Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.01.11, 17:39   #1
Kullanıcı Profili
Benek
Junior Member
Avatar Yok
Tualim.NetBenek
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Aug 2009
Üye No: 149
Mesajlar: 21
Konular: 8
Standart Modelden Yağlı Boya Portre Yapmak

Modelden Yağlı Boya Portre Yapmak




Aşamaları, Kullanılan malzeme, fırçalar, palet ve boya...


Sunuş:

Fatih Karakaş, bu çalışmasında; resim sanatında "Aşamalı Olarak Modelden Yağlı Boya Portre Yapmak" konusunu sunuyor. Halkımızın büyük ilgi duyduğu "yağlı boya porte"; sanat tarihi içinde önemli bir yeri bulunmakta olup ve dönemsel olarak da bu sanatın "başköşesini" uzun süre elinde tutup , diğer resim türlerine kaptırmamıştır. Profesyonel sanatçıların portre yaparken birçok genel, özel yöntem ve tekniği kullandıklarını biliyoruz. Sanatçımız, burada modelini karşısına alarak tual ile model arasına yardımcı etmenler sokmadan; bilgi, beceri ve tekniği ile sonuca gitmektedir. Resmin oluşumundaki aşamaları görmek; insana heyecan vermekte ve sıralamalara bağlı kalmadan yapılan karşılaştırmalar da biz resim seven bireyleri bu sanata bağlamakta, her geçen gün bilgi ve sevgimizin artmasına neden olmaktadır.

Çağımız sanatçılarının, dünden bugüne en büyük farklılıkları; her ne kadar malzemedeki çeşitlilik, bilgiye kolay ulaşılabilirlik ve teknolojik destek olsa da; sanatlarını nasıl yaptıklarını bizlerle paylaşabilmeleri ve bu konudaki söylemlerini açıkça sunabilmeleridir. İşte bu aşamada paylaşılan bilgi; sanata gönül veren sanatseverlerin önünü aydınlatmaktadır. Burada; Fatih Karakaş’a, sanatın o gizemli anlarını bizlerle paylaştığı için sonsuz teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.






Yağlı boya portre yapmak:


1.AŞAMA: Modelimin yüz hatlarını, başın açısını iyice inceliyorum. Portre geleneğinin kurallarını göz ardı etmeden uygun açıyı buluyorum.






2.AŞAMA: Cadmium red, ultramarin blue,titanium white ve cadmium yellow renklerini uygun ten rengini buluncaya dek azar azar karıştırıyorum. Bunu yaparken gözüm sürekli modelin ten rengi üzerinde ve renklerden emin olduktan sonra bloklar halinde modelin yüz hatlarını ortaya çıkarıyorum. Saçta; ultramarin blue, burnt sienna ve alizarin crimson renklerini kullandım.
Koyu renk elde etmek için siyaha pek ihtiyaç yoktur aslında; kontrast renkleri karıştırarak kullanmanız daha temiz bir siyahın ortaya çıkmasını sağlar.






3.AŞAMA: Sürekli modele bakarak ten rengi üzerinde kıpraşan ışıklı ve koyu planları; renkleri karıştırarak bloklar halinde sürmeye devam ediyorum. Bu renkleri kullanırken fonu göz ardı etmiyorum. Çünkü modelin rengini belirleyen esas faktör arka zemindeki renklerdir. Fonda ise ultramarin blue, cadmium yellow pale, cadmium orange ve beyazı kullandım.






4.AŞAMA: Yavaş yavaş elimdeki farklı numaralı fırçaları kullanarak detaylara (planlara) giriyorum. Saçı yukarıda saydığım 3 rengi tekrar kullanarak plan plan koyulttum. Ten renginin koyu kısımlarında ultramarin, cad.orange, cad. yellow, cad. red ve beyazı kullandım. Işıklı bölgede soğuk rengi teşkil edecek mavi rengi kullanmıyorum. Sadece beyaz, biraz cad.orange ve cad.yellow pele rengi karıştırarak kullanmam; ışıklı ve temiz ten rengini ortaya çıkaracaktır. Modelin giysi rengini bu aşamada değiştirip; fon rengine yakın bir renge büründürüyorum. Bitmiş resimdeki renk bütünlüğü açısından bu çok önemli.


5.AŞAMA: Bu aşamada küçük yassı uçlu fırçamla detayları görmeye çalışıyorum. Gözlükteki detaylar ve ışıklar, burun üzerindeki ayrıntılar ve saç-sakal üzerine yansıyan soğuk renkler.



6.AŞAMA: Modelime sürekli bakarak ve paletimde uygun renkleri karıştırarak detayları işlemeye devam ediyorum. Bunu yaparken arka zemini de beraber boyuyorum. Zemini bazen küçük tuşlar halinde bazen de uzun sürüşlerle ortaya farklı biçimler çıkaracak şekilde boyuyorum. Tabii bunu yaparken resmi bir bütün halinde düşünüyorum. Yani rastgele hareket etmiyorum.




SON AŞAMA: Resme bazen geriden de bakmak gerekiyor. Resmin bütünü açısından önemli bir görme biçimidir. Detayları ve başın bütününü, arka zemini uzun süre inceledikten sonra bu portrenin bittiğine karar veriyor ve imzamı atıyorum.

Fatih Karakaş



SÖZLÜK:

Cadmium Red: Ateş kızılını çağrıştıran parlak ve canlı bir renktir. Örtücüdür. Piyasada satılan farklı tonları vardır. Farklı renklerle rahatlıkla uyuşan ve kirletmeyen bir özelliğe sahiptir

Cadmium Yellow: Usta ressamların paletlerinde olmazsa olmaz diyebileceğimiz türden bir renktir. Eski klasik ustaların hemen hepsi bu rengi kullanmışlardır.Birçok renkle karıştırılabilir.Ten rengindeki karışımlar için ideal bir sarıdır.

Alizarin Kırmızısı: Maviye çalan bir kırmızıdır. Saydamdır. Mavi ile karıştırıldığında nefis morlar ortaya çıkar. Soğuk renklerin hakim olduğu resimlerde ideal bir görünüm sağlar.

Kontrast renkler: Bunlara tamamlayıcı renkler de diyebiliriz. Mavi ile turuncu (oranj), sarı ile mor, kırmızı ile yeşil birbirlerini tamamlayan kontrast renklerdir.Fovizm akımının ressamları (Matisse,Andre Derain vb..) bu kuram üzerine eserlerini yapmışlardır.

RESME GERİDEN BAKMAK: Bu hareket, resim sanatı varolduğundan beri sanatçısı tarafından uygulanan bir tür "doğruyu bulma" tekniğidir. Özellikle empresif (emprestyonist ressamlar gibi) veya kalın-dağınık boya sürenler için gerekli bir yöntemdir.

Örneğin Barok ressam Rembrandt'ın resimlerine yakından bakıldığında karmaşık ve belirsiz elemanlar veya figürler görülür. Ama aynı resme geriden bakıldığında adeta bir illüzyon gibi göz o belirgin olmayan elemanları toparlar ve izleyiciye çok daha net bir sunum yapar.Emprestyonist ressamların çoğu için bu teknik sözkonusudur.

RESMİN YAPILIŞ AŞAMASINDA SÜRE KONUSU:
Bir eser ressamı tarafından yapılırken, resim ressamının tekniğiyle doğru orantılı olarak bitmeye doğru yol alır. Örneğin klasik tarzda resim çalışan bir ressamla emprestyonist veya daha modern tarz olan ekspresyonist üslupta çalışan ressamların eserlerini bitirme süresi birbirine pek benzemez. Bununla beraber "Alla Prima" denilen bir teknik vardır ki resmi en hızlı biçimde (resimsel niteliği koruyarak) bitirme tekniğidir. Emprestyonist üslup Alla Prima tekniğinin ta kendisidir. Yukarıdaki portre bu üslupla çalışılmıştır. Modeli fazla yormadan, yarım saatlik duruşlarla, yaklaşık beş seansta bitirilmiştir."

Fatih Karakaş
Fatih Karakaş, kişisel web: fatihkarakas.blogspot com
Kaynak:evetbenimcom
Benek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla