Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.11.09, 23:10   #1
Kullanıcı Profili
Renklerin Dansı
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Psikolojik Yaklaşım

Psikolojik Yaklaşım


Psikolojide renk, algılanan şeyin bir parçasıdır. Bu kavram en geniş anlamıyla, görsel deneyimlerin zaman ve mekan boyutlarından soyutlanması durumunda, arda kalan şey olara açıklanabilir. Renkler üç ayrı biçimde görünürler:
Film renkleri : Film renkleri ışık renkleridir. Durgun bir havada gökyüzünü maviliği gibi, film renklerinin izleyiciye olan uzaklığı belirsizdir. Belirli bir dokusu olmayıp süngerimsi bir niteliği vardır. İçine girile bilinirmiş gibi bir etki uyandırır. Film renkleri, nesnelerin bir parçasıymış gibi algılanamazlar. Bu renklerin, nesneden bize yansıyan ve onları belirgin hale getiren renklerle ilgisi yokmuş gibi değişik bir özelliği vardır. Ayrıca film renkleri bir yüzeyi de belirleyemezler.
Derinlik (volume) renkleri : Saydam nesnelere özgü renklerdir. Örneğin; bir şarap şişesinden yansıyan renkler, aydınlatılmış sigara dumanında görülen renkler yada bir bardaktan yansıyan renkler, derinlik renkleridir. Bu renkler, kapladıkları üç boyutlu mekana tümüyle nüfuz eden renklerdir.
Yüzey renkleri: Nesnelerin yüzeylerindeymiş gibi görünürler. İzleyiciyle aralarındaki uzaklık belirgindir. Örtücüdürler. Normal olarak nesnelerin bir niteliğiymiş gibi algılanırlar.
Yüzey renkleri arada sırada, nesne olarak kabul etmediğimiz nesnelerin bir kalitesi olarak da algılanabilirler.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla