Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.02.09, 02:53   #1
Kullanıcı Profili
Admin
Administrator
 
Admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetAdmin
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 4
Mesajlar: 422
Konular: 414
Post Pieter Bruegel Biyografisi

Pieter Bruegel Biyografisi

PİETER BRUEGEL

Pieter Bruegel (1525 – 9 Eylül, 1569), Hollandalı ressamdır.

Pieter Bruegel’in ilk resimleri Flaman geleneğinde peyzajlardır. 1552’de Fransa yoluyla Roma, Napoli, Sicilya’yı kapsayan gezisinin dönüşünde duyumsal nitelikleri güçlü manzara çizimleri yapmıştır. Yaptığı bu gezi ona İtalyan sanatını tanıma olanağı vermiştir.
Sanatçı çalışmalarını 1555’te döndüğü Anvers’te sürdürmüştür. Anversli bir yayıncının isteği üzerine bu çalışmalar yayınlanmıştır.
Bruegel ayrıca “doğruluk” ve “kötülük” kavramlarını alegorik olarak anlatma yolunu seçmiştir. Çalışmalarında anlatacağı konuları aslında tüm günahların da temeli olan “cahillik” üzerinden geliştirip sıradan insanların gündelik yaşamdan sahnelerinde ortaya koymuştur.

Cahil ,taşralı insanlar bir eğlence figürü olarak görülüyordu. Köy yaşantısından insanlar huylarını daha açık belli ederler bu yüzden dönemin sanatçıları insanların aptallıklarını göstermek istedikleri zaman alt tabakadan insanları konu ediyorlardı.
Bruegel İtalya’ya yaptığı gezide Bosch’un da etkisiyle fantastik kurgulu, çok merkezli ve yığmacı resimler yapmıştır.Öyle ki erken dönemde “ikinci Bosch” olarak nitelendirilmiştir.Bu resimler insanların en güçsüz durumlarını betimliyordu.
Bruegel birçok yapıtında güncel olaylarla ilgili göndermeler-iğnelemeler yapmıştır.Bu olayları daha çok simgesel bir biçimde aktarılmıştır tuale.Dinsel konulu “Çocukların Katli” resimlerinde Flaman yaşantısını giysileri, manzarası ve yaşayışı içinde ele almıştır.


Mitoloji ile ilgili “İcarus” adlı resminde mitolojik bir konu güncel hayatın içinde resmedilmiştir.
Sanatçı ayrıca Günlük Flaman yaşantısını ele alan birçok resimde yapmıştır. Bu resimlerin konularını köy yaşantısı içinde anlatırdı.Bunlar günlük yaşantının yanında ,deyimler , atasözleri , çocuk oyunları gibi konularda olmuştur.
Bu tip resimlerinde Bruegel işlediği konuyu kolayca anlaşılır bir biçimde sunmuştur. Sözgelimi bir resmin içinde günlük bi sahnede bir çok atasözünü tek tek anlatan kompozisyonlar yapmıştır.Aynı şekilde “Çocuk oyunları” adlı resmindede 90’ın üzerinde oyununu bir arada resmetmiştir.
“Dilenciler”,”Körler” adlı resimlerinde rönesansın kahramanlar kültürüne karşı duran bir tavırda vardır.
__________________
Admin
Admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla