Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.07.09, 13:15   #2
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart



Storm King Wavefield
Fotoğraf: Jerry Thompson
© Maya Lin, Courtesy PaceWildenstein, New York

Lin'i çocukluğunda etkileyen Zen bahçeleri, aslında şu anda yapmakta olduğu tasarımlarla zıt özellikler barındırıyor. Storm King Wavefield, oldukça kontrollü olan, belirlenmiş bir noktadan ve mesafeden seyredilebilen, içine girilemeyen, bu bağlamda da bir mekandan çok bir imaj olarak tanımlanabilecek bu bahçelerle kıyaslandığında, arkadaş canlısı bir mekan olarak karşımıza çıkıyor.
Dalgalar, bir açıdan bakıldığında, arka planda kalan engebeli araziyi hem tamamlıyor, hem de kesintiye uğratıyormuş izlenimi veriyor. Yapılan yorumlardan biri de dalgaların, izleyicinin dikkatini var olan uyuma ve gözden kaçan uyumsuzluklara aynı anda çektiği.
Dalgaların arasındaki oyuklarda ise farklı bir deneyim söz konusu. Dışarıdan bakıldığında, gözle görülür olan tüm dalgaların ve çalışmanın arka planındaki yüksekliklerin algısı kayboluyor, kendinizi etrafınızda yükselen toprağın içinde buluyorsunuz. Öncekinden daha küçük, fakat güvende hissediyorsunuz. Dış dünyanın sesleri susturuluyor, etrafta dikkatinizi dağıtabilecek her şey, birbiri ardına sıralanan vadiler, girinti ve çıkıntılar gözden kayboluyor. Tüm bu "azalma"nın bir sonucu olarak, etrafınızı saranın detaylarına odaklanıyorsunuz. Lin'in dış mekan tasarımlarının önemli bir amacının da zaten bunu sağlamak olduğu söyleniyor: Taşlara dokunmak, suyu hissetmek, havayı koklamak, bir ot yumağını diğerinden neyin ayırdığını incelemek...



Lin'in 2008 yılında Las Vegas'ta üzerinde çalıştığı proje, Colorado Nehri'nin dökme gümüşten imal edilen 40 m genişliğindeki bir temsiliydi. Şu anda ise tasarımcı, uzun vadeli ve çok bileşenli bir proje üzerinde çalışıyor. Son anıtı olacağını belirttiği ve "What is Missing?" adını verdiği tasarımında, çalışmalarının hem malzemesi, hem de kaynağı olan doğanın on yıllar boyunca maruz kaldığı bozulmanın aşamalarını sergilemeyi planlıyor. Lin'in bilimsel yayınlarda da yer alması planlanan "Son anıt"ında ne gibi formlar kullanacağını zaman gösterecek, ancak Storm King Wavefield'in farklı bir yerde durduğu kesin. Anıt, ne tam anlamıyla kaderci veya ütopik, ne de bütünüyle anıtsal veya tarihten arınmış bir özellik sergiliyor. Ne tamamen doğal veya yapay, ne de sabit veya değişken olarak nitelendirilebilecek çalışma, düşündürücü ve belki de biraz kafa karıştırıcı olması bir yana, her şeyden önce inzivaya çekilmek için ideal.

Kaynak: Mayalin.com
ALINTIDIR
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla