Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.08.11, 21:39   #1
Kullanıcı Profili
Renklerin Dansı
S.Moderators
 
Renklerin Dansı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Tualim.NetRenklerin Dansı
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: May 2009
Üye No: 27
Mesajlar: 3.656
Konular: 2075
Standart Nazmi Ziya Biyografisi - Nazmi Ziya Hayatı - Nazmi Ziya Kimdir?

Nazmi Ziya Biyografisi - Nazmi Ziya Hayatı - Nazmi Ziya Kimdir?
Nazmi Ziya Güran (1881-1937)

Nazmi Ziya Güran, 1881 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlköğrenimini Özel Şemsül Maarif Mektebi’nde tamamladıktan sonra 1901 yılında Mekteb-i Mülkiye-i Şahane’yi bitirmiştir. Küçük yaşlardan itibaren resme ilgi duyan Nazmi Ziya’nın bu hevesi, üst düzey memur olan babası tarafından yeterli düzeyde desteklenmemiştir.

Nazmi Ziya birçok eleştirmen ve sanat tarihçisi tarafından “Fransız izlenimciğine en yakın ressam” olarak kabul edilmektedir. İstanbul’un birçok köşesini kendine konu edin­miştir. Nazmi Ziya’nın İstanbul izlenimlerine buğulu bir görünüm egemendir. Ayrıca Signac’ın noktacı tekniğinden çok etkilenmiş ve eserlerini bu yolda üretmiştir. Bu tür ça­lışmalarında saf renk kullanması dikkat çekicidir. Ayrıntıya fazla girmemesine rağmen sağlam bir desen bilgisine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Gelip geçici anı verirken kalıcı olmaya çalışmıştır. Nazmi Ziya için geçici olan şey güneş ışığıdır. Parlak renkler kullanmayı tercih eden sanatçının konusu ise yereldir.

17 Ağustos 1937 yılında Akademi’de ilk kişisel sergisini açan Nazmi Ziya Güran bu sergiden yaklaşık bir ay sonra 11 Eylül 1937 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.
__________________
TUALİM.NET
Renklerin Dansı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla