanatını modern bir görüşle ele aldığı gibi, geometrik soyut bir anlayışa yönel­diği de gözlenir.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla