Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.08.11, 18:10   #2
Kullanıcı Profili
Tualim
YÖNETİCİ
 
Tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetTualim
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2009
Üye No: 2
Mesajlar: 1.665
Konular: 1221
Bulunduğu yer: İstanbul
Standart

Nurullah Berk

Nurullah BERK (1906 - 1982)


Nurullah Berk 1906 yılında İstanbul da doğmuştur. İlkokulu Heybeliada da, ortaokulu Nişantaşı nda okumuştur. Galatasaray Lisesi ni bitirdikten sonra, 1924 te Sanayi-i Nefise Mektebi ne girmiş; burada, Hikmet Onat ve İbrahim Çallı dan dersler almıştır. Daha sonra Paris e giderek, Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okulu nda Ernest Lourent in öğrencisi olmuştur. Dönemin sanat başkenti Paris ve orada yaptığı çalışmalar, sanatçının sanata bakışını biçimlendirmiş, yurda dönüşünde İstanbul da arkadaşlarıyla birlikte Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği ni kurmasını sağlamıştır. Sanatçı, bir çeşit dayanışma isteğinden öte, bu birliğin herhangi bir felsefe ya da akım ortaya koyamamasından dolayı birlikten ayrılmıştır.

Nurullah Berk 1933 yılında tekrar Paris e gitmiş, burada Lhote ve Leger atölyelerine devam ederken bu sanatçıların resimde savundukları desen, kütle ve hacim yaratma anlayışlarını benimsemiş, Türkiye de izlenimci Çallı Kuşağı nın yok ettiğini düşündüğü bu anlayışları, Türk resmine yeniden getirmeyi planlamıştır. 1914 Kuşağı izlenimci ressamlarının estetik anlayışına ve tekniğine karşı, kübist ve yapımcı bir tekniği getiren arkadaşları ile birlikte D Grubu nu kurmuştur.

1939 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi ne öğretim üyesi olmuştur. 1947 de D Grubu nun dağılmasından sonra Paris e gittiğinde Lhote nin atölyesinde anlamadıklarını fark ettiğini söylemiştir. Bu dönemde yaptığı resimlerinde tümüyle çizgisellik ve iki boyutluluk dikkati çekmektedir. 1950 lerin sonunda Berk, Türk resminde bir Doğu-Batı birleşiminin gerekliliğini savunmuştur.
1962 de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi müdürlüğüne getirilmiştir. 1939 dan 1968 e kadar Türk plastik sanatlarının kurumsallaşması yolunda yoğun çaba göstermiştir. Nurullah Berk, UNESCO ya bağlı Uluslararası Sanat Eleştirmeni Türkiye Komitesi ni Suut Kemal Yetkin ile birlikte kurmuş, 1954 yılında da kongre yapılmasına katkı sağlamıştır. Paris, Moskova, Bükreş, Leningrad ve Brüksel de açılan Çağdaş Türk Grafik Sanatları sergilerinde komiserlik yapmış, Sao Paolo ve Venedik bienallerine katılmıştır. Resim sanatında farklı yaklaşımlar sergileyen, Türk sanatına fırçasıyla ve kalemiyle hizmet eden Nurullah Berk, 1982 yılında İstanbul da hayatını kaybetmiştir.
__________________
TUALİM
Tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla