Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29.06.09, 17:47   #1
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart Aşama Aşama Mozaik Yapılışı

Aşama Aşama Mozaik Yapılışı

Mozaik sanatı, en eski ve en dayanıklı sanatsal ifadelerden biridir. Depremlerle yerle bir olan yapılardan bugüne dek gelmeyi başarmış oldukça zarif çalışılmış eserler içerir. Ortaya çıkan bir sanat eserinin bu kadar dayanıklı olabilmesi günümüz insanları için çok büyük öenm taşır. Biz de bu çalışmamızda basit bir soğan çiziminden yola çıkarak mozaikten bir desen yaratmaya çalışacağız



Günümüzde mozaik sanatı
Temelleri Antik Yunan ve Roma'nın muhteşem dekorasyon sanatına dayanan mozaik sanatı, günümüzde herkes tarafından kolayca uygulanabilir bir hal almıştır. Günümüzde mozaik taşları genellikle özel bir bıçak yardımıyla kesilen renkli camlardan elde ediliyor. Mozaik taşının bir tarafı düz, diğer tarafı ise yüzeye iyi yapışabilmesi için dokulu hazırlanır. Gerekli malzemeleri, sanat ve resim malzemeleri ya da konuyla ilgili özel aletler satan dükkanlardan edinebilirsiniz.
Mozaik taşını yapıştıracağınız yüzey sert ve düz olmalıdır. MDF tahta bu iş için uygundur, çünkü hem hafif hem sağlam bir malzemedir. Mozaik taşlarını yüzeye yapıştırmak için gerekli PVA tutkalını su ile inceltebilir ve bir fırça yardımıyla sürebilirsiniz.

Resmin seçimi
Mozaik için gereken resmi bulmak oldukça kolay olacak. Yukarıda gösterilen soğan fotoğrafı bir yemek kitabından alındı. Bu soğanın desenini basitleştirerek çalışmanız gerekiyor ki, her katmanı kolayca ayrı bir renk ile doldurabilesiniz.
Mozaiği gerçekleştirirken simetrik bir iş çıkarmak zorunda değilsiniz. Eğer soğanın temel dış çizgisini takip edecek olursanız, soğan kolayca kendi karakterini ortaya koyacaktır.

Enine kesilmiş bir soğan mozaik çalışması için ideal bir görüntüdür ve oldukça hoş bir sonuç elde etmenize olanak tanır.

Bu resimde soğanın her katmanının farklı renkteki taşlarla nasıl doldurulduğunu görüyorsunuz. Dikkatli kesim ve yerleştirmenin ardından siz de buna benzer mozaik eserleri zevkle üretebilirsiniz.

MALZEMELER
46 x 30 cm MDF tahta
PVA tutkal
Küçük boy duvar fırçası
Geniş bir parça kağıt
Karbon kağıdı
2B kalem
Siyah keçeli kalem
Yuvarlak uçlu fırça
500 gr derz dolgusu
Siyah toz boya
Geniş spatula ve kaşık
Selüloz sünger
Fayans temizleyici (lastik çekçek)
Bir kova su
Toz bezi
Mozaik taşları için : 1 kg gri, 1 kg koyu mor, 1/2 kg yeşil, 1/2 kg eflatun, 3 düzine açık yeşil, 1 düzine beyaz taş




1. Görüntüyü tahtaya geçirin Sayfa 96’da belirtilen boyutlarda bir MDF tahta hazırlayın. Görüntünüzü aynı ebatlardaki bir kağıda çizin. Kağıt ve MDF arasına karbon kağıdı koyarak, deseni 2B kalemle üzerinden geçerek MDF’ye kopyalayın.

MOZAİK ÇALIŞMASINA BAŞLAYABİLİRSİNİZ
Sıra mozaik taşlarını yüzeye yapıştırmaya geldi. Yapıştırıcıyı taşlara değil tahtanın yüzeyine sürün. Yüzeyin tümünü değil, en çok 15 cm uzunluğunda bir alanı yapıştırıcıyla kaplayın, yoksa yapıştırıcınız kurur ve işe yaramaz hale dönüşür. Taşı yapıştırırken yanındaki taşla arasında birkaç milimetre mesafe bırakın. Dar alanlar için (örneğin soğanın sapı gibi), önceden taşı uygun biçimde kesin. Böylece yapışkanı sürdüğünüzde hiç vakit kaybetmeden taşları yerleştirebilirsiniz.



2. Çizgileri belirginleştirin MDF üzerinde daha rahat çalışabilmek için keçeli kalemle çizgilerin üzerinden geçin. Böylece içlerini doldurmanız gereken çizgileri daha rahat seçebilirsiniz.




3. Kenarlara yapıştırıcı sürün Koyu mor renkteki taşları çerçeve yapacak şekilde tahtaya yapıştırın. Üst üste binmemelerine dikkat edin. Eğer düzgün bir biçimde yan yana gelmezlerse, 9. resimde anlatılan MDF’nin kenar kaplamasında sorun yaşarsınız.



4. Soğanı ortaya çıkarın Bir miktar koyu mor renkteki taşlardan alın. Kesici aletiniz yardımıyla soğanın alt bölümünü düzgünce dolduracak biçimde kenarlarını kesin. Yapıştırmadan önce taşları MDF’ye yerleştirip, uygun olup olmadıklarını kontrol edin. Kesilen taşların birbirleriyle uyumlu olmaları için sıralarını karıştırmamaya dikkat edin

PÜF NOKTASI
İSRAFTAN KAÇINMA
Kesici aletinizi doğru kullanırsanız, taşları yanlış yerlerinden kırmaz ve israftan kurtulmuş olursunuz. Mozaik taşını keserken, kesicinin dişleriyle taşı keseceğiniz yerin biraz uzağından sıkıca tutun. Eğer tam ortadan tutarsanız temiz biçimde kesilmez, üstünde çapak kalabilir. Tam güç elde etmek için kesiciyi, sapının en ucundan tutarak, hızlı ve tek seferde kullanın.



5. Dış bölümü tamamlayın Küçük alanlarda çalışmak daha düzgün bir iş çıkarmanıza yardımcı olur. Bu sebeple önce sopanın soldaki en dış bölümü tamamlayın. Orta bölümlerde alanı iyi doldurmak için taşları bütün olarak kullanabilirsiniz. Aynı yolu takip ederek soğanın diğer alanını da doldurun.



6. Eflatun alanda çalışın Soğanın içteki diğer katmanını çalışmak için eflatun taşları kullanacağız. Yine yapıştırmadan önce taşları düzgün yerleştirmek için uygun şekilde kesin. Önce küçük alanlar üstünde çalışın



7. Diğer katmanları doldurun Aynı işlemleri soğanın tüm katmanları için tekrarlayın: açık yeşil, gri, eflatun, açık yeşil sırasını takip edin. En son, ortadaki boş alanı küçük kesilmiş koyu mor renkli taşlarla doldurun.

Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla