Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.11.09, 22:21   #1
Kullanıcı Profili
Renklerin Dansı
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Renk Boyutları

Renk Boyutları


a. Hue : Rengin bir boyutudur. Bu tanım kırmızı, sarı, yeşil, mavi gibi renk skalasındaki değişik dalga boylarını anlatır.Yaklaşık yüz elli değişik Hue vardır. Dalga boyları yüksek olan kırmızı grubu renklerin hue farklılıklarını belirlemek ötekilere göre daha zordur.
b. Saturasyon : Renklerin saflık derecelerini belirlemek için kullanılır. Burada söz konusu olan saflık aynı parlaklıktaki akromatik alanlarla zıt olan renk saflığıdır.
c. Parlaklık : Renklerin karanlıktan aydınlığa doğru artan bir boyutudur(bazen siyah-beyaz skalalar için de kullanılır). "Işıklılık" terimi de bazı hallerde parlaklık yerine kullanılır. Kimi zaman, parlaklık, aydınlanma yeğinliği anlamına da gelir. Ressamlar bu terimi genellikle ton karşılığında kullanır.
d. Kroma ve Kromatik Nitelik : Genellikle hue ve saturasyonu kapsayan fakat parlaklığı dışlayan bir kavramdır. Renklerin salt renklilik derecelerini bildirir.
e. Ton : Hue ve parlaklık boyutlarını içerecek bir biçimde kullanılan bir terimdir. "Ton değerleri" yada "Ton ilişkileri" terimi genelde parlaklık farklılıkları olarak kullanılır. Corot, "önce desen, sonra ton ve en sonunda da renk" derken bu terimi parlaklık farklılıkları olarak kullanmıştır.
f. Gölge : Bu terim çoğu kez çok anlamlı ve fazla kesin olmayacak şekilde kullanıla gelmiştir. Bazen "hue" bazen "parlaklık" skalasındaki farklılıkları belirtmek için kullanılır. Bazen de, saturasyonu da içine alacak şekilde kullanılmaktadır. Yağlıboya resmin geleneksel pratiğinden yola çıkarak hazırlanan "Oswald" renk sisteminde gölge en yüksek düzeydeki parlaklık ve saturasyon düzeyindeki siyahlık oranıdır.
g. Tint : Açık değerlerdeki ton farklılıklarına tint denir. Beyaza yakın ışık değerlerini içeren ton farklılıkları anlamına gelmektedir.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla