Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28.09.10, 04:12   #1
Kullanıcı Profili
Renklerin Dansı
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Ezan-ı Muhammedi Şehbal Açtı

Ezan-ı Muhammedi Şehbal Açtı

Ezan-ı Muhammedi şehbal açtı






İstanbul'da 550 yıldır günde beş vakit yankılanan ezanların geçmişten günümüze serüveni, 'İstanbul Ezanları' adlı kitapta toplandı. Farklı makamlarda okunmuş 15 ezanın yer aldığı CD de kitaba eşlik ediyor.

Saadet asrında Bilal-i Habeşi'nin lâhûtî sesiyle dünya semasına dalga dalga yayılan ezan, bu kutlu kenti İstanbul yapan feth-i mübinin ardından şehrin ruhu haline gelmiş. 550 yıldır günde beş vakit ezan sesinin yankılandığı İstanbul'da her vaktin ezanının farklı makamlarda okunması bir geleneğe dönüşmüş. Bu zarif gelenek Bursa, Konya, Kahire, Şam, Halep gibi İslam şehirlerini de kıskandırmış ve buralarda da kendine özgü ezanlar okunur olmuş. İstanbul'a gelen seyyahlar minarelerden yayılan efsunlu havayı dile getirmiş. İstanbul'da okunan ezan ve Kur'an, Yahya Kemal'e "Bu devletin iki manevi temeli vardır: Fatih'in Ayasofya minaresinden okuttuğu ezan ki, hâlâ okunuyor. Selim'in Hırka-i Saadet önünde okuttuğu Kur'an ki, hâlâ okunuyor! Eskişehir'in, Afyonkarahisar'ın, Kars'ın genç askerleri; siz bu kadar güzel iki şey için dövüştünüz!" dedirtmiş. Bu koca şehirde hâlâ günde 16 bin kez bu İlahi çağrı dillendiriliyor.

Bu kadim çağrının geçmişten günümüze sergüzeşti İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmenliği tarafından 'İstanbul Ezanları' adlı kitapta satırlara dönüştü. Önceki gün Sepetçiler Kasrı'nda tanıtılan kitap, ezanın önemi, tarihçesi, musikisi, edebiyatı ve folkloruna dair Dr. Mehmet Ali Sarı, Doç. Dr. Mustafa S. Küçükaşcı, Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun ve Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan'ın kaleme aldığı makaleleri, Doç. Dr. Mustafa Koç'un yayına hazırladığı "İbrahim Şerif'in Ezan Risalesi" ile Tahirül Mevlevî ve Ali Ulvi Kurucu gibi üstatların metinlerini bir araya getiriyor. Kitapla birlikte takdim edilen, Kutsi Erguner'in hazırladığı CD'de ise tanınmış hafız ve müezzinlerden Yunus Balcıoğlu, Aziz Bahriyeli, Bekir Büyükbaş, Fevzi Mısır, Ali Rıza Şahin, Aziz Hardal ve Bilal Erdem'in farklı makamlarda okuduğu 15 ezan yer alıyor.
Kitap hazırlanırken Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nin kütüphanesinde tarama yapılmış. Daha önce bu konuda çalışmış hocalarla, eski-yeni ezan kayıtları için ise müzisyenlerle görüşülmüş. Kitapta Dr. Mehmet Ali Sarı, "Ezan muhtasar ve müfit olmalı" diyerek ezanın nasıl olması gerektiğini anlatıyor. Doç. Dr. Mustafa S. Küçükaşcı, Bilal Habeşi'den bugüne ezanın tarihini, Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun, ezanın Türk edebiyatındaki yansımalarını, Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan, İstanbul tavrı ezanın musiki özelliklerini anlatıyor.
Tanıtım toplantısında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Bilal-i Habeşi'den itibaren ezanın serüvenini anlatan bu çalışma kütüphanelerde önemli bir yer edinecek." dedi. İstanbul 2010 AKB Ajansı Geleneksel Sanatlar Yönetmeni Ömer Faruk Şerifoğlu, İstanbul kültürünün büyük bir parçası olan ezanı kayda geçirip bu anlamda kalıcı bir iş yapmak istediklerini söyledi. Şerifoğlu, bu alanda daha önce bir çalışma yapılmamış olmasının kendilerini cesaretlendirdiğini dile getirdi. İstanbul'u en iyi tanımlayan kavramlardan olan ezan okuma tavrının son 80 yıl içinde kültürel değişimlerden dolayı gerilediğini söyleyen İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı da hazırlanan kitap ve CD'nin bu geleneği sürdürme adına güzel bir görev edindiğine dikkat çekti.
Mehmet Akif'ten Tevfik Fikret'e, Ziya Gökalp'ten Yahya Kemal'e, Arif Nihat Asya'dan Sezai Karakoç'a kadar birçok edebiyatçıya ilham kaynağı olan ezanları anlatan ve Türkçe-İngilizce metinlerden oluşan "İstanbul Ezanları", İstanbul Kitapçısı'ndan temin edilebilir. (0212 292 76 92)

Aksaray-Süleymaniye arasında çifte ezan İstanbul tavrıyla okunan ezanların son büyük üstadı Aksaraylı Hafız Cemal, Üsküdar'daki Atik Valide Camii müezzini Nalıncı Hafız'ın oğlu. Üsküdar'dan okuduğu bir sabah ezanını Yıldız Sarayı'ndan dinleyerek beğenen Pertevniyal Valide Sultan, Nalıncı Hafız'ı Aksaray Pertevniyal Valide Camii'ne tayin ettirmiş. Nalıncı Hafız'ın vefatından sonra aynı vazife oğluna geçmiş. Sabahları Süleymaniye Camii müezzinleriyle çifte ezan okuyan Hafız Cemal minareye çıktığında evler, yollar, meydan sessizliğe bürünürmüş.

ZAMAN
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla